Duitse regering reageert met strenger beleid op mesaanval
Kort nieuws - 30 augustus 2024 - Auteur: Redactie DuitslandwebDe Duitse regering heeft donderdag een pakket maatregelen gepresenteerd in reactie op de mesaanval in Solingen vorige week.
Minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser (SPD) sprak tijdens de presentatie van vergaande en harde maatregelen. Bij grote evenementen, beurzen en sportwedstrijden gaat een messenverbod gelden. Deelstaten mogen ook op risicovolle plekken, zoals bijvoorbeeld treinstations, een verbod op messen afkondigen. Voor treinen gaat het verbod ook gelden. De politie mag controleren op het bezit van messen.
Opsporingsdiensten krijgen meer bevoegdheden om geweld door islamisten te voorkomen. Ze mogen bijvoorbeeld gebruik maken van gezichtsherkenningssoftware en kunstmatige intelligentie. Asielzoekers die volgens de Dublin-afspraken in een ander EU-land asiel zouden moeten aanvragen, krijgen geen ondersteuning meer in Duitsland. Ook worden de criteria verruimd voor wie uitgezet wordt. Mensen - ook minderjarigen - die iemand met een mes aanvallen of bedreigen, zullen worden uitgezet, aldus justitieminister Marco Buschmann (FDP).
De regering werkt al langer aan afspraken om Syriërs en Afghanen te kunnen uitzetten. Nadat in mei een Afghaan een politieman in Mannheim neerstak, kondigde de regering aan de uitzettingen te willen hervatten. In Syrië is nog steeds oorlog en in Afghanistan is de Taliban aan de macht, waardoor naar beide landen de laatste jaren in principe niet wordt uitgezet. Na maanden voorbereiding is vrijdagmorgen een eerste vliegtuig met 28 veroordeelde Afghanen naar Kabul gevlogen, bevestigde een woordvoerder van de regering.
De regering stond onder druk om snel maatregelen te nemen na de mesaanval in Solingen, waar een Syriër uit naam van IS drie mensen doodstak en acht verwondde. Zondag zijn in Thüringen en Saksen deelstaatverkiezingen en op 22 september ook in Brandenburg.
Lees meer over 'Politiek':
CDU grootste in Saksen, AfD wint in Thüringen
De rechtsradicale AfD heeft flink gewonnen bij de verkiezingen in Saksen en Thüringen. De uitslag is dramatisch voor de regering Scholz.
Podcast Achtung: Verkiezingen in Oost-Duitsland
In Thüringen, Saksen en Brandenburg zijn in september verkiezingen. De AfD wordt mogelijk de grootste partij. De redactie bespreekt de gevolgen.
Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht
De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.
Wachten loont
Friedrich Merz positioneert zijn CDU als nieuwe anti-partij, schrijft econoom Carsten Brzeski. Hoe de partij haar plannen wil uitvoeren, blijft onduidelijk.
Reacties
Geen reacties aanwezig