
Merz ontvangt Macron in Berlijn
Kort nieuws - 24 juli 2025 - Auteur: Redactie DuitslandwebBondskanselier Friedrich Merz (CDU) ontving woensdag de Franse president Emmanuel Macron in Villa Borsig in Berlijn. De regeringsleiders spraken over het handelsconflict met de Verenigde Staten, het gezamenlijke defensieproject FCAS en de oorlog in Gaza en Oekraïne.
Merz en Macron zijn het eens dat Europa met tegenmaatregelen moet komen als de Verenigde Staten invoerrechten op Europese goederen gaan invoeren. De VS is van plan om vanaf 1 augustus 30 procent invoerrechten op Europese goederen te heffen. “Beide partijen zijn het erover eens dat ze zich het recht voorbehouden om verdere handelspolitieke instrumenten in te zetten als de onderhandelingen niet tot een succes leiden”, zei de Duitse regeringswoordvoerder Stefan Kornelius na afloop van de ontmoeting.
Merz en Macron spraken ook over het gezamenlijke defensieproject FCAS. Duitsland, Frankrijk en Spanje ontwikkelen gezamenlijk gevechtsvliegtuigen met bijbehorende wapensystemen. Tijdens het project ontstond onenigheid tussen een Franse en Duitse fabrikant. Merz en Macron hebben aangeven voorstellen te doen om het conflict op te lossen.
De oorlog in Gaza was ook een belangrijk onderdeel van het gesprek. Merz en Macron riepen de Israëlische regering op “onmiddellijk een staakt-het-vuren in te stellen en humanitaire maatregelen te nemen in de directe omgeving”, aldus de regeringswoordvoerder. Eerder deze week ondertekenden 28 Europese landen de oproep om de oorlog in Gaza onmiddellijk te stoppen. Frankrijk tekende deze oproep, Duitsland niet.
Merz en Macron spraken ook over Oekraïne. In verschillende Oekraïense steden waren protesten vanwege het besluit om de strijd tegen corruptie te beperken. De regeringsleiders van Duitsland en Frankrijk willen hierover met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky in gesprek, met het oog op de eventuele toetreding van Oekraïne tot de Europese Unie. Lees meer bij Tagesschau en NTV
Lees meer over 'Duitsland en de wereld':

Duitsland verrast met koerswijziging in Israëlbeleid
Kanselier Merz uitte deze week stevige kritiek op Israël. Dat is een belangrijke koerswijziging, ook voor Duitsland zelf.

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten
Waarom voelt Duitsland een speciale verplichting voor Israël? En hoe gaat Duitsland om met pro-Palestijns protest?

De Duitse staatsraison
De aanval van Hamas op Israël zorgt in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering
Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.
Reacties
Geen reacties aanwezig