CDU'ers kritisch over regeerakkoord
Lastenverlichting en gezondheidszorg vormen probleem

Achtergrond - 26 oktober 2009

Nog geen maand na de verkiezingen heeft de nieuwe coalitie van CDU/CSU en FDP een regeerakkoord. Kanselier Merkel en FDP-leider Westerwelle willen er vanavond hun handtekening onder zetten, maar de kritiek op het coalitieverdrag is groot.

CDU'ers kritisch over regeerakkoord
© dpa/picture-alliance
Merkel en Westerwelle hielden de moed erin bij de onderhandelingen

De christen-democraten en de liberalen zijn miljarden aan lastenverlichting vanaf 2011 overeengekomen. Volgens bondskanselier Angela Merkel profiteren vooral gezinnen en lage inkomens daarvan. De ziekenfondsbijdrage gaat omhoog, kerncentrales blijven langer open en er komt meer geld voor onderwijs.

Economische experts van Merkels eigen CDU bekritiseren de plannen.Het ontbreekt zwart-geel aan moed om te hervormen, zeggen zij. Ze betwijfelen of de lastenverlichting de binnenlandse economie laat opbloeien, zoals de regering hoopt. Structurele hervormingen, die voor groei en werkgelegenheid op langere termijn moeten zorgen, voert de coalitie niet door.

Inleveren

Het bedrijfsleven, dat eigenlijk tevreden leek met de nieuwe regering, deelt die kritiek. Het is onduidelijk wanneer ondernemingen profiteren van de belastingverlaging, aldus het toonaangevende Deutsche Institut für Wirtschaftsforschung. Merkel en Westerwelle wagen zich niet aan noodzakelijke harde saneringen, zegt directeur Klaus Zimmermann. "Het is alsof ze, ondanks de economische realiteit, vooral hun verkiezingsbeloftes wilden nakomen."

De vakbonden klagen juist dat vooral het bedrijfsleven profiteert, terwijl de werknemers moeten inleveren. "Tot nog toe gold het principe dat werkgevers en werknemers de verschillende bijdragen onderling verdelen. Dat is de kern van onze sociale verzekeringen. Maar bij de zorg- en ziektekostenverzekeringen wordt dat principe nu uitgehold", aldus de grootste Duitse vakbond DGB.

Gezondheidszorg

De zorg om de gezondheidszorg wordt gedeeld door Jürgen Rüttgers, als minister-president van Noordrijn-Westfalen een prominent christen-democraat. Hij is tegen een snelle hervorming van het huidige gezondheidsstelsel, waarvan mensen met een laag inkomen de dupe worden. "Deze passage is de meest problematische in het coalitieverdrag", aldus een woordvoerder van de christendemocratische werknemersorganisatie CDA.

CDU/CSU en FDP laten het door de vorige regering overeengekomen gezondheidsfonds vooralsnog intact, maar staan wel toe dat de werknemersbijdrage stijgt. Dat geldt niet voor het werkgeversdeel. Ook mogen ziekenfondsen weer zelf bepalen hoe hoog hun bijdragen zijn, in tegenstelling tot het beleid van Merkel-1. De hervorming van de gezondheidszorg die CDU en SPD in 2007 overeen kwamen, was er juist op gericht die bijdrage te verlagen.

Deelstaten

De deelstaten zijn eveneens ontevreden over de geplande belastingverlagingen. Daardoor moeten zij jaarlijks met 14 miljard euro minder inkomsten rekening houden, aldus berekeningen van de deelstaat Berlijn. Dat is meer dan de 10 miljard die de landelijke overheid moet inleveren. Berlijn vindt dat zo oneerlijk, dat ze overweegt een aanklacht in te dienen bij het Bundesverfassungsgericht in Karlsruhe, de hoogste Duitse rechtsinstantie.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger