Regering pakt kindermishandeling aan
Nieuws
Achtergrond - 18 juni 2009
(18 juni 2009) Duitsland past net als Nederland de wet op de jeugdzorg aan na een aantal gevallen van kindermishandeling met dodelijke afloop. Instanties moeten doelgerichter tegen kindermishandeling kunnen optreden.
De geplande wetswijziging moet voorkomen dat probleemfamilies door verhuizing uit het zicht raken van de – gemeentelijk geregelde – jeugdzorg. Ook worden zorgverleners expliciet gevrijwaard van hun beroepsgeheim bij het vermoeden van kindermishandeling.
Tot slot zijn de coalitiepartners het eens geworden over de invoering van een strenger bewijs van goed gedrag voor mensen die met kinderen willen werken. Een aparte wet op kinderbescherming, die de verantwoordelijke minister Ursula von der Leyen (CDU) van Gezinszaken had gewild, is vooralsnog uitgesteld.
Gevallen van kindermishandeling
Aanleiding voor de maatregelen vormt een aantal recente gevallen van kindermishandeling en verwaarlozing die in Duitsland voor grote beroering zorgden. Zo kwamen de 7-jarige Jessica in 2005 en de 5-jarige Lea-Sophie in 2007 door honger om het leven.
In 2006 overleed de 2-jarige Kevin na mishandeling door zijn stiefvader. Dit leidde tot kritiek op het verantwoordelijke bureau voor de jeugdzorg. Dat had het jongetje na uithuisplaatsing, tegen uitdrukkelijk advies van het tehuis en diens kinderarts in, teruggebracht naar zijn stiefvader. Het bureau kwam vervolgens maandenlang niet bij Kevin thuis, waardoor zijn verwondingen onopgemerkt konden blijven.
Zaak-Savanna
De publieke verontwaardiging over de falende jeugdzorg vertoont gelijkenissen met de commotie die in Nederland in het najaar van 2004 ontstond in de zaak-Savanna. Ook toen kreeg de jeugdzorg de schuld, in de persoon van Savanna’s gezinsvoogd die te laat aan de bel zou hebben getrokken. In de zaken van het 'Meisje van Nulde' (2001) en het Maasmeisje (2006) was er eveneens kritiek op de jeugdzorg.
De Wet op de Jeugdzorg die in Nederland op 1 januari 2005 van kracht werd, was onder andere bedoeld om kindermishandeling eerder aan het licht te brengen. In 2008 keurde de ministerraad de instelling van Centra voor Jeugd en Gezin van minister Rouvoet goed, die moeten voorkomen dat instellingen langs elkaar heen werken.
De wetswijziging die de grote coalitie nu in Duitsland wil, moet dezelfde problemen aanpakken. Minister Von der Leyen had in de wetswijziging ook willen opnemen dat de betrokken instanties al bij het vermoeden van kindermishandeling verplicht zouden worden huisbezoeken af te leggen.
Averechts
Dit voorstel stuitte op hevige kritiek van experts. Zij vrezen dat overhaaste huisbezoeken averechts werken. Op basis van hun oordeel stelde de SPD zich teweer tegen het hele wetsvoorstel. Von der Leyen bond in, waardoor dit compromis mogelijk werd.
Desondanks blijft onenigheid bestaan op het punt van de huisbezoeken, die Von der Leyen alsnog in afgezwakte vorm in de wetswijziging wil opnemen. De SPD ziet daar de noodzaak niet van in, omdat de huidige wet jeugdzorgverleners al oproept huisbezoeken af te leggen als zij die nodig achten.
Tegelijk met de behandeling van de wetswijziging in de Bondsdag – vermoedelijk in de laatste week voor het zomerreces – zullen de partijen afspreken in de volgende legislatuurperiode aan een aparte wet op kinderbescherming te werken.
Uithuisplaatsingen
In Nederland is het aantal kinderen dat onder toezicht is gesteld van een gezinsvoogd sinds de invoering van de Wet op de Jeugdzorg sterk gestegen: van 21 duizend in 2000 tot 29.500 in 2007, het laatste jaar waarover informatie beschikbaar is. Het aantal uithuisplaatsingen is in die periode licht gestegen naar 5300, vijfhonderd meer dan zeven jaar eerder.
In Duitsland stonden in 2007 91 duizend Duitse kinderen onder toezicht van de jeugdzorg. Het aantal uithuisplaatsingen is tussen 2003 en 2007 met bijna 50 procent gestegen tot meer dan 28 duizend.
Welt Online / Spiegel Online
Afbeelding:
Reacties
Geen reacties aanwezig