Optimisme overheerst op partijcongres SPD
Nieuws
Achtergrond - 15 juni 2009
(15 juni 2009) Ondanks tegenvallende peilingen, geeft de SPD de verkiezingsstrijd niet op. Lijsttrekker Frank-Walter Steinmeier kondigde zondag op het partijcongres van de sociaaldemocraten in Berlijn aan de campagne op het scherpst van de snede te gaan voeren. “Wij gaan de verkiezingen winnen”, aldus een zelfverzekerde Steinmeier.
Een week na de nederlaag in de Europese verkiezingen sprak Steinmeier de Duitse sociaaldemocraten moed in. “De strijd is nog open”, aldus de huidige minister van Buitenlandse Zaken. “Ik wil de kanselier van alle Duitsers worden.”
Om dat doel te bereiken, moet er haast een wonder gebeuren. De SPD zweeft in de peilingen rond 21 procent - veertien minder dan de huidige coalitiepartner CDU/CSU. Met een felle verkiezingscampagne hopen de sociaaldemocraten die achterstand nog goed te maken.
Kanselierskandidaat Steinmeier richtte zijn retorische pijlen dan ook vooral op de christendemocraten en de liberale FDP. Beide partijen streven nadrukkelijk een gezamenlijke centrumrechtse regering na. “Deze partijen mogen geen meerderheid halen”, sprak Steinmeier. “In tijden van economische crisis staan we voor de keuze tussen radicaal marktdenken of sociale gerechtigheid.”
Steinmeier eiste de maatregelen die de bondsregering tegen de crisis nam voor de SPD op. “De slooppremie, de investeringen in Opel en grenzen aan de topsalarissen waren zonder ons niet mogelijk geweest”, aldus de kanselierskandidaat. “Bondskanselier Merkel is afwachtend en kijkt de oplossingen van ons af. Sterker, de CDU heeft nog niet eens een verkiezingsprogramma.”
Verkiezingsprogramma
Tijdens het congres namen de SPD-leden het nieuwe verkiezingsprogramma unaniem aan. Zo willen de sociaaldemocraten de lasten van de lage inkomens en gezinnen verlichten. Mensen met een bovenmodaal inkomen moeten de middelen hiervoor door ‘solidariteitstoeslagen’ realiseren. Daarnaast wijst de partij versoepeling van het ontslagrecht van de hand en pleit ze voor de invoering van een minimumloon.
Om deze plannen te realiseren streeft de SPD een hernieuwde coalitie met Die Grünen na. Beide partijen regeerden 1998 en 2005 onder toenmalig bondskanselier Schröder (SPD). Mochten de partijen geen meerderheid halen, hopen de sociaaldemocraten op een zogenoemde stoplichtcoalitie, waaraan ook de FDP deelneemt. Een voortzetting van de Grote Coalitie met de CDU ligt voor de partij alleen voor de hand als een andere coalitie getalsmatig niet mogelijk is. Samenwerking met Die Linke wijst de SPD op voorhand af.
‘Hoofd nu koel houden’
Steinmeiers voordracht kon op grote instemming van de partij rekenen. “Steinmeier toont aan dat hij de geschikte man is voor het bondskanselierschap”, aldus partijvoorzitter Franz Müntefering. Het SPD-kopstuk sloot daarbij een koersverlegging van de sociaaldemocraten na de desastreus verlopen Europese verkiezingen uit. “Wij hebben een uitstekend programma en moeten ons hoofd nu koel houden.”
Het nieuwe optimisme bij de sociaaldemocraten viel in goede aarde bij wenspartner de Groenen. “Het is een goede zaak dat de SPD de aanval opent”, zei fractievoorzitter Renate Künast.
De FDP noemt Steinmeiers uitspraken "weinig geloofwaardig". "De SPD voert campagne als een oppositiepartij", aldus plaatsvervangend partijvoorzitter Cornelia Pieper. "Maar in werkelijkheid is de SPD al vier jaar junior-partner binnen de coalitie met de CDU."
Volgens de CDU maken de sociaaldemocraten een ruk naar links. “Steinmeier en Müntefering proberen hun eigen radeloosheid te maskeren met linkse parolen zonder niveau”, stelde CDU-prominent Peter Ramsauer.
Steinmeier zelf waarschuwde de partij het politieke midden niet te verlaten en zich in te zetten voor de gewone burger. Wat restte was een oproep aan zijn partijgenoten met een bijbelse dimensie: “Gaat heen en verkondig de blijde boodschap.”
Spiegel Online / faz.net
Afbeelding:
nrwspd_foto, flickr.com
Reacties
Geen reacties aanwezig