Bijval voor Merkels kritiek op paus
Nieuws

Achtergrond - 4 februari 2009

(4 februari 2009) Bijval en kritiek vallen bondskanselier Angela Merkel (CDU) ten deel na haar ongebruikelijk harde kritiek op Paus Benedictus XVI. Gisteren stelde ze vraagtekens bij diens besluit een Britse Holocaustontkenner te rehabiliteren.

Bondskanselier Merkel en paus Benedictus XVI bij diens bezoek aan München in september 2006. Afbeelding: dpa / picture alliance “Hoogachting en erkenning” voor Merkels heldere woorden komen van zijde van de Centrale Joodse Raad in Duitsland. De secretaris-generaal van de raad Stephan Kramer sprak zich net als zij uit voor een verklaring van het Vaticaan. “Die is niet alleen belangrijk voor de kerk, maar ook voor de Duitse samenleving.” De raad dringt daarnaast aan op een onderhoud met de paus.

Rehabiliteren

Merkel reageerde gisteren publiekelijk op het besluit van de paus vier ultraconservatieve bisschoppen, onder wie de zeer omstreden Brit Richard Williamson, te rehabiliteren. Williamson ontkent de doelbewuste moord op zes miljoen Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Merkel eist van de paus dat hij zich daarvan explicieter distantieert dan hij tot dusver heeft gedaan: “Het gaat erom dat de paus en het Vaticaan ondubbelzinnig duidelijk maken dat Holocaustontkenning echt niet kan.”

Ongebruikelijk

Het is zeer ongebruikelijk dat Duitse politici zich mengen in interne kerkelijke aangelegenheden. De ontkenning van de Holocaust is in Duitsland echter strafbaar en wordt in de Duitse publieke opinie gewoonlijk unaniem en fel veroordeeld. Nu een Duitser en een zo hooggeplaatst figuur als de paus Joseph Ratzinger met Holocaustontkenning wordt geassocieerd, maakt de ophef alleen maar groter.

Waar Merkel de paus vooral aandrong duidelijkheid te scheppen, gaan de media veel verder. ‘Kan een paus aftreden?’ vraagt de nieuwswebsite van tv-zender ZDF zich al hardop af. Het opinieblad Der Spiegel kopt deze week ‘Der Entrückte’ op het titelblad: de wereldvreemde. Ondertitel: ‘Een Duitse paus blameert de katholieke kerk’.

Verbolgen

Het Vaticaan zelf reageerde verbolgen op Merkels uitspraken en verklaarde dat Benedictus XVI zich al duidelijk van Williams’ gedachtegoed heeft gedistantieerd. Ook bisschop Gerhard Ludwig Müller van Regensburg nam de paus in bescherming. Ratzinger zou volgens hem niet persoonlijk op de hoogte zijn geweest van de uitlatingen van Williamson over de holocaust.

“Hij heeft zelf geen fout begaan en hoeft zich niet te verontschuldigen,” zo zei hij tegen tv-zender ARD. De ideeën van Williamson noemde Müller idioot. “Hij heeft de katholieke kerk op verschrikkelijke wijze geschaad en de paus erin laten lopen.”

De Duitse bisschoppenconferentie en het Centrale Comité van Duitse katholieken hebben zich overigens wel ondubbelzinnig van Williams uitlatingen gedistantieerd. De Berlijnse aartsbisschop Georg Sterzinsky noemde de rehabilitatie van de Britse bisschop “niet goed” en drong aan op een herziening van het besluit.

                                                                                    Heute.de / Spiegel Online

Afbeelding:

dpa / picture alliance

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger