Veel kritiek op 'kerstcadeau' Nahles
Nieuws
Achtergrond - 4 december 2008
(4 december 2008) Het lijkt een welkome bijdrage voor de traditioneel dure decembermaand. Vice-voorzitter van de SPD Andrea Nahles wil iedere Duitse volwassene 500 euro schenken om op korte termijn de economie aan te jagen. Maar haar plan kan op weinig steun rekenen.
Begin deze week liet Nahles haar proefballon op. “Vooral Duitsland is als wereldkampioen export getroffen door de economische crisis”, zo stelde Nahles maandag in de Passauer Neue Presse. “Als de buitenlandse vraag naar Duitse producten afneemt, moeten we op deze manier de binnenlandse behoefte stimuleren.”
Nahles hoopt dat de Duitse consument het geld vooral uitgeeft aan duurzame goederen of diensten. “Ik denk aan een nieuwe koelkast of kleine verbouwingen die anders op de lange baan worden geschoven.” Voorwaarde is dat de consument de kosten hiervoor zelf aanvult met tenminste 200 euro.
Belastingverlagingen die vooral in CDU- en FDP-kringen in zwang zijn, wijst Nahles af. “Dit heeft pas op de langere termijn effect. De burger heeft nu behoefte aan een staat die actief handelt in de huidige economische omstandigheden.”
Toch hoeven de Duitsers niet te rekenen op een financiële stimulans van de overheid. Zowel politiek links als rechts zien niets in Nahles’ plan. Haar partijgenoot en minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Olaf Scholz maant tot bezonnenheid. “De regering heeft al een hulppakket van 31 miljard euro aangekondigd”, aldus Scholz. “Indien nodig zullen we zeker niet nalaten met aanvullende maatregelen te komen.”
Consumptiebon
De financiële woordvoerder van de SPD Rainer Wend ziet weinig in een “consumptiebon van 500 euro”. “Een groot deel van dat geld vloeit niet in de economie, maar wordt direct op spaarrekeningen gezet”, vermoedt hij. “Anders wordt het besteed aan consumentenelektronica zoals spelcomputers waar vooral Japanse firma’s van profiteren.” Volgens Wend kan Nahles’ plan ook averechts werken. “Als consumenten door het extraatje meer besteden, kunnen de prijzen omhoogschieten.”
Ook de Duitse minister van Economische Zaken Michael Glos (CDU) wijst het plan af. “Het past misschien wel bij de naderende feestdagen presentjes uit te delen, maar dit helpt de economie echt niet verder”, aldus Glos.
Volgens de minister is in de Verenigde Staten meerdere malen geëxperimenteerd met dergelijke ingrepen, zonder resultaat. “Als er al sprake was van een conjuncturele opleving, was dit maar voor korte tijd”, stelt Glos. “Het levert vooral een nieuw gat in de begroting op.”
De secretaris van de SPD-Bondsdagfractie Tomas Oppermann deelt de mening van Glos. “Een voucher van 500 euro voor iedere volwassene kost de staat 30 tot 40 miljard euro. Dit kan de overheid alleen financieren door zich verder in de schulden te steken”, aldus Oppermann. “We moeten ons niet van het ene conjunctuurplan in het andere storten.”
Tweede conjunctuurplan
Toch is het al duidelijk dat de bondsregering met een tweede conjunctuurplan komt, zo bevestigde een woordvoerder van het ministerie van Financiën eerder deze week. Hoe dit plan eruit ziet en hoeveel het gaat kosten, hangt af van het effect van het eerste conjunctuurpakket.
In aanloop naar de Bondsdagverkiezingen wordt het conjunctuurpakket overigens al als te karig beschouwd. De Beierse minister-president Horst Seehofer (CSU) eist meer geld en belastingverlagingen. De christen-democratische minister-presidenten van Noordrijn-Westfalen en Hessen, Jürgen Rüttgers en Roland Koch pleiten voor meer directe investeringen in de economie.
faz.net / welt.de / zeit.de
Afbeelding:
Reacties
Geen reacties aanwezig