Nedersaksen blundert bij opslag kernafval
Nieuws

Achtergrond - 5 september 2008

(5 september 2008) Terwijl in Nederland kernenergie langzaam uit de taboesfeer kruipt, zijn de Duitse voorstanders ervan ernstig in verlegenheid gebracht. Nabij het Nedersaksische Wolfenbüttel is radioactief afval onder onveilige omstandigheden opgeslagen. De regionale autoriteiten misten de alarmerende signalen.

In Asse zijn 126 duizend vaten met radioactief afval opgeslagen. Afb: Stefrogz, www.flickr.comHet Nedersaksische ministerie van Milieu had volgens de Neue Osnabrücker Zeitung door berichten in de media al ruim twee jaar geleden op de hoogte kunnen zijn van de toestand in Asse II, een voormalige zoutmijn waar ongeveer 126 duizend vaten met kernafval liggen opgeslagen. In de mijn zou instortingsgevaar bestaan en al tientallen jaren sijpelt water langs de vaten. Maar de dienstdoende ambtenaren zagen de aanwijzingen hiervoor over het hoofd.   

Daarbij wist de beheerder van de mijn in 1994 al dat op een diepte van 750 meter radioactief besmet water was gevonden, terwijl kernafval alleen onder droge omstandigheden mag worden opgeslagen. Volgens Welt concludeerden de onderzoekers zo’n veertig jaar geleden dat de mijn niet geheel droog was. Oud-werknemers verklaarden naderhand dat de vochtige bodem ervan met droog materiaal moest worden bedekt.

‘Asse’ staat al langere tijd synoniem voor de problemen rond kernafval. De eerste vaten arriveerden in 1967 in de mijn, die het prototype vormt voor een definitieve opslagplaats voor kernafval in Duitsland, die in Gorleben is gepland. Hoewel tot 1978 nieuwe vaten zijn aangevoerd, is de opslagplaats officieel altijd een onderzoeksproject gebleven gericht op de definitieve opslag van kernafval.

Sluimerende catastrofe

Inmiddels is Asse door de Duitse milieuminister Sigmar Gabriel (SPD) uitgeroepen tot "de meest problematische opslagplaats voor kernafval in Europa".Volgens omwonenden is de mijn een sluimerende catastrofe en het symbool van een leugenachtige overheid.

Begin deze week kwam de deelstaat Nedersaksen dan eindelijk met een rapport die de ware toestand in Asse moet weergeven. Volgens het rapport is de beheerder van de mijn jarenlang slordig met het afval omgegaan. Daarnaast onbrak het zowel bij het beheer als bij de regionale autoriteiten aan vakkennis. Zo werden lekkende vaten aangeleverd, zonder rekening te houden met stralingsgevaar.

Na de opening in 1967 werd al snel duidelijk dat de vaten definitief in de mijn zouden worden opgeslagen. Milieuminister Gabriel sluit niet uit dat deze uiteindelijk zullen worden overgeplaatst naar een veilige plek. Voor het einde van het jaar zal hij een beslissing nemen over de toekomst van Asse.

De kosten van een dergelijke verhuizing worden geschat rond de 200 miljoen euro. Daarnaast zou deze operatie grote gevaren met zich meebrengen. Het radioactieve afval wordt dan weer aan de oppervlakte gebracht en voor het betrokken personeel kunnen de gevolgen verreikend zijn.

Instortingsgevaar

In eerste instantie moet Asse worden verstevigd om instortingsgevaar te bezweren en zo’n terughaalactie mogelijk te maken. Momenteel wordt bekeken welke maatregelen nodig zijn om de mijn tot ongeveer 2020 te zekeren.

Ondertussen is de jacht op de verantwoordelijken geopend. Gabriel kondigde aan juridische stappen te onderzoeken tegen een voormalige opzichter van de mijn en de beheerder ervan.

De CDU heeft kritiek op de mogelijke rechtsgang die door Gabriel is voorgesteld. De SPD’er zou misbruik maken van de situatie om stemming te maken tegen de kernenergievriendelijke koers van de christen-democraten.

Welt.de/ Spiegel Online / Neue Osnabrücker Zeitung Online / sueddeutsche.de

Afbeelding: Stefrogz, www.flickr.com

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger