Regering wil veto tegen buitenlandse overnames
Nieuws

Achtergrond - 20 augustus 2008

(20 augustus 2008) De regering-Merkel wil een veto-recht invoeren tegen de overname van Duitse ondernemingen door buitenlandse investeerders. De maatregel is vooral gericht tegen Russische staatsbedrijven als Gazprom. Economen laken het plan.

Afbeelding: Biologo, www.flickr.comHet bondskabinet wil de huidige wetgeving verscherpen. Tot nu toe kan de regering alleen een stokje steken voor een buitenlandse overname van Duitse wapenbedrijven.

De aanpassing zou de regering in staat stellen om in te grijpen bij de aankoop van minimaal 25 procent van de aandelen van Duitse bedrijven door een buitenlandse investeerder. Voorwaarde voor ingrijpen is wel dat de aandelentransactie een gevaar voor de nationale veiligheid vormt.

Rusland

De maatregel is niet in de eerste plaats gericht tegen de zogenoemde ‘sprinkhanen’, oftewel hedgefondsen, maar tegen buitenlandse staatsondernemingen of staatsfondsen die middels overnames de buitenlands- en veiligheidspolitieke positie van Duitsland kunnen verzwakken.

Gevreesd wordt dat Russische bedrijven als Gazprom hun dominantie op de energiemarkt door de aankoop van Duitse energieconcerns alleen nog maar verder uit zullen breiden. Ook wil de regering voorkomen dat door aankoop van Duitse telecommunicatiebedrijven gevoelige gegevens in buitenlandse handen vallen.

Kritiek

Het merendeel van de Duitse economen staat kritisch tegenover het eventuele regeringsveto. Jürgen Thumann, voorzitter van het Bundesverband der Deutschen Industrie, waarschuwt dat buitenlandse investeringen onontbeerlijk zijn voor het functioneren van de Duitse economie. “We kunnen de noodzakelijke investeringen om meer arbeidsplaatsen te creëren niet alleen voor elkaar krijgen.”

Andere economen wijzen de maatregel niet per definitie van de hand, maar vinden hem te ver gaan. Dennis Snower, voorzitter van het Institut für Weltwirtschaft in Kiel: “Het gaat er louter en alleen om dat gedrag dat tegen de markt indruist wordt verhinderd. Als met deze wet echter barrières tegen de vrije concurrentie worden opgericht, dan wordt de economie schade aangedaan.”

Heute.de

Afbeelding:

Biologo, www.flickr.com

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger