Duitslandweb logo Duitslandweb

'Lügenpresse' gekozen tot 'Unwort' van 2014

Kort nieuws - 13 januari 2015 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Lügenpresse is gekozen het meest misplaatste Duitse woord van 2014. Dat heeft de jury zojuist bekend gemaakt. Het begrip stelt onafhankelijke media in een kwaad daglicht, aldus de jury. Het werd onder andere meer gebruikt door de nazi's. Sinds de opkomst van de anti-islambewegeing Pegida is er een nieuwe opleving van het woord. Het staat gefundeerde mediakritiek in de weg en brengt daarmee de voor de democratie zo belangrijke persvrijheid in gevaar, aldus de jury. Andere begrippen die hoog scoorden dit jaar waren Putin-Versteher - mensen die begrip hebben voor Poetins verdediging van wat hij beschouwt als Ruslands strategische belangen in Oekraïne - en Pegida - de anti-islambeweging die vorig najaar opkwam. Het Unwort des Jahres wordt sinds 1991 elk jaar gekozen door een onafhankelijke jury van taalwetenschappers en journalisten. Vorig jaar was het SozialtourismusLees meer bij Süddeutsche.de

Tags: media, taal

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitse taal':

Moreel verwerpelijk voetbal

Moreel verwerpelijk voetbal

Vlak voor de WK-finale vrouwenvoetbal peilde docente Duits Iduna Paalman hoe dat leeft bij haar leerlingen.

Lees meer

Laten vallen

Laten vallen

De vreemdetaallessen zijn verworden tot 'trucjesonderwijs', merkt docente Duits Iduna Paalman. "Kun je de Duitse taal nog harder doodmeppen?"

Lees meer

Niet huilen

Niet huilen

Hoe troost je een verdrietig neefje? Docente Duits Iduna Paalman doet dat met Erich Kästner, vergeet-me-nietjes en de 'Konjunktiv 2'.

Lees meer

Ach so

Ach so

Het Duitse 'ach so' zou zo veel meer gebruikt moeten worden. Oók in Nederland, vindt docente Duits Iduna Paalman. Column.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger