Duitslandweb logo Duitslandweb

Aanhang Pegida in Duitsland groeit
Anti-islambeweging brengt 15.000 demonstranten op de been

Achtergrond - 16 december 2014

De islam-kritische beweging Pegida heeft in Duitsland in korte tijd veel aanhang gekregen. Bijna de helft van de Duitsers sympathiseert met het protest. Politici zoeken naar manieren om met deze onvrede om te gaan.

Aanhang Pegida in Duitsland groeit
© dpa/picture-alliance
Pegida-demonstratie in Dresden

Ruim 15.000 mensen hebben maandag in Dresden meegedaan aan het wekelijkse protest van Pegida, de 'Patriotische Europäer gegen die Islamisierung des Abendlandes'. Het was het grootste aantal demonstranten tot nu toe, het protest begon negen weken geleden met zo'n 500 deelnemers. De deelnemers protesteren onder meer tegen de in hun ogen te grote invloed van de islam op Duitsland en eisen een strengere asielwet. Maar er is ook onvrede te horen over “de gevestigde politiek”, “de media” en “de euro”, melden Duitse media.

Aan een aantal tegendemonstraties deden in Dresden maandag 5600 mensen mee, minder dan vorige week. Bijna de helft van de Duitsers sympathiseert met de Pegida-demonstranten, blijkt uit een enquête van Die Zeit. Ruim 70 procent van de ondervraagden is bezorgd over de toenemende invloed van de radicale islam in Duitsland. Inmiddels heeft Pegida ook afdelingen in andere grote steden als Düsseldorf (Dügida), Kassel (Kagida), Leipzig (Legida) en München (Mügida) en maandag vond in Bonn een Bogida-demonstratie plaats. Daar kwamen zo’n 300 mensen op af, maar zij werden door 1600 tegendemonstranten tegengehouden, meldt Spiegel Online.

Merkel veroordeelt Pegida

Politici zijn bezorgd over de onvrede van de Pegida-demonstranten. Kanselier Merkel heeft het Pegida-protest scherp veroordeeld. In Duitsland mogen mensen natuurlijk vrij demonstreren, zei ze maandag, “maar er is hier geen plaats voor ophitsing en laster.” Iedereen die deelneemt een Pegida-demonstraties moet oppassen dat hij niet wordt geïnstrumentaliseerd, aldus de kanselier. Minister van Justitie Maas (SPD) noemt Pegida in de Süddeutsche Zeitung “een schande voor Duitsland”.

SPD-voorzitter Sigmar Gabriel waarschuwt er voor alle demonstranten over een kam te scheren. “Je mag niet iedereen die daar demonstreert zomaar wegzetten als neonazi.” Zijn partijgenoot Tillich, minister-president van Saksen, riep vorige week op een dialoog aan te gaan met de Pegida-demonstranten "om hun angsten en onzekerheden weg te nemen". Politici van Die Grünen en Die Linke namen in Dresden deel aan de tegendemonstraties.

AfD verdeeld

De eurosceptische AfD is verdeeld in haar reactie op Pegida. Bij het protest maandag in Dresden liep de voorzitter van de Brandenburgse AfD mee. Eerder had AfD-woordvoerder Henkel zijn leden afgeraden mee te doen aan “demonstraties van zelf benoemde islam-critici”, meldt Spiegel Online. AfD-voorzitter Bernd Lucke zei vorige week dat hij het protest van Pegida goed vindt en noemde de zorgen over uitbreiding van het islamitische gedachtengoed gerechtvaardigd. Het protest laat volgens hem zien dat mensen zich niet begrepen voelen door de gevestigde politieke partijen.

Ook Duitse media zoeken naar verklaringen voor het protest. De Süddeutsche Zeitung noemt het protest een "gevaarlijke mix uit angst, woede en vooroordelen" en Spiegel Online spreekt van "samengebalde woede op bijna alles". De Frankfurter Allgemeine Zeitung roept politici op de demonstranten serieus te nemen.

Sarrazin

Zeit Online noemt de massaliteit van het protest nieuw, maar de inhoud ervan niet. Je zag het ook in 2011, toen politicus Thilo Sarrazin kwam met zijn islam-kritische boek ‘Deutschland schafft zich ab’, aldus het weekblad. Bewegingen als Pegida bieden “makkelijke aansluiting voor veel mensen die met hun protest tegen ‘buitenlanders’, ‘islamisten’, ‘die daar boven’ of ‘de gelijkgeschakelde Duitse pers’ de straat op gaan.” Met het thema radicaal salafisme zijn mensen makkelijk te mobiliseren, omdat het niet zo geassocieerd wordt met extreem-rechts als bijvoorbeeld demonstraties tegen asielzoekerscentra, aldus Die Zeit.

Overigens is een aantal initiatiefnemers van Pegida, onder wie voorman Lutz Bachmann, bij de politie bekend als crimineel, aldus Spiegel Online. Een paar honderd demonstranten zijn hooligans of lid van extreem-rechtse groeperingen. Ook zijn er volgens Spiegel Online banden tussen Pegida en HoGeSa (Hooligans gegen Salafisten). Protest van HoGeSa liep in oktober in Keulen uit op een gewelddadige confrontatie met de politie, toen duizenden hooligans en rechtsextremisten demonstreerden tegen radicale islamitische groeperingen.

Reacties

Rob - 19 december 2014 16:34

Het zwakste punt van een westerse democratie ligt in haar zelf besloten. De Islam is een democratie-vijandige ideologie waartegen onze democratie vanwege haar fundamentele openheid en gelijkheid voor iedereen kennelijk niet opgewassen is .

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Een kwartiertje om de democratie te redden

Een kwartiertje om de democratie te redden

Beierse scholen moeten per week een kwartiertje lestijd besteden aan een passage uit de grondwet: de 'Verfassungsviertelstunde'.


Lees meer

Duitsers sceptisch over Duitse eenwording

Duitsers sceptisch over Duitse eenwording

Duitsland viert vandaag de Dag van de Duitse Eenheid. Veel mensen zijn pessimistischer geworden over de Duitse eenwording.


Lees meer

Een zeer Duits syndroom

Een zeer Duits syndroom

Columnist Merlijn Schoonenboom verdiept zich in het fenomeen van een verzonnen joodse identiteit.


Lees meer

'Hamburgse Banksy' hangt overal bordjes op

'Hamburgse Banksy' hangt overal bordjes op

Honderden gebaksbordjes met kritische teksten hangen inmiddels in heel Hamburg. De kunstenares blijft liever anoniem.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger