PKK stelt Duitsland voorwaarden i.v.m. gijzeling
Nieuws

Achtergrond - 10 juli 2008

(10 juli 2008) De Koerdische rebellenbeweging PKK heeft Duitsland opgeroepen zijn "tegen de PKK gerichte vijandelijke beleid" op te geven. Anders laat de organisatie de dinsdag ontvoerde Duitse bergbeklimmers niet vrij.

De berg Ararat in Turkije. Afbeelding: el chovo, www.flickr.comIn de verklaring liet de PKK weten dat de drie Duitse gegijzelden in goede gezondheid verkeren maar voorlopig niet vrijkomen. De beweging maakte de verklaring wereldkundig via het Turkse persbureau Firat, dat doorgaans goed geïnformeerd is over de PKK. Eerder meldde Firat dat de gijzelaars snel vrij zouden komen. Dat hadden, zo melden ook verschillende Turkse kranten, de ontvoerders zelf gezegd toen ze de Duitsers meenamen.

De Duitse bergbeklimmers, 65, 47 en 33 jaar oud en afkomstig uit Beieren, werden dinsdagavond rond 22.00 uur door de PKK uit hun tentenkamp op de berg Ararat in Turkije meegenomen. Volgens andere bergbeklimmers uit de groep is daarbij geen geweld gebruikt.

Minister Frank-Walter Steinmeier van Buitenlandse Zaken heeft direct na de ontvoering zijn crisisstaf bijeengeroepen, die contact heeft gezocht met de PKK en probeert de gijzelaars vrij te krijgen. Inmiddels is ook de federale recherche BKA bij de zaak betrokken.

De ontvoering is vermoedelijk een reactie op acties van de Duitse regering tegen de PKK. Het gaat naar verluidt om een verbod dat Duitsland onlangs afkondigde tegen de PKK-propagandazender Roj-tv. Volgens de andere bergbeklimmers uit het kamp noemde de Koerdische bevrijdingdbeweging als reden voor de ontvoering het Duitse PKK-verbod uit 1993 en het feit dat de PKK in de Europese lijst van terreurorganisaties is opgenomen.

In de verklaring, die vanmorgen al werd aangekondigd, eist de PKK ook dat de Turkse regering onmiddellijk haar operaties in het Koerdische gebied stopzet, "zodat de veiligheid en het leven van de gevangenen blijft gewaarborgd".

De Koerdische rebellen strijden sinds 1984 voor een eigen staat in het Zuid-Oosten van Turkije. Van 1992 tot 2000 was de berg Ararat voor toeristen niet toegankelijk omdat de PKK er actief was. Sinds 2000 is het weer een geliefde locatie voor bergbeklimmers. Inmiddels heeft de Turkse regering de berg weer voor toeristen gesloten.  

De afgelopen jaren zijn Duitsers in onder meer Afghanistan en Irak ontvoerd. Een geval dat veel aandacht kreeg, is dat van archeologe Susanne Osthoff in Irak in 2005. De Duitse regering gaat over het algemeen niet in op losgeldeisen en probeert door intensieve onderhandelingen met de gijzelnemers gijzelaars weer vrij te krijgen. Landen als Frankrijk en Italië hebben in eerdere ontvoeringsgevallen wel losgeld betaald. In het geval van Osthoff zou de Duitse regering dat overigens ook gedaan hebben, al is dat nooit toegegeven of bewezen.                                                     

                                                                Spiegel Online / ZDF Heute / Welt.de

Afbeelding:

Berg Ararat: el chovo, www.flickr.com

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger