Achtergrond

Bokser Max Schmeling overleden

Achtergrond - 4 februari 2005
(4 februari 2005) Max Schmeling, Duitslands beroemdste bokser, is woensdag op 99-jarige leeftijd overleden. Dat werd vandaag bekend gemaakt. Schmeling is de enige wereldkampioen boksen die Duitsland ooit heeft gekend. In eigen land was hij zijn hele leven zeer populauir.

Lees meer

Duitsers zien toekomst somber in

Achtergrond - 4 februari 2005
(4 februari 2005) Nu het aantal werklozen in Duitsland boven de psychologisch belangrijke grens van vijf miljoen is uitgekomen, zien Duitsers hun toekomst somberder in dan ooit tevoren. Dat zegt het toonaangevende opinie-onderzoeksbureau Emnid. Een aantal grote bedrijven is recentelijk in de problemen gekomen, maar ook de Deutsche Bank, die hoge winsten boekt, wil meer dan vijfduizend werknemers ontslaan.

Lees meer

President Köhler spreekt Knesset toe

Achtergrond - 2 februari 2005
(3 februari 2005) De Duitse president Köhler hield gisteren zijn veelbesproken toespraak voor de Knesset, het Israëlische parlement. Hij sprak Duits, hetgeen sommige Israëlische parlementarërs ertoe bracht niet bij zijn toespraak aanwezig te zijn. Köhler is voor een vierdaags bezoek in Israël, ter gelegenheid van het veertigjarig bestaan van de diplomatieke betrekkingen tussen beide landen. 

Lees meer

Eerste generatie

Achtergrond - 1 februari 2005 Eerste generatie
In de nacht van 2 op 3 april 1968 stichten Andreas Baader en Gudrun Ensslin samen met twee handlangers brand in twee warenhuizen in Frankfurt am Main. Er vallen geen gewonden. De volgende dag worden de daders opgepakt. Zij verklaren te hebben gehandeld uit protest tegen “de volkerenmoord in Vietnam”.

Lees meer

Tweede generatie

Achtergrond - 1 februari 2005 Tweede generatie
De arrestatie van de grondleggers van de RAF in 1972 betekent allesbehalve het einde van de terreur. Een nieuwe generatie sympathisanten beschouwt de gevangenschap van Baader en trawanten als bewijs van de misdadigheid van het politieke systeem en verheft bevrijding van de boegbeelden tot haar voornaamste doelstelling.

Lees meer

De RAF en de rechtsstaat

Achtergrond - 1 februari 2005
De West-Duitse rechtsstaat werd flink op de proef gesteld door het RAF-terrorisme. De druk kwam daarbij van twee kanten. Uiteraard van de RAF zelf, die door middel van geweldsuitoefening trachtte de democratische rechtsorde als zodanig omver te werpen. Maar óók van het overheidsapparaat, dat zich ter bestrijding van diezelfde RAF, bediende van juridische middelen die velen deden vrezen voor het voortbestaan van de relatief prille, naoorlogse democratie in West-Duitsland.

Lees meer

‘Wantrouwen is nu het uitgangspunt’

Achtergrond - 1 februari 2005
Gerhart Baum heeft een lange staat van dienst als politicus voor de FDP. Van 1972 tot 1978 was hij staatssecretaris van Binnenlandse Zaken, in de sociaal-liberale coalities van de bondskanseliers Willy Brandt en Helmut Schmidt. Van juni 1978 tot september 1982 maakte hij als minister van Binnenlandse Zaken deel uit van Schmidts kabinet. In die functies stond hij in het middelpunt van de confrontatie tussen de Rote Armee Fraktion en de Bondsrepubliek. Bij het beleid dat hij daarbij voerde, heeft hij altijd geprobeerd de grondrechten van de burger als uitgangspunt te stellen. Daarmee ging hij recht in tegen de waan van de dag. Het kwam hem op veel kritiek te staan. In zijn huidige professie als advocaat spant hij zich nog altijd in om de burgers tegen de staat in bescherming te nemen. Als hij één lijn ziet tussen de RAF-tijd en de huidige, dan is het wel dat de politici en bestuurders in Duitsland er niets van hebben geleerd. Jacco Pekelder en Pim Huijnen zochten hem op in zijn woonplaats Keulen.

Lees meer

De Duitse lessen

Achtergrond - 1 februari 2005
Bij de bestrijding van de RAF-terreur in de jaren zeventig koos West-Duitsland voor een harde aanpak, niet alleen gericht op terroristen maar op iedereen die links-radicaal was. Met als gevolg dat de linkse rijen zich sloten. Nederland kan iets leren van de Duitse ervaringen.

Lees meer

Derde generatie

Achtergrond - 1 februari 2005 - Auteur: Redactie Duitslandweb Derde generatie
Het RAF-terrorisme is na de ‘Duitse Herfst’ van 1977 over haar hoogtepunt heen. Een tiental oudgedienden legt de wapens neer en duikt met behulp van de Oost-Duitse geheime dienst, de Stasi, onder in de DDR. Zij worden vrijwel allemaal direct na de Wende van ‘89/’90 gearresteerd. Bovendien worden in 1982 de kopstukken Christian Klar, Brigitte Mohnhaupt en Adelheid Schulz gearresteerd.

Lees meer

Start WK-kaartverkoop met zwart randje

Achtergrond - 1 februari 2005
(1 februari 2005) Sinds middernacht is het mogelijk kaarten te bestellen voor de 64 wedstrijden van het wereldkampioenschap voetbal 2006 in Duitsland. Het begin van de verkoop had een feestelijk tintje moeten krijgen, maar wordt nu overschaduwd door een zich ras uitbreidend omkoopschandaal in de Duitse voetbalcompetitie.

Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger