Duitse politiek druk met verkiezingen
Nieuws
Achtergrond - 1 juni 2005
(1 juni 2005) Kanselier Gerhard Schröder wil pas vlak voor 1 juli vertellen hoe hij de vertrouwensvraag gaat formuleren. Die moet de weg voor vervroegde verkiezingen vrij maken. Wel heeft hij beloofd Grünen-minister Joschka Fischer eerder in te lichten. Oppositieleider Angela Merkel (CDU) probeert de kiezers intussen duidelijk te maken welke alternatieven voor rood-groen haar partij kan bieden.
Schröder is bang dat zijn plannen "stuk gepraat" zullen worden als hij nu al zegt hoe hij de vertrouwensvraag - de V-Frage - wil formuleren. Hij bespreekt de mogelijkheden alleen met partijvoorzitter Franz Müntefering. Na kritiek van zijn coalitiepartner Die Grünen over zijn eigenmachtige optreden, heeft hij wel beloofd minister van Buitenlandse Zaken en vice-kanselier Fischer (Die Grünen) eerder in te lichten over de manier waarop hij zich wil laten wegstemmen door het parlement.
V-Frage
Verschillende Duitse media weten intussen te berichten dat Schröder de vertrouwensvraag niet, zoals eerder bericht werd, verbindt aan een actuele kwestie, zoals de wet over de hervorming van de ondernemingsbelasting. De bedoeling is, zo menen Duitse media nu, dat de ministers uit Schröders kabinet die ook een zetel in de Bondsdag hebben, zich op 1 juli van stem onthouden. Zij hoeven hun keus dan niet te motiveren en spreken zich dus niet uit over hun vertrouwen in de kanselier. Als zij dat vertrouwen opzeggen, is het merkwaardig om met dezelfde kanselier wel campagne te voeren voor een nieuwe periode. Op deze manier wist ook kanselier Willy Brandt in 1972 nieuwe verkiezingen te bewerkstelligen.
Ondertussen heeft president Horst Köhler aangegeven, zich in te lezen over de verschillende mogelijkheden de vertrouwensvraag te stellen en de juridische consequenties daarvan. Hij moet de ontbinding van de Bondsdag goedkeuren op 1 juli en binnen 21 dagen nieuwe verkiezingen uitschrijven. Om tot een zorgvuldig oordeel te komen, voert hij gesprekken met zowel de betrokken politici als met onafhankelijke juridische experts. Ook hij weet pas rond 1 juli wat Schröder besloten heeft te gaan doen.
Rood-groen beleid tot de verkiezingen
De rood-groene regering heeft gisteren overlegd over het beleid dat tot de nieuwe verkiezingen nog zal worden uitgevoerd. Voorrang krijgen wetsvoorstellen over het verlagen van de ondernemensbelasting, veranderingen in het erfrecht, strengere regels voor bijverdiensten van parlementsleden, de wet op de openbaarmaking van de lonen van topmanagers, de antidiscriminatiewetgeving en strengere straffen voor het spuiten van graffiti.
De wetgeving over geluidsoverlast door vliegverkeer en de goedkeuring van verkeers- en bouwprojecten zullen niet meer worden behandeld, omdat daar tot 18 september, de vermoedelijke verkiezingsdatum, niet meer voldoende tijd voor is.
CDU-programma
Angela Merkel, de CDU-kanselierskandidaat voor de komende verkiezingen, is inmiddels haar campagne begonnen en heeft een belastingverlaging aangekondigd als de CDU aan de macht komt. Na haar nominatie maandag verwees zij naar het belastingconcept dat CDU en CSU in 2004 hebben gemaakt en dat tot een lastenverlaging van de bevolking van 10,6 miljard euro moet leiden. Weliswaar gaf Merkel aan nog een keer naar de plannen te willen kijken en eventueel aanpassingen in te willen voegen, maar in pricipe "ligt het concept op tafel". SPD-minister van Financiën Hans Eichel uitte kritiek op de plannen van de CDU, die volgens hem tot een vermindering van de staatsinkomsten van 17 miljard euro zullen leiden.
Andere inhoudelijke punten van haar verkiezingsprogramma heeft Merkel nog niet naar voren gebracht. Ze kondigde aan "eerlijk te zijn" en geen beloftes te doen die ze niet kan waarmaken. Op 11 juli moet het verkiezingsprogramma klaar zijn. De partijcongressen die haar programma en kandidatuur zullen moeten goedkeuren vinden vervolgens plaats op 28 augustus (CDU) en 2 en 3 september (CSU).
Lees alles over de komende verkiezingen in ons verkiezingsdossier.
Spiegel Online
Rot-Grün legt Marschroute fest
Köhler verspricht sorgfältige Prüfung
Union legt noch mal um drei Prozentpunkte zu
Frankfurter Allgemeine Zeitung
Köhler: „Am Ende werde ich entscheiden”
„Wir wollen das ohne Chaos zu Ende bringen”
Sie gegen ihn
„Klarheit über Vertrauensfrage erst am 1. Juli”
ZDF Heute
Schröder koppelt Vertrauensfrage offenbar an Handlungsfähigkeit
Die Welt
Das Koch-und-Kellner-Spiel
Merkel verspricht Steuersenkungen
Süddeutsche Zeitung
Ehrlichkeit als Ausrede
Schröder vertraut sich nur Fischer an
Reacties
Geen reacties aanwezig