SPD maakt zich los van Die Grünen
Nieuws

Achtergrond - 24 mei 2005

(24 mei 2005) Nu er geen twijfel meer lijkt te bestaan over vervroegde verkiezingen in Duitsland, barsten de verkiezingscampagnes van de verschillende partijen los. Op 1 juli wil kanselier Schröder door middel van de vertouwensvraag de weg voor nieuwe bondsdagverkiezingen, waarschijnlijk op 18 september 2005, vrijmaken. De SPD voert campagne voor zichzelf en niet voor rood-groen. CDU en FDP hebben al uitgesproken samen de verkiezingen in te gaan.

"In een verkiezingscampagne probeert iedereen zoveel mogelijk stemmen voor zijn eigen partij te winnen, tegen je concurrenten", aldus Schröder gisteren. Hoewel hij eraan toevoegde dat dit geen opzegging van de "constellatie waarin we tot nog toe succesvol hebben gewerkt" betekent, wilde hij ook geen uitspraken doen over een voortzetting van de rood-groene coalitie na de verkiezingen. Veel van zijn partijgenoten lieten gisteren soortgelijke geluiden horen. "Het gaat niet om rood-groen, maar om de SPD", aldus vice-fractievoorzitter Kurt Beck. In de linkervleugel van de SPD wordt ondertussen gesproken over een koersverandering. Daar vindt men dat de uitslag in Noordrijn-Westfalen duidelijk maakt dat er op het gebied van werkgelegenheid en belastingen een ander beleid moet worden gevoerd. Maar Beck maakte duidelijk dat de hervormingspolitiek van Schröder niet zal worden gewijzigd: "Agenda 2010 blijft de kern van ons beleid."

Die Grünen reageren welhaast gelaten op de uitspraken van de SPD-ers. "Algebra gaat voor gezindheid", liet de groene minster van Milieu Jürgen Trittin weten. "Iedereen weet dat in dit land of een zwart-gele of een rood-groene regering komt. Dat zijn de alternatieven, daar heb ik helemaal geen besluiten voor nodig."

Hoewel de CDU en de CSU officieel nog steeds geen uitspraak hebben gedaan over hun kandidaat voor het kanselierschap, twijfelt niemand eraan, dat Merkel de verkiezingscampgane voor de chisten-democraten gaat leiden. Haar grootste concurrenten, Edmund Stoiber en Roland Koch, hebben inmiddels hun steun aan haar uitgesproken. In de verschillende Duitse media wordt al gespeculeerd over haar kabinet dat zij zal samenstellen, waarin Stoiber, nu nog minister-president van Beieren, als superminister Economische en Financiële Zaken genoemd wordt, en FDP-fractievoorzitter Wolfgang Gerhardt als minister van Buitenlandse Zaken. Want dat de CDU samen met de FDP camapgane gaat voeren, lijdt ook geen twijfel. "Voor ons staat buiten kijf dat CDU en CSU alleen samen met de liberalen als alternatief voor rood-groen kunnen optreden", aldus Merkel. Als er nu verkiezingen zouden worden gehouden, zouden CDU en FDP een stabiele meerderheid in de Bondsdag winnen. Samen zouden ze 53 procent van de stemmen hebben, tegenover 37 voor rood-groen.

De vertrouwensvraag, die Schröder op 1 juli wil stellen, moet de weg vrijmaken voor nieuwe verkiezingen. Die zullen vermoedelijk op 18 september worden gehouden, als ook in Beieren en Baden-Würrtemberg de zomervakanties zijn afgelopen.

Overigens is het middel dat Schröder gebruikt om tot vervroegde verkiezingen te komen nogal onorthodox. In Duitsland kan een kabinet geen ontslag indienen, het kan zich alleen laten wegstemmen. Om dat te mogen doen moet er sprake zijn van een 'echte regeringscrisis'. Het is nog niet eerder voorgekomen dat een zittende kanselier zich weg laat stemmen om nieuwe verkiezingen af te dwingen. Schröder moet daarom hard zien te maken dat er hier sprake is van een echte crisis. Zijn argument is onder andere dat de oppositie een meerderheid heeft in de Bondsraad, de vertegenwoordiging van de deelstaten, en zo de regeringsbesluiten kan blokkeren. Maar als Schröder in september herkozen wordt, zal de samenstelling van de Bondsraad nog steeds hetzelfde zijn. De vraag is dus in hoeverre hier sprake is van een echte crisis. Schröder voert daar nu overleg over met rechtsdeskundigen en met president Köhler.

Lees alles over de komende verkiezingen in ons verkiezingsdossier.

Der Spiegel
SPD rückt von den Grünen ab
Stoiber wird Superminister, Gerhardt Außenminister

ZDF heute
Merkel: Klares Votum für Koalition mit FDP
SPD: Widerstand gegen Fortsetzung von Rot-Grün

Frankfurter Allgemeine Zeitung
Rot-Grün ist der SPD nicht mehr heilig

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger