Artikelen

Een triumviraat met Nederland als vierde wiel?

Achtergrond - 11 maart 2004
(11 maart 2004) Alhoewel het 'Calimero-complex' in onze rivierdelta aan de Noordzee altijd op de loer ligt, bleef deze op 18 februari jl. opvallend genoeg achterwege. De leiders van Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland kwamen in Berlijn bij elkaar om de Europese politieke agenda informeel vast te leggen en toch kwam er geen luid protest uit Den Haag. Enkele dagen na de top maakte staatssecretaris Nicolaï zelfs bekend dat Nederland achter de plannen van de Grote Drie staat om een supercommissaris voor Economische Zaken aan te stellen. Voor een land dat de eerste poging om tot een ménage à trois te komen in november 2001 nog verhinderde door te eisen dat premier Kok ook bij het diner mocht aanschuiven, is de huidige reactie opvallend mild. Is deze meegaandheid wel verstandig?
Lees meer

Duitsland verspeelt kans op Europese beker

Achtergrond - 11 maart 2004
(11 maart 2004) Met het verlies van Bayern-München tegen Real Madrid gisterenavond in de Champions-League speelt er geen enkele Duitse club meer in Europese competitiewedstrijden. Franz Beckenbauer is teleurgesteld.
Lees meer

Presidentskandidaat Köhler bekritiseert regering

Achtergrond - 10 maart 2004
(10 maart 2004) Horst Köhler, de kandidaat voor het Duitse presidentschap, heeft in de Bild-Zeitung kritiek op de politiek van Gerhard Schröder gegeven. Volgens Köhler worden hervormingen veel te langzaam ingevoerd en de noodzaak ervan niet goed aan de bevolking uitgelegd. Köhler geniet de steun van de CDU en de FDP en de kans is groot dat hij de volgende bondspresident wordt. In Duitsland kent echter vrijwel niemand hem.
Lees meer

Woorden in steen 

Achtergrond - 9 maart 2004
(9 maart 2004) (N)ostalgie, Ossi's, Wessi's, verenigd of verdeeld gebleven? In gesprekken met ouderen uit Leipzig bleek dat de herinneringen van veertig jaar DDR niet alleen in de hoofden van mensen zitten, maar ook terug te vinden zijn in het hedendaagse stadsbeeld. Een voorbeeld is de discussie over de Paulinerkirche. Over een kerk die niet meer bestaat, maar doorleeft in het collectieve geheugen van de stad.
Lees meer

CDU en CSU presenteren nieuwe hervormingen

Achtergrond - 8 maart 2004
(8 maart 2004) De top van de CDU en de CSU zijn het eens geworden over nieuwe arbeidsmarkt- en belastinghervormingen. Ze willen de ontslagregeling versoepelen en de belastingtarieven in het huidige systeem verlagen. Eerder geformuleerde radicalere voorstellen hebben het niet gehaald.
Lees meer

Schröder viert vandaag zestigste verjaardag

Achtergrond - 7 maart 2004
(7 maart 2004) Bondskanselier Gerhard Schröder wordt vandaag zestig jaar. Dat gaat in Duitsland niet onopgemerkt voorbij. Schröder zelf viert zijn verjaardag in Italië, zijn favoriete vakantieland. De Duitse media besteden ondertussen aandacht aan zijn politieke carrière, maar vooral ook aan zijn uiterlijk.
Lees meer

Kandidaten presidentschap staan vast

Achtergrond - 5 maart 2004
(5 maart 2004) De kandidaten voor het Duitse presidentschap staan na een maandenlange discussie eindelijk vast. Het nieuwe staatshoofd, dat op 23 mei door de Bundesversammlung wordt gekozen, wordt ofwel Horst Köhler ofwel Gesine Schwan. Köhler is de gezamenlijke kandidaat van CDU/CSU en FDP, Schwan van de regeringspartijen SPD en Die Grünen.
Lees meer

Gebed zonder end

Achtergrond - 5 maart 2004
(5 maart 2004) Waarom is de minister van Verkeer nog altijd niet gedwongen tot aftreden? Dat is een vraag waarop menigeen in Duitsland momenteel het antwoord zoekt, gezien het fiasco bij de geplande invoering van een systeem van tolheffing op de Duitse snelwegen. Een jaar geleden garandeerde minister van Verkeer Manfred Stolpe (SPD), dat het project in de zomer van 2003 van start zou gaan. Inmiddels is sprake van het jaar 2005. Op zijn vroegst. Door deze vertraging loopt de regering-Schröder een slordige 2 miljard euro aan inkomsten mis. Toch heeft de kanselier zijn minister nog steeds niet tot de verantwoording geroepen. Dat is niet in de laatste plaats het gevolg van Stolpes populariteit onder de inwoners van het voormalige Oost-Duitsland.
Lees meer

Balkenende niet bekend in Duitsland

Achtergrond - 4 maart 2004
(4 maart 2004) Volgens een enquête van de NIPO in samenwerking met het Duitse collega-bureau Emnid weet slechts één op de vijf Duitsers wie Jan Peter Balkenende is. Koningin Beatrix is daarentegen bij 91 procent van de Duitsers bekend. Het onderzoek vond plaats in het kader van het staatsbezoek van de koningin aan Duitsland deze week.
Lees meer

Vakbonden willen eigen partij

Achtergrond - 3 maart 2004
(3 maart 2004) De Duitse vakbonden en de SPD, de partij waar de vakbonden traditioneel mee verbonden zijn, groeien steeds meer uit elkaar. Volgens de Süddeutsche Zeitung hebben delen van de vakbonden daarom het plan opgevat om een eigen partij op te richten.
Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger