Artikelen

Duitse dienstplicht opnieuw onder vuur

Achtergrond - 20 januari 2005
(20 januari 2005) Het hoogste bestuurlijke gerechtshof in Leipzig heeft de regering woensdag in het gelijk gesteld in een zaak tegen een 22-jarige student, die het niet eens was met zijn dienstplichtoproep. Het gerechtshof weerlegde daarmee een eerder oordeel, dat het huidige dienstplichtsysteem in strijd zou zijn met de grondwet. Vanuit verschillende partijen kwam niettemin kritiek op de uitspraak van gisteren.
Lees meer

Opening Einsteinjaar in Berlijn

Achtergrond - 19 januari 2005
(19 januari 2005) Bondskanselier Schröder opent vandaag samen met minister van Wetenschap Edelgard Bulmahn en achthonderd genodigden het Einsteinjaar 2005. De festiviteiten van vandaag vormen de opmaat voor talrijke tentoonstellingen en activiteiten die de beroemde wetenschapper Albert Einstein dit jaar zullen eren.
Lees meer

Bach, Bukowski en Berlijn

Achtergrond - 18 januari 2005
(18 januari 2005) Dat Bach een Duitser is, weet iedereen. Dat Charles Bukowski er ook een is, weet diens grootste fan, de Berlijnse auteur Falko Hennig. Toen hij Willem van Ekeren in Bukowski’s geboorteplaats teksten van de Amerikaans-Duitse schrijver op Bach hoorde vertolken, besloot hij de Nederlandse musicus naar Berlijn te halen. Afgelopen weekend toerde Van Ekeren met 'Bach-Bukowski' van salon naar voorleesbühne.
Lees meer

Bijbanen of bijbeunen?

Achtergrond - 17 januari 2005
(17 januari 2005) Mogen politici geld verdienen naast hun baan als volksvertegenwoordiger? Met deze vraag is het politieke nieuwjaar in Duitsland losgebrand. De afgelopen weken zijn verschillende politici van bijna alle grote partijen in opspraak geraakt na onthullingen over goedbetaalde nevenfuncties in het bedrijfsleven. Als antwoord op de onthullingen pleiten de regeringsfracties van SPD en Die Grünen nu voor aanscherping van gedragsregels voor politici.
Lees meer

Duitse media zeer geïrriteerd over prins Harry

Achtergrond - 14 januari 2005
(14 januari 2005) De Duitse media zijn boos op de Engelse prins Harry. De jongste zoon van troonopvolger Charles verscheen op een verkleedfeestje in een nazi-kostuum en droeg een band met het hakenkruis. In Engeland was men geschokt, maar in Duitsland reageert de pers ook geïrriteerd: "Het is duidelijk dat de Engelsen de oorlog grondiger zijn vergeten dan wij", aldus weekblad Der Spiegel.
Lees meer

Moordenaar modekoning Moshammer opgepakt 

Achtergrond - 14 januari 2005
(14 januari 2005) De politie in München heeft afgelopen zaterdag een 25-jarige man gearresteerd voor de moord op de excentrieke Duitse mode-ontwerper Rudolph Moshammer. De man heeft inmiddels bekend. Hij zou ruzie met Moshammer hebben gekregen over de betaling van seksuele diensten. Moshammer werd vrijdagochtend dood aangetroffen in zijn woning in München. Hij was gewurgd met een telefoonkabel.
Lees meer

Die Grünen bestaan 25 jaar

Achtergrond - 13 januari 2005
(13 januari 2005) Het is vandaag precies 25 jaar geleden dat Die Grünen werden opgericht. De protestbeweging is inmiddels uitgegroeid tot een achtenswaardige regeringspartij. Zelf vieren die Grünen hun verjaardag niet, maar er wordt in de Duitse media wel veel aandacht aan besteed. Al was het alleen maar om die oude foto's weer te kunnen publiceren.
Lees meer

Grootschalige actie tegen extremistisch netwerk

Achtergrond - 12 januari 2005
(12 januari 2005) Sinds de vroege morgen doorzoekt de politie met ongeveer zevenhonderd man de woningen en winkels van een vermeend islamitisch-extremistisch netwerk in vijf verschillende deelstaten. Daarbij zijn meerdere personen gearresteerd.
Lees meer

Kiss me, kolenkachel!

Columns - 11 januari 2005
(12 januari 2005)  Sinds het invallen van de winter behoor ik tot een uitstervende, maar daardoor niet minder ontzagwekkende groep van diehards: de kolenkachelbezitters. Aan mijn lijf geen cv-ketel!
Lees meer

DVU en NPD mogen geen lijstverbinding aangaan

Achtergrond - 11 januari 2005
(11 januari 2005) De extreem-rechtse partijen DVU en NPD mogen geen lijstverbinding aangaan voor de Bondsdagverkiezingen van 2006. Dat heeft de wetenschappelijke dienst van de Bondsdag vastgesteld. Het voornemen druist in tegen de verkiezingswet en tegen een uitspraak uit 1990 van het Bundesverfassungsgericht, de hoogste Duitse rechtsinstantie.
Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger