Piratenpartei entert Berlijnse deelstaatparlement
Nieuwe partij is opvallend populair in Berlijn

Achtergrond - 20 september 2011

De Piratenpartei heeft bij de Berlijnse deelstaatverkiezingen afgelopen zondag vriend en vijand verrast. Uit het niets enterden de Piraten met 8,9 procent van de stemmen het Berlijnse deelstaatparlement. Met vrolijke verkiezingsposters, ludieke acties en nieuwe standpunten is de Piratenpartij een frisse wind door de politiek.

Piratenpartei entert Berlijnse deelstaatparlement
© dpa/picture-alliance

 De Piraten willen de Duitse overheid veel transparanter maken en een vorm van directe democratie invoeren. Volgens de principes van ‘Open Government’ wil de partij dat archieven vrij toegankelijk zijn en dat overheidsrapporten, beeldmateriaal en overige publicaties vrij gebruikt mogen worden. Het 'volksreferendum 2.0' geeft burgers directe invloed op de politiek via internet. Op een online-platform kunnen nieuwe voorstellen worden ingediend en uitgewisseld.

De Piratenpartei wil in Berlijn gratis openbaar vervoer invoeren, net als draadloos internet voor iedereen en legalisering van cannabis. Verder zet de partij zich in voor bescherming van persoonsgegevens online, betere huurbescherming en een minimumloon. Ze hekelt de Überwachungsstaat, de controlerende overheid. Sociaal-liberaal, noemt Piratenkandidaat Christopher Lauer dat op Welt Online. “We willen de kiezers niet vertellen wat goed voor ze is, maar hen de vrijheid geven en ze als volwassenen behandelen.”

Populair in Berlijn

De Piratenpartei doet het opvallend goed in de hoofdstad. De Piraten zijn daar rijk aan leden, inhoudelijk progressief en ze zijn organisatorisch behoorlijk innovatief, stelt politicoloog Alexander Hensel vast. In een analyse in Der Spiegel legt hij uit dat de partij een bepaald type kiezer weet te bereiken. Deze Digital Natives zijn jonge, goed opgeleide mannen die het internet intensief gebruiken, een affiniteit hebben voor digitale techniek en vertrouwd zijn met de cultuur van sociale netwerken. Hen biedt de Piratenpartei een nieuw politiek perspectief op de digitale revolutie. Deze kiezers zijn ontevreden over de manier waarop de parlementaire democratie georganiseerd is. Zij willen meer directe democratie, aldus Hensel.

Piratenpartei Deutschland

De Piratenpartei Deutschland is in 2006 opgericht en is gebaseerd op de Zweedse Piratpartiet. Die is ontstaan als reactie op het verbod op de Torrentsite PirateBay wegens illegaal downloaden.

De opkomst van de Piraten wordt in de Duitse media vergeleken met de opkomst van de Groenen in de jaren tachtig. Beiden zijn fris, nieuw en schoppen tegen de gevestigde orde. Beiden hebben een mengeling van improvisatie, euforie en creativiteit en ze komen beiden met nieuwe en populaire thema’s waar de oude partijen geen antwoord op hebben. Alleen hebben de Groenen hun spontaniteit en jeugdigheid verloren in de ogen van de kritische Berlijnse kiezer.  De Groenen hebben volgens experts dan ook een deel van hun achterban aan de Piraten verloren.

De Berlijnse politicoloog Gero Neugebauer noemt het succes van de Piratenpartij een ‘specifiek Berlijns product'. “Het is een grootstedelijke groepering”, concludeert hij in Welt Online. De gevestigde partijen doen de partij af als eendagsvlieg en one-issue-partij. Zelf is de Piratenpartei er trots op dat ze geloofwaardig en fris is. De partij is volgens Lauer “authentiek, omdat we nog geen geslepen professionele politici zijn.”

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger