Artikelen

Schröder wil af van wapenembargo voor China

Achtergrond - 2 december 2003
(2 december 2003) Bondskanselier Schröder heeft tijdens zijn driedaagse staatsbezoek aan China zijn collega minister-president Wen Jiabao laten weten dat hij zich sterk zal maken voor de afschaffing van het EU-wapenembargo voor China, hoewel regeringspartner die Grünen hiermee nog moet instemmen. Het staatsbezoek staat vooral in het teken van de goede betrekkingen tussen beide landen. Schröder wordt naast zijn ministers van Justitie en Verkeer ook vergezeld door een grote handelsdelegatie.

Lees meer

De Berlijnse studenten staken

Achtergrond - 1 december 2003
(1 december 2003) Berlijn, op een bewolkte vrijdagochtend. De gebruikelijke stroom studenten beweegt zich zwijgzaam van metrostation Friedrichstraße richting het hoofdgebouw van de statige Humboldt-Universität aan Unter den Linden. De laaghangende bewolking onttrekt het bovenste gedeelte van de verderop gelegen Fernsehturm aan het zicht. Het is nog vroeg. De meeste studenten die het hofje aan de achterkant van het universiteitsgebouw betreden, lijken in gedachten verzonken. Een lange dag in een van de bibliotheken of collegezalen ligt in het verschiet.

Lees meer

EK 2004: Duitsland loot Nederland

Achtergrond - 1 december 2003
(1 december 2003) "Wir können nicht jubeln" was het commentaar van de Duitse bondscoach Rudi Völler op de loting voor het EK 2004 in Portugal. Daar zal Duitsland tijdens de voorrondes niet alleen Tsjechië en Letland, maar ook "aartsrivaal" Nederland treffen. Door vele experts wordt groep D gezien als de zwaarste groep, iets wat de Duitse Mannschaft niet gewend is: "Das Losglück hat uns verlassen". door de redactie

Lees meer

Van kantoorkolos naar Koolhaas-creatie

Columns - 28 november 2003
van Ron van Dartel en Ton van Zeeland (28 november 2003) Afgelopen maanden en eigenlijk jaren kon het de collega's…

Lees meer

Eichel trotseert Stabiliteitspact

Achtergrond - 25 november 2003
(25 november 2003) Duitsland en Frankrijk hebben voorlopig de strijd om de toepassing van het euro-stabiliteitspact gewonnen. Na een marathonzitting van de Europese ministers van Financiën, besloot een meerderheid om verdere bezuinigingen voor Duitsland op te schorten en niet over te gaan tot het uitdelen van boetes. Minister Zalm: "Het is een heel ernstige situatie waar we in beland zijn".

Lees meer

Seksistische Bachelor oogst kritiek in Wenen  

Achtergrond - 24 november 2003
(24 november 2003) In Oostenrijk is commotie ontstaan rondom het programma 'Der Bachelor', dat vorige week in Oostenrijk en Duitsland van start is gegaan. Om het maken van een aparte versie voor Oostenrijk te voorkomen heeft de Duitse zender RTL een overeenkomst gesloten met de Oostenrijkse publieke omroep ORF. De ORF ligt nu onder vuur, omdat het format niet aan zou sluiten bij de kwaliteitseisen van de zender.

Lees meer

Wat is Berlijn de Duitsers waard?

Achtergrond - 21 november 2003
(21 november) Berlijn dreigt haar status als hoofdstad van Duitsland te verliezen. Of, nauwkeuriger gezegd: haar status als hoofdstad van alle Duitsers. Er is namelijk niet zozeer reden om aan te nemen dat Berlijn binnen afzienbare tijd afstand zal moeten doen van haar formele titel als hoofdstad; er is veeleer sprake van de mogelijkheid dat in de toekomst steeds minder Duitsers Berlijn zullen aanwijzen als vanzelfsprekende hoofdstad van het land waarin zij wonen. De Duitsers dreigen zich steeds minder met Berlijn te gaan identificeren. Dit sombere vooruitzicht is niet in de laatste plaats een gevolg van de enorme schuldenlast waar de stad momenteel onder gebukt gaat: de aanhoudende financiële misère, in combinatie met de vele tegemoetkomingen van de federale overheid, roept buiten Berlijn het beeld op van de stad als een bodemloze put waarin het geld van de Duitse belastingbetaler verdwijnt. Op termijn wordt zelfs het representatieve voorkomen van Berlijn tegenover het buitenland bedreigd.

Lees meer

Zevende NDC in teken van vergrijzing

Achtergrond - 20 november 2003
(20 november 2003) In Maastricht is vanochtend de zevende editie van de Nederlands-Duitse Conferentie (NDC) geopend. Dit jaar staat de conferentie in het teken van de vergrijzing. De NDC werd geopend door de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken en de directeur-generaal van het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken, respectievelijk De Hoop Scheffer en Kuntz. De Hoop Scheffer wees op het belang van convergentie tussen de pensioensystemen van beide landen.

Lees meer

Vogts: "Wir können ein Wunder schaffen"

Achtergrond - 19 november 2003
(19 november 2003) De Duitse kranten berichten vandaag uitgebreid over de beslissende play-off wedstrijd van vanavond tussen Nederland en Schotland. Verwonderlijk is dat niet, gezien de beladen 'voetbalverhouding' die er bestaat tussen Nederland en Duitsland. Daarnaast is de trainer van de Schotten ook nog eens een Duitser: Berti Vogts, die zelf deel uitmaakte van de Duitse Mannschaft in 1974…

Lees meer

Ondanks kritiek Schröder herkozen tot partijleider

Achtergrond - 18 november 2003
(18 november 2003) Op het tweedaagse partijcongres van de SPD is Bondskanselier Gerhard Schröder gisteren herkozen tot partijleider. Hij haalde 80.83 procent van de stemmen, 8 procent minder dan tijdens de vorige verkiezingen twee jaar geleden. Pijnlijker was de herverkiezing van secretaris-generaal Olaf Scholz; hij werd herkozen met slechts 52.6 procent van de stemmen. Ondanks dit resultaat staat Schröder pal achter Scholz.

Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger