Dresden verliest Werelderfgoedstatus
Nieuws

Achtergrond - 26 juni 2009

(26 juni 2009) De Unesco schrapt Dresden van de Werelderfgoedlijst. Het aanzien van de stad en het omliggende Elbedal wordt ernstig ontsierd door de aanleg van een 635 meter lange brug over de Elbe, zo besloot de cultuurorganisatie van de Verenigde Naties donderdag.

De bouw van de Waldschlösschenbrug in Dresden kost de stad haar notering op de Unesco Werelderfgoedlijst. Afb: S. Bär, flickr.comDresden heeft nu de twijfelachtige eer als eerste cultuurgoed van de Werelderfgoedlijst te zijn geschrapt. “Dit is een zwarte dag voor Duitsland en Dresden”, aldus minister van Verkeer en Bouw Wolfgang Tiefensee (SPD). Ook de Duitse pers reageert onverdeeld woedend. Der Spiegel noemt het besluit een “blamage voor Duitsland”. Volgens Die Zeit heeft Duitsland zich als cultuurnatie “belachelijk” gemaakt.

Rode lijst

De Unesco heeft er nooit twijfel over laten bestaan dat de brug een einde zou maken aan de Werelderfgoedstatus van Dresden. Het Elbedal rond de Saksische hoofdstad werd in 2004 tot het Werelderfgoed verklaard, maar kwam nauwelijks drie jaar later door de bouwplannen op de rode lijst van de cultuurorganisatie te staan.

De uitspraak van de Unesco vormt een nieuw hoofdstuk in de lange strijd tegen de zogenoemde Waldschlösschenbrug, die de verkeersdruk in en rond Dresden moet verlichten. In 2005 stemden de Dresdenaren in een referendum weliswaar met een tweederde meerderheid voor het project, maar na de volksraadpleging was de bouw nog geen uitgemaakte zaak.

Tunnel

In oktober vorig jaar pleitten diverse milieu-organisaties voor de aanleg van een tunnel onder de Elbe, om zo het leefgebied van een zeldzame vlinder- en vleermuissoort te beschermen. Minister van Verkeer Tiefensee sprak zich uit voor deze oplossing om de Unesco-notering van Dresden niet in gevaar te brengen.

Ook de schrijvers Günter Grass en Martin Walser verzochten in een open brief bondskanselier Merkel de bouw te stoppen “om het imago van Duitsland als cultuurland te redden”. Maar de Saksische regering wees, gesteund door de rechter, de tunneloptie als te duur van de hand.

Verstrekkende gevolgen

Het Unesco-besluit kan verstrekkende gevolgen hebben voor Dresden. Zo komt de stad niet meer in aanmerking voor geld uit de Duitse subsidiepot voor de 32 Unesco-noteringen in de Bondsrepubliek. De Elbestad had kort geleden nog een subsidieaanvraag van ruim 13 miljoen euro ingediend.

Daarnaast is de Unesco-notering van groot economisch belang voor de stad. Dresden verwelkomt jaarlijks zo’n acht miljoen toeristen die vooral worden aangetrokken door de Werelderfgoedstatus van het ‘Florence aan de Elbe’.

Waarschuwing

Het besluit van de cultuurorganisatie is ook een waarschuwing aan de Duitse deelstaat Rijnland-Palts. Het Loreleydal langs de Rijn staat nu nog op de Werelderfgoedlijst, maar ook daar bestaan omstreden plannen voor een grote brug. De Unesco gaf eerder al aan de ontwikkelingen met argusogen te volgen.

Toch maakt de deelstaat zich geen zorgen over eventuele sancties van de Unesco. “Dresden stemde destijds de bouwplannen niet af met de Unesco, maar wij doen dat wel”, aldus minister van Economische Zaken Hendrik Hering (SPD) van Rijnland-Palts in Der Spiegel.                                                                                          

                                                                    Zeit Online / Welt.de / Spiegel Online

Afbeelding:

S. Bär, flickr.com

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger