Artikelen

Duits begrotingstekort overschrijdt 4 procent

Achtergrond - 7 oktober 2003
(7 oktober 2003) Het Duitse begrotingstekort voor 2003 zal naar alle waarschijnlijkheid meer dan 4 procent van het bruto binnenlands product bedragen, zo blijkt uit de Süddeutsche Zeitung. De schuld van Duitsland zou daarmee voor de tweede keer de 3 procent norm die Brussel heeft gesteld overschrijden en hoger uitvallen dan het tekort van Frankrijk.

Lees meer

Schröder opent Duitse universiteit in Caïro

Achtergrond - 6 oktober 2003
(6 oktober 2003) Aan het begin van zijn vierdaagse reis door het Midden-Oosten heeft Bondskanselier Schröder samen met zijn Egyptische ambtsgenoot Mubarak de eerste Duitse universiteit in het buitenland geopend. Hoewel de opening overschaduwd werd door nieuwe terroristische aanslagen in Israël, onderstreepte Schröder het belang van deze universiteit voor het vredesproces in het Midden-Oosten.

Lees meer

Transatlantische radiostilte doorbroken

Achtergrond - 4 oktober 2003
(3 oktober 2003) Irak verdeelt, Irak verenigt. De anderhalf jaar durende radiostilte tussen Washington en Berlijn, een gevolg van het Duitse verzet tegen de door Amerika geplande aanval op Irak, werd op 24 september doorbroken. Voornaamste reden: de Verenigde Staten hebben dringend internationale hulp nodig bij de wederopbouw van Irak. Duitsland wint daarmee aan bewegingsruimte ten opzichte van de Verenigde Staten.

Lees meer

Duitsland viert eenwording

Achtergrond - 3 oktober 2003
(3 oktober 2003) Gisteravond vond in Magdeburg de opening plaats van de jaarlijkse viering van 3 oktober, de Dag van de Duitse Eenheid. Vandaag is het precies dertien jaar geleden dat de vijf deelstaten van de voormalige DDR formeel toetraden tot de Bondsrepubliek Duitsland. Bij de opening van dit tweedaagse volksfeest, dat naar verwachting 250 duizend mensen zal trekken, werd stilgestaan bij het huidige hervormingsproces van de Duitse verzorgingsstaat en de positie van Oost-Duitsland.

Lees meer

Merkel: samenwerking met Schröder mogelijk

Achtergrond - 2 oktober 2003
(2 oktober 2003) Vanuit de gelederen van de CDU/CSU is verschillend gereageerd op de toespraak van partijleider Angela Merkel (CDU), waarin zij ondubbelzinnig haar steun uitsprak voor de hervormingsplannen die de Commissie Herzog in reactie op de regeringsplannen heeft opgesteld. Bondskanselier Schröder ziet mogelijkheden.

Lees meer

Zo leest Berlijn

Columns - 1 oktober 2003
(1 oktober 2003) Het bestaan van de Berliner Zeitung kan niemand die langer dan een dag in Berlijn is geweest zijn ontgaan. Als je niet 's ochtends voor de ingang van het S-Bahnstation of 's middags voor de supermarkt bent aangesproken door een student met een stapel exemplaren van deze krant onder de arm en pen en aanmeldingsformulier in de aanslag, dan wel 's avonds in de kroeg.

Lees meer

Waar gaan we heen?

Achtergrond - 30 september 2003
(30 september 2003) Als je in Duitsland goedkoop wilt reizen of als je plaats hebt in je auto, maak je gebruik van de Mitfahrzentrale. In de meeste grote steden is zo'n organisatie te vinden. Dat werkt goed, maar de klassieke Mitfahrzentrale heeft inmiddels concurrentie gekregen: steeds meer mensen vinden reisgenoten via het internet, door heel Europa.

Lees meer

"Ik vind falen heel normaal"

Achtergrond - 26 september 2003
(26 september 2003) Op vrijdag 17 oktober vindt in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag de première van Molières 'Tartuffe' door het Nationale Toneel plaats. De regie is in handen van de Duitse regisseur Jürgen Gosch (Schauspielhaus Berlin), die regelmatig in Nederland werkt. Wat drijft een gerenommeerde Duitse regisseur om met Nederlandse acteurs te werken? En hoe ervaart hij de verschillen tussen het Nederlandse en het Duitse theaterlandschap? De redactie van Duitslandweb had een gesprek met Jürgen Gosch, over zijn ervaringen in Nederland, zijn wijze van regisseren en zijn ultieme droomproductie.

Lees meer

Uitspraak hoofddoek doet stof opwaaien

Achtergrond - 26 september 2003
(26 september 2003) Afgelopen woensdag deed het Bundesverfassungsgericht, het hoogste federale gerechtshof in Duitsland, uitspraak in een geruchtmakende zaak. De islamitische lerares Fereshta Ludinmag voorlopig les geven met haar hoofddoek op.

Lees meer

Zorro uit het Oosten

Boeken - 24 september 2003
Dat de DDR populair is in Duitsland, tonen niet alleen de DDR-shows op televisie, maar ook boeken van schrijvers die in de DDR zijn opgegroeid: Jakob Heins 'Mein erstes T-Shirt' (2001), Jana Hensels 'Zonenkinder' (2002) of André Kubiczeks 'Junge Talente' (2002). Ze hebben een nostalgische kijk op het verleden gemeenschappelijk. Herinneringen zijn altijd anders dan de gebeurtenissen die zich werkelijk hebben afgespeeld, lijkt het. Martin Schröder (1967), eveneens van DDR-komaf, kiest een andere weg. Zijn debuut 'Allgemeine Geschäftsbedingungen' is gesitueerd in het hedendaagse Berlijn. Zijn boek toont sociaal engagement en een kritische kijk op de huidige Bondsrepubliek.

Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger