Artikelen

Stoiber definitief terug van weggeweest

Achtergrond - 22 september 2003
(21 september 2003) De Christlich Soziale Union (CSU) is er als eerste politieke partij in de geschiedenis van de Bondsrepubliek in geslaagd om een tweederde meerderheid in een deelstaatparlement te bemachtigen. De partij van minister-president Edmund Stoiber behaalde tijdens de verkiezingen in Beieren gisteren 61,2 procent van de stemmen, een winst van 11,3 procent ten opzichte van de verkiezingen in 1998. Dat betekent dat de christen-democraten 124 van de in totaal 180 zetels in de Beierse Landtag mogen bezetten, vier meer dan de tweederde meerderheid. Deze meerderheid stelt de CSU in de gelegenheid om eigenmachtig grondwetswijzigingen ter goedkeuring aan de Beierse kiezers voor te leggen.

Lees meer

"Een museum voor Hitlers vijfde colonne"

Achtergrond - 20 september 2003
(18 september) In juli 2002 heeft de Bondsdag besloten om de bouw van een Zentrum gegen Vertreibungen te ondersteunen, dat moet herinneren aan de slachtoffers van verdrijving in Europa tijdens de twintigste eeuw. Een locatie werd daarbij echter niet genoemd. Inmiddels luidt de vraag: moet het centrum in Berlijn worden gevestigd? Bondskanselier Schröder weet het antwoord al: "nee".

Lees meer

Kwantiteit of kwaliteit?

Achtergrond - 16 september 2003
(16 september 2003) In Duitsland heerst al geruime tijd een discussie over de hoeveelheid Duitse liedjes die op de radio te beluisteren zijn. Volgens politici en de Duitse platenmaatschappijen zijn dat er te weinig. Maar kunnen radiostations ook daadwerkelijk gedwongen worden meer Duitse producties uit te zenden? De Duitse radio-verslaggever Hendrik Lünenborg geeft commentaar op de kwestie.

Lees meer

Oranje keert terug in Duitsland

Achtergrond - 15 september 2003
(15 september) Slot Oranienbaum bij Berlijn wordt de komende jaren gerestaureerd. Nederlandse kunstenaars mogen de toekomstige bestemming van het voormalige Oranje-kasteel mede bepalen.

Lees meer

Duitse vragen zonder Nederlandse antwoorden

Columns - 12 september 2003
Ik loop inmiddels al vijf jaar rond in Nederland. Onlangs heb ik mijn studie in het noorden verruild voor werk in het westen - een vaak voorkomend verschijnsel voor menig afgestudeerde Nederlander en een bekend fenomeen in Duitsland. Maar ik ben Duitser in Nederland.

Lees meer

Filmicoon Riefenstahl overleden

Achtergrond - 10 september 2003
(10 september 2003) Ze werd gehaat en bewonderd, maakte prachtige films maar werd achtervolgd door haar werk voor de nationaal-socialisten. De omstreden cineaste en fotografe Leni Riefenstahl is maandagavond op 101-jarige leeftijd in haar slaap overleden. Duitsland is een roemruchte Zeitzeuge armer.

Lees meer

"Megalomaner Trauerkitsch"

Achtergrond - 8 september 2003
(4 september 2003) Na jarenlange vertraging is in Berlijn een begin gemaakt met de bouw van het Holocaust-Mahnmal. Niet iedereen is tevreden met het concept van architect Peter Eisenman. "Gaan wij Duitsers ons meer met de Holocaust bezighouden, als het monument groter wordt gemaakt?"

Lees meer

Cohen opent nieuw pand Duitsland Instituut

Achtergrond - 5 september 2003
(5 september 2003) Vandaag vindt de feestelijke opening plaats van het nieuwe pand van hetDuitsland Instituut Amsterdam en deInternational School for Humanities and Social Sciences  aan de Prins Hendrikkade in Amsterdam. Rond vier uur onthultburgemeester Job Coheneen kunstwerk in de foyer en opent daarmee het gebouw.

Lees meer

Berlijn en Parijs wijzen ontwerpresolutie VS af

Achtergrond - 5 september 2003
(5 september 2003) Schröder en Chirac hebben met grote terughoudendheid gereageerd op het Amerikaanse ontwerp voor een nieuwe VN-resolutie inzake Irak. Volgens beide regeringsleiders zijn de voorstellen van Bush een kleine stap in de goede richting van een evenwichtige wederpbouw en democratisering van Irak, maar gaan ze nog lang niet ver genoeg.

Lees meer

Gestrand in de stad

Columns - 1 september 2003
(1 september 2003) Niet alleen heb ik iedereen die het wilde horen afgelopen winter verkondigd hoe ik uitgerekend dit jaargetijde in Berlijn weet te waarderen, het staat ook nog eens zwart op wit in een gastcolumn die ik voor deze site heb geschreven. Het valt dus niet te ontkennen, het zijn mijn woorden, "er gaat niets boven Berlijn in de winter."

Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger