Jesse Oude Egberink
Redacteur Duitslandweb

Jesse Oude Egberink
© DIA
Duitsland Instituut Amsterdam
Oude Hoogstraat 24
1012 CE Amsterdam

Postadres
Postbus 1628
1000 BP Amsterdam
j.oudeegberink2[a]uva.nl
+31(0)20 - 525 3690

Jesse Oude Egberink is redacteur Duitslandweb. Hij heeft de master Duitslandstudies gedaan aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn bachelor Geschiedenis behaalde hij aan de Universiteit Leiden. 

Ophef over miljoenen subsidie voor AfD-stichting

Achtergrond - 18 oktober 2021 - Auteur: Jesse Oude Egberink Ophef over miljoenen subsidie voor AfD-stichting
De Alternative für Deutschland (AfD) kwam in 2017 voor het eerst in de Bondsdag en heeft op 26 september bewezen geen eendagsvlieg te zijn. De rechtspopulistische partij komt met een fractie van 82 zetels in de Bondsdag. Dat opent de deuren naar een enorme pot met geld: gevestigde partijen hebben recht op flinke subsidies voor een gelieerde stichting. Dat de AfD daar nu aanspraak op maakt, zorgt voor veel weerstand.
Lees meer

Twee jaar na aanslag Halle: antisemitisme toegenomen

Achtergrond - 7 oktober 2021 - Auteur: Jesse Oude Egberink Twee jaar na aanslag Halle: antisemitisme toegenomen
Op 9 oktober is het precies twee jaar geleden dat er in Halle, Saksen-Anhalt, een aanslag op een synagoge werd gepleegd. Twee mensen kwamen daarbij om het leven. De aanslag veroorzaakte een schokgolf in Duitsland.
Lees meer

Olaf Scholz weet het zeker: hij wordt kanselier

Achtergrond - 5 oktober 2021 - Auteur: Jesse Oude Egberink Olaf Scholz weet het zeker: hij wordt kanselier
SPD-leider Olaf Scholz maakt een goede kans Angela Merkel op te volgen als kanselier van Duitsland. Zijn naam dook de afgelopen jaren op in verschillende financiële schandalen, maar dat deed geen afbreuk aan zijn imago van betrouwbaar en ervaren bestuurder.
Lees meer

Nederlaag voor CDU/CSU, SPD de grootste

Achtergrond - 28 september 2021 - Auteurs: Wiebke Pittlik, Jesse Oude Egberink Nederlaag voor CDU/CSU, SPD de grootste
De CDU/CSU heeft de grootste nederlaag uit haar geschiedenis geleden, de SPD werd de grootste partij. En de Groenen en de FDP hebben goede kansen op regeringsdeelname. De spannende verkiezingsavond eindigde in een kater voor Armin Laschet, die blijft volhouden dat zijn partij CDU/CSU best kan regeren omdat geen partij een duidelijk mandaat heeft gekregen. (Gepubliceerd op 27 september, geactualiseerd op 28 september 2021)
Lees meer

Verkiezingsthema: Woonbeleid

Achtergrond - 23 september 2021 - Auteur: Jesse Oude Egberink Verkiezingsthema: Woonbeleid
Net als Nederland heeft ook Duitsland te maken met een toenemende krapte op de woningmarkt. Het vinden van een passende woning wordt met name in grote steden als Berlijn en München steeds lastiger. En doordat zowel koop- als huurprijzen de lucht inschieten, wordt wonen een steeds grotere kostenpost.
Lees meer

Uren luisterplezier met podcasts over Duitsland

Achtergrond - 23 september 2021 - Auteur: Jesse Oude Egberink Uren luisterplezier met podcasts over Duitsland
Om deze zomer meer over Duitsland te weten te komen tipt Duitslandweb-redacteur Jesse Oude Egberink weer enkele podcasts. In zowel Nederlandse, Duitse als Engelse producties word je bijgepraat over de vertrekkende Merkel en de Duitse actualiteit, cultuur en geschiedenis. Aangevuld op 23 september 2021.
Lees meer

Tijdlijn Angela Merkel

Achtergrond - 22 september 2021 - Auteurs: Marja Verburg, Jesse Oude Egberink Tijdlijn Angela Merkel
Op zondag 26 september vinden de Bondsdagverkiezingen plaats. Daarna zwaait jaar Duitslands eerste vrouwelijke en eerste Oost-Duitse kanselier na 16 jaar af. Bekijk in onze interactieve tijdlijn de belangrijkste gebeurtenissen in het leven en de politieke loopbaan van bondskanselier Angela Merkel.
Lees meer

Verkiezingsthema: Sociale ongelijkheid

Achtergrond - 15 september 2021 - Auteur: Jesse Oude Egberink Verkiezingsthema: Sociale ongelijkheid
Ondanks dat Duitsland een van de rijkste landen van Europa is, kampt het met grote sociale ongelijkheid. In de verkiezingsstrijd speelt het thema een belangrijke rol.
Lees meer

‘Duits onderwijs had moeite met omslag in coronatijd'

Achtergrond - 9 september 2021 - Auteur: Jesse Oude Egberink ‘Duits onderwijs had moeite met omslag in coronatijd'
Voor de coronacrisis liep Duitsland op het gebied van digitalisering behoorlijk achter, ook in het hoger onderwijs. Daar lijkt inmiddels wel wat in te zijn veranderd. Mischa Buiting deed als afstudeerproject vergelijkend onderzoek naar digitalisering in het hoger onderwijs in Nederland en Duitsland. Hij sprak met studenten die in beide landen hebben gestudeerd over hun ervaringen.
Lees meer

Tv-gids voor de Duitse verkiezingen

Achtergrond - 26 augustus 2021 - Auteur: Jesse Oude Egberink Tv-gids voor de Duitse verkiezingen
Nu de Duitse partijen in aanloop naar de Bondsdagverkiezingen in de peilingen steeds dichter naar elkaar toe kruipen, worden de tv-debatten tussen de lijsttrekkers des te spannender. In deze agenda de belangrijkste debatten, gesprekken met lijsttrekkers en andere verkiezingsuitzendingen op de Duitse tv.
Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger