Jesse Oude Egberink
Redacteur Duitslandweb

Jesse Oude Egberink
© DIA
Duitsland Instituut Amsterdam
Oude Hoogstraat 24
1012 CE Amsterdam

Postadres
Postbus 1628
1000 BP Amsterdam
j.oudeegberink2[a]uva.nl
+31(0)20 - 525 3690

Jesse Oude Egberink heeft de master Duitslandstudies gedaan aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn bachelor geschiedenis behaalde hij aan de Universiteit van Leiden. Jesse is redacteur bij de redactie Duitslandweb.

Verkiezingsthema: Sociale ongelijkheid

Achtergrond - 15 september 2021 - Auteur: Jesse Oude Egberink Verkiezingsthema: Sociale ongelijkheid
Ondanks dat Duitsland een van de rijkste landen van Europa is, kampt het met grote sociale ongelijkheid. In de verkiezingsstrijd speelt het thema een belangrijke rol.
Lees meer

‘Duits onderwijs had moeite met omslag in coronatijd'

Achtergrond - 9 september 2021 - Auteur: Jesse Oude Egberink ‘Duits onderwijs had moeite met omslag in coronatijd'
Voor de coronacrisis liep Duitsland op het gebied van digitalisering behoorlijk achter, ook in het hoger onderwijs. Daar lijkt inmiddels wel wat in te zijn veranderd. Mischa Buiting deed als afstudeerproject vergelijkend onderzoek naar digitalisering in het hoger onderwijs in Nederland en Duitsland. Hij sprak met studenten die in beide landen hebben gestudeerd over hun ervaringen.
Lees meer

Uren luisterplezier met podcasts over Duitsland

Achtergrond - 8 september 2021 - Auteur: Jesse Oude Egberink Uren luisterplezier met podcasts over Duitsland
Om deze zomer meer over Duitsland te weten te komen tipt Duitslandweb-redacteur Jesse Oude Egberink weer enkele podcasts. In zowel Nederlandse, Duitse als Engelse producties word je bijgepraat over de aftredende Merkel en de Duitse actualiteit, cultuur en geschiedenis. Aangevuld op 16 september 2021.
Lees meer

Tv-gids voor de Duitse verkiezingen

Achtergrond - 26 augustus 2021 - Auteur: Jesse Oude Egberink Tv-gids voor de Duitse verkiezingen
Nu de Duitse partijen in aanloop naar de Bondsdagverkiezingen in de peilingen steeds dichter naar elkaar toe kruipen, worden de tv-debatten tussen de lijsttrekkers des te spannender. In deze agenda de belangrijkste debatten, gesprekken met lijsttrekkers en andere verkiezingsuitzendingen op de Duitse tv.
Lees meer

Nu dan toch: Duitsland gaat voor eigen NL-Alert

Achtergrond - 3 augustus 2021 - Auteur: Jesse Oude Egberink Nu dan toch: Duitsland gaat voor eigen NL-Alert
Duitsland gaat een rampenwaarschuwingssysteem invoeren dat werkt via sms, maakte minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer (CSU) eind juli bekend. De overstromingen die twee weken geleden aan zeker 180 mensen het leven hebben gekost, hebben de discussie over de wenselijkheid van zo’n systeem beslecht.
Lees meer

Duitsland vaccineert alleen jongeren in risicogroepen

Achtergrond - 14 juli 2021 - Auteur: Jesse Oude Egberink Duitsland vaccineert alleen jongeren in risicogroepen
In Nederland kunnen jongeren van 12 tot en met 17 jaar zich op advies van de Gezondheidsraad laten vaccineren tegen het coronavirus. De overheid heeft dat advies overgenomen. De Duitse vaccinatiecommissie StiKo adviseerde begin juni om alleen jongeren te vaccineren die een verhoogd risico op een zwaar ziekteverloop hebben.
Lees meer

Warum, wieso: zijn er in Duitsland zoveel Baustellen?

Achtergrond - 13 juli 2021 - Auteur: Jesse Oude Egberink Warum, wieso: zijn er in Duitsland zoveel Baustellen?
Mensen die door Duitsland rijden verbazen zich soms als ze stuiten op een berucht Duits fenomeen: de Baustelle. Hele wegen zijn afgezet, zonder dat er ook maar één iemand aan het werk lijkt te zijn. Het lijkt alsof er in Duitsland erg veel - maar vooral ook zeer traag - aan de weg wordt gewerkt.
Lees meer

Duitse volkslied zorgt vaak voor discussie

Achtergrond - 30 juni 2021 - Auteur: Jesse Oude Egberink Duitse volkslied zorgt vaak voor discussie
Tijdens de EK-wedstrijd van het Duitse elftal tegen Engeland dinsdag, hebben de ondertitelaars van de Nederlandse publieke omroep flink geblunderd. In de ondertitels bij het Duitse volkslied stond het eerste couplet ('Deutschland, Deutschland über alles'), maar dat wordt sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog niet meer gezongen.
Lees meer

Engeland-Duitsland: Knielen en nauwelijks Duitse fans

Achtergrond - 29 juni 2021 - Auteur: Jesse Oude Egberink Engeland-Duitsland: Knielen en nauwelijks Duitse fans
Duitsland speelt in de achtste finale van het EK-voetbal vandaag in Londen tegen Engeland. De wedstrijd heeft in het verleden voor nogal wat verdeeldheid gezorgd, maar in de strijd tegen discriminatie en racisme zijn de spelers op het veld vanavond in ieder geval solidair met elkaar.
Lees meer

Zo kijk je goed voorbereid naar die Mannschaft

Achtergrond - 23 juni 2021 - Auteur: Jesse Oude Egberink Zo kijk je goed voorbereid naar die Mannschaft
De Duitsers zijn als tweede geëindigd in hun loodzware 'poule des doods'. Op dinsdag 29 juni treffen ze Engeland in de achtste finale in Londen. In dit overzicht lees je alles wat je moet weten om goed voorbereid naar de wedstrijden van Die Mannschaft te kijken.
Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger