Jesse Oude Egberink
Redacteur Duitslandweb

Jesse Oude Egberink
© DIA
Duitsland Instituut Amsterdam
Oude Hoogstraat 24
1012 CE Amsterdam

Postadres
Postbus 1628
1000 BP Amsterdam
j.oudeegberink2[a]uva.nl
+31(0)20 - 525 3690

Jesse Oude Egberink is redacteur Duitslandweb. Hij heeft de master Duitslandstudies gedaan aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn bachelor Geschiedenis behaalde hij aan de Universiteit Leiden. 

Nu dan toch: Duitsland gaat voor eigen NL-Alert

Achtergrond - 3 augustus 2021 - Auteur: Jesse Oude Egberink Nu dan toch: Duitsland gaat voor eigen NL-Alert
Duitsland gaat een rampenwaarschuwingssysteem invoeren dat werkt via sms, maakte minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer (CSU) eind juli bekend. De overstromingen die twee weken geleden aan zeker 180 mensen het leven hebben gekost, hebben de discussie over de wenselijkheid van zo’n systeem beslecht.
Lees meer

Duitsland vaccineert alleen jongeren in risicogroepen

Achtergrond - 14 juli 2021 - Auteur: Jesse Oude Egberink Duitsland vaccineert alleen jongeren in risicogroepen
In Nederland kunnen jongeren van 12 tot en met 17 jaar zich op advies van de Gezondheidsraad laten vaccineren tegen het coronavirus. De overheid heeft dat advies overgenomen. De Duitse vaccinatiecommissie StiKo adviseerde begin juni om alleen jongeren te vaccineren die een verhoogd risico op een zwaar ziekteverloop hebben.
Lees meer

Warum, wieso: zijn er in Duitsland zoveel Baustellen?

Achtergrond - 13 juli 2021 - Auteur: Jesse Oude Egberink Warum, wieso: zijn er in Duitsland zoveel Baustellen?
Mensen die door Duitsland rijden verbazen zich soms als ze stuiten op een berucht Duits fenomeen: de Baustelle. Hele wegen zijn afgezet, zonder dat er ook maar één iemand aan het werk lijkt te zijn. Het lijkt alsof er in Duitsland erg veel - maar vooral ook zeer traag - aan de weg wordt gewerkt.
Lees meer

Duitse volkslied zorgt vaak voor discussie

Achtergrond - 30 juni 2021 - Auteur: Jesse Oude Egberink Duitse volkslied zorgt vaak voor discussie
Tijdens de EK-wedstrijd van het Duitse elftal tegen Engeland dinsdag, hebben de ondertitelaars van de Nederlandse publieke omroep flink geblunderd. In de ondertitels bij het Duitse volkslied stond het eerste couplet ('Deutschland, Deutschland über alles'), maar dat wordt sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog niet meer gezongen.
Lees meer

Engeland-Duitsland: Knielen en nauwelijks Duitse fans

Achtergrond - 29 juni 2021 - Auteur: Jesse Oude Egberink Engeland-Duitsland: Knielen en nauwelijks Duitse fans
Duitsland speelt in de achtste finale van het EK-voetbal vandaag in Londen tegen Engeland. De wedstrijd heeft in het verleden voor nogal wat verdeeldheid gezorgd, maar in de strijd tegen discriminatie en racisme zijn de spelers op het veld vanavond in ieder geval solidair met elkaar.
Lees meer

Zo kijk je goed voorbereid naar die Mannschaft

Achtergrond - 23 juni 2021 - Auteur: Jesse Oude Egberink Zo kijk je goed voorbereid naar die Mannschaft
De Duitsers zijn als tweede geëindigd in hun loodzware 'poule des doods'. Op dinsdag 29 juni treffen ze Engeland in de achtste finale in Londen. In dit overzicht lees je alles wat je moet weten om goed voorbereid naar de wedstrijden van Die Mannschaft te kijken.
Lees meer

Duitsland-Hongarije: 67 jaar na ‘het wonder van Bern’

Achtergrond - 23 juni 2021 - Auteurs: Marja Verburg, Jesse Oude Egberink Duitsland-Hongarije: 67 jaar na ‘het wonder van Bern’
In de laatste poulewedstrijd van het EK mag Duitsland opdraven tegen Hongarije. Het is voor het eerst in 67 jaar tijd dat beide landen elkaar in een officiële wedstrijd treffen. De laatste ontmoeting was in de WK-finale van 1954, die in Duitsland de boeken in is gegaan als ‘het wonder van Bern’.
Lees meer

Warum, wieso: faxen Duitsers nog zoveel?

Achtergrond - 16 maart 2021 - Auteurs: Lynn Stroo, Jesse Oude Egberink Warum, wieso: faxen Duitsers nog zoveel?
Wie wel eens een Duits visitekaartje heeft gezien, weet dat daar nog dikwijls een faxnummer op prijkt. Faxen, het versturen van documenten via de telefoonlijn, is bij ons al jaren geleden uit de gratie geraakt. In Duitsland is het juist een veelgebruikt communicatiemiddel. Waarom?
Lees meer

Warum, wieso: mag je zo hard rijden op de Autobahn?

Achtergrond - 19 januari 2021 - Auteur: Jesse Oude Egberink Warum, wieso: mag je zo hard rijden op de Autobahn?
Duitsland is het enige land in Europa met wegen zonder snelheidslimiet. Op grote delen van de Duitse Autobahn geldt alleen een adviessnelheid. Volgens de Süddeutsche Zeitung voegt Duitsland zich daarmee in een illuster rijtje met landen als Afghanistan, Noord-Korea en Somalië. Landen waar de wegen vaak zo slecht zijn dat er überhaupt nauwelijks hoge snelheden kunnen worden gehaald. Dat is in Duitsland wel anders.
Lees meer

Duits voorzitterschap sluit af met China-deal

Achtergrond - 5 januari 2021 - Auteur: Jesse Oude Egberink Duits voorzitterschap sluit af met China-deal
Op de voorlaatste dag van 2020 en van het Duitse EU-voorzitterschap kwam de Europese Unie toch nog een investeringsverdrag overeen met China. Het verdrag moet de eerlijke toegang van Europese bedrijven tot de Chinese markt regelen - en andersom.
Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger