Jesse Oude Egberink
Redacteur Duitslandweb

Jesse Oude Egberink
© DIA
Duitsland Instituut Amsterdam
Oude Hoogstraat 24
1012 CE Amsterdam

Postadres
Postbus 1628
1000 BP Amsterdam
j.oudeegberink2[a]uva.nl
+31(0)20 - 525 3690

Jesse Oude Egberink is redacteur Duitslandweb. Hij heeft de master Duitslandstudies gedaan aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn bachelor Geschiedenis behaalde hij aan de Universiteit Leiden. 

Warum, wieso: kopen Duitsers koffie in Nederland?

Achtergrond - 16 december 2020 - Auteur: Jesse Oude Egberink Warum, wieso: kopen Duitsers koffie in Nederland?
In de grensstreek kopen veel Duitsers hun koffie in Nederland. Niet omdat de koffie hier lekkerder smaakt, maar omdat die in Nederland goedkoper is. In Duitsland geldt koffie als luxeproduct. Dit betekent dat Duitsers extra belasting over hun koffie moeten betalen: Kaffeesteuer. Per kilo koffie betaal je in Duitsland daardoor al gauw twee tot vijf euro meer dan in Nederland.
Lees meer

Warum, wieso: werkt Street View niet in Duitsland?

Achtergrond - 1 december 2020 - Auteur: Jesse Oude Egberink Warum, wieso: werkt Street View niet in Duitsland?
Precies tien jaar geleden werd Google Street View in Duitsland gelanceerd, de online kaartendienst waarmee je virtueel in een straat kan rondkijken. Het project begon in twintig grote steden. De rest van Duitsland snel zou volgen, althans, dat was de bedoeling.
Lees meer

Warum, wieso: betalen Duitsers zo vaak contant?

Achtergrond - 17 november 2020 - Auteur: Jesse Oude Egberink Warum, wieso: betalen Duitsers zo vaak contant?
In Duitse winkels komt het nog steeds vaak voor dat je alleen met contant geld kunt betalen, iets waarover Nederlandse bezoekers zich vaak verbazen. Duitsers betalen nog steeds veel vaker met Bargeld dan mensen in andere Europese landen. Hoe komt dat?
Lees meer

Warum, wieso: is het Duitse internet zo slecht?

Achtergrond - 10 november 2020 - Auteur: Jesse Oude Egberink Warum, wieso: is het Duitse internet zo slecht?
Wie weleens in Duitsland onderweg is met de auto of de trein, zal het herkennen: de internet- of telefoonverbinding valt regelmatig weg. In de grote steden gaat het nog wel, maar op het platteland is het internet vaak erg slecht. In sommige gebieden is helemaal geen ontvangst. Even snel wat opzoeken zit er dan niet in. Hoe komt het toch, dat het netwerk in Duitsland zo slecht is?
Lees meer

Duitsland door je koptelefoon

Achtergrond - 28 oktober 2020 - Auteur: Jesse Oude Egberink Duitsland door je koptelefoon
Meer te weten komen over het alledaagse leven in de DDR, de geschiedenis van Bauhaus, of luisteren naar verhalen uit de Tweede Wereldoorlog? Duitslandweb-redacteur Jesse Oude Egberink tipt enkele podcasts die je inzicht verschaffen in de Duitse maatschappij en recente geschiedenis, in het Nederlands en in het Duits. Onderweg, bij het doen van de afwas of gewoon vanuit je luie stoel. En voor wie deze winter beter Duits wil leren nog enkele taal-podcasts.
Lees meer

Duitsland zet vol in op luchten

Achtergrond - 6 oktober 2020 - Auteur: Jesse Oude Egberink Duitsland zet vol in op luchten
Iedere Duitser hoort zich sinds het begin van de coronacrisis aan de zogenaamde AHA-regels te houden: Abstand - Hygiene- Alltagsmasken (mondkapjes). Daar is nu de letter L van Lüften aan toegevoegd. Duitsland zet deze herfst vol in op het goed ventileren en luchten van de binnenruimte.
Lees meer

Roemruchte 'Landshut' nog steeds niet uit hangar

Achtergrond - 8 september 2020 - Auteurs: Wiebke Pittlik, Jesse Oude Egberink Roemruchte 'Landshut' nog steeds niet uit hangar
Jarenlang stond het vliegtuig ‘Landshut’ weg te roesten op een Braziliaans vliegtuigkerkhof, totdat het in 2017 naar Duitsland werd gehaald. Het toestel dat op 13 oktober 1977 werd gekaapt, zou worden gerestaureerd en tentoongesteld om te herinneren aan de gebeurtenissen in de Duitse Herfst.
Lees meer

Grote werken, grote thema's bij Anselm Kiefer

Achtergrond - 14 augustus 2020 - Auteur: Jesse Oude Egberink Grote werken, grote thema's bij Anselm Kiefer
Hij is een van de grote namen uit de Duitse schilderkunst en in Duitsland wordt zijn 75ste verjaardag aangegrepen voor exposities en andere eerbetonen: Anselm Kiefer. Tot 6 september is zijn werk nog te zien in een solo-expositie in museum Voorlinden in Wassenaar.
Lees meer

'Berlijnse kunstenaars wilden na Wende niet samengaan'

Achtergrond - 31 juli 2020 - Auteur: Jesse Oude Egberink 'Berlijnse kunstenaars wilden na Wende niet samengaan'
West- en Oost-Berlijn hadden na de Duitse deling elk een eigen Akademie der Künste, een prestigieus instituut waar de belangrijkste kunstenaars van het land elkaar konden ontmoeten en ideeën konden uitwisselen. Na de val van de Muur werden de instituten in een moeizaam proces samengevoegd tot één academie. Renske de Vries volgde de master Duitslandstudies aan de Universiteit van Amsterdam en schreef haar masterscriptie over dit verenigingsproces.
Lees meer

Factsheet: Duitsland en Europa

Achtergrond - 29 juli 2020 - Auteurs: Marja Verburg, Jesse Oude Egberink Factsheet: Duitsland en Europa
Duitsland speelt een belangrijke rol in Europa. Andersom heeft het land de Europese Unie ook nodig. Sinds 1 juli 2020 is Duitsland EU-voorzitter en is de hoop dat de Duitsers knopen doorhakken in enkele al jaren slepende dossiers. Welke rol speelt Duitsland in de EU? En hoe kijken Duitsers naar Europa? In dit factsheet een overzicht van de Duits-Europese verhoudingen.
Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger