Duitsland vaccineert alleen jongeren in risicogroepen
Achtergrond - 14 juli 2021 - Auteur: Jesse Oude EgberinkIn Nederland kunnen jongeren van 12 tot en met 17 jaar zich op advies van de Gezondheidsraad laten vaccineren tegen het coronavirus. De overheid heeft dat advies overgenomen. De Duitse vaccinatiecommissie StiKo adviseerde begin juni om alleen jongeren te vaccineren die een verhoogd risico op een zwaar ziekteverloop hebben.
De Europese toelatingsinstantie EMA heeft het mRNA-vaccin van BioNTech/Pfizer eind mei toegelaten voor alle jongeren van 12 jaar en ouder. Volgens de EMA wegen ook onder jongeren de positieve effecten van het vaccin op tegen de eventuele nadelen. Daarmee is het vaccin voor deze leeftijdsgroep ook in Duitsland toegelaten.
De Duitse vaccinatiecommissie StiKo geeft op dit moment geen algemeen advies om kinderen zonder medisch risico te laten inenten. Volgens de StiKo - de Ständige Impfkommission - zijn er nog te weinig gegevens beschikbaar om een volledige analyse van de voor- en nadelen van het vaccin voor jongeren te maken. Jongeren en kinderen zonder medisch risico kennen volgens de commissie meestal een zeer mild of asymptomatisch ziekteverloop en belanden slechts in zeer zeldzame gevallen in het ziekenhuis.
De StiKo benadrukt dat het vaccin volledig veilig is, maar dat er wat jongeren betreft nog te weinig data en ervaringen zijn om een oordeel over mogelijke bijwerkingen te kunnen geven. Ook zijn er nog te weinig gegevens over het ontstaan van langdurige Covid bij jongeren. De commissie geeft aan dat nieuwe studies voortdurend worden beoordeeld en het advies zonodig wordt aangepast.
De vaccinatiecommissie adviseert momenteel alleen vaccinatie voor tieners met een medisch risico, tieners in de omgeving van mensen met een medisch risico die zich niet kunnen inenten, of jongeren die werken in een risicoberoep. Ongeacht het advies is het aan de jongeren en hun ouders zelf om samen met een arts een individuele afweging van de voor- en nadelen te maken, aldus de StiKo.
Politieke druk
Minister van Gezondheid Jens Spahn heeft eind mei al gezegd dat hij ook zonder advies van de vaccinatiecommissie graag ziet dat kinderen zich laten inenten. Die keuze kunnen de ouders en kinderen samen met hun arts maken.
Verschillende politici voeren de druk op de StiKo op om toch met een vaccinatieadvies voor alle jongeren van 12 jaar en ouder te komen. Onder anderen Markus Söder (CSU) en Stephan Weil (SPD), deelstaatpremiers van respectievelijk Beieren en Nedersaksen, willen dat de StiKo met een aangepast advies komt.
Ook SPD-gezondheidsexpert Karl Lauterbach roept de vaccinatiecommissie op om haar oordeel te heroverwegen: “In Groot-Brittannië liggen al veel kinderen met Covid in het ziekenhuis. De StiKo beargumenteert dat Covid voor kinderen onschadelijk is. Voor de deltavariant geldt dat mijns inziens echter niet”, citeert de krant Rheinische Post Lauterbach.
StiKo-voorzitter Thomas Mertens benadrukte als reactie op de kritiek dat de vaccinatiecommissie niet voor niets onafhankelijk is. De bemoeienis van politici noemde hij contraproductief. Bij het oordeel over het vaccineren van kinderen gaat de StiKo uit van de werking van het vaccin op het individu. Het beteugelen van de coronacrisis in de samenleving speelt daarbij geen rol. Volgens Mertens zijn er ook geen aanwijzingen dat de deltavariant schadelijker is voor kinderen dan de andere varianten van het coronavirus.
Voor kinderen jonger dan twaalf is nog geen vaccin toegelaten. Wel doen Moderna, Biontech/Pfizer en AstraZeneca studies in die leeftijdsgroep. De eerste resultaten worden in het najaar verwacht.
Lees meer over 'Corona in Duitsland':
Corona in Duitsland: veelgestelde vragen
Duitsland heeft de mondkapjesplicht in het ov en ook grotendeels in de zorg afgeschaft. Een overzicht van de corona-regels.
Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven
Door de opkomst van de omikronvariant staat de Duitse vaccinatieplicht tegen corona ter discussie.
De schuldigen
Het strenge Duitse moralisme heeft nu het thema vaccinatie in zijn greep, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.
Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid
Terwijl de besmettingen oplopen, leek de Duitse politiek verlamd. Maar nu zijn een nieuwe wet en extra maatregelen besloten.
Reacties
Waanzin en misdadig om jongeren onder de 18 te vaccineren wat Nederland doet. Voor deze doelgroep is het coronavirus ongevaarlijk terwijl over de langetermijn gevolgen van de vaccins niks bekend is. Ze spelen Russische roulette.