Merlijn Schoonenboom

Merlijn Schoonenboom
© Merlijn Schoonenboom

Journalist en historicus Merlijn Schoonenboom was Duitsland-correspondent voor de Volkskrant tussen 2009 en 2012 en schrijft nu nog over dat land voor onder andere de Groene Amsterdammer en Duitslandweb. Hij woont en werkt in Berlijn. In 2013 verscheen zijn boek 'Waarom we ineens van de Duitsers houden (maar ze daar zelf van schrikken)'. In februari 2016 verscheen hiervan een geactualiseerde herdruk

De sneltest

Columns - 9 april 2021 - Auteur: Merlijn Schoonenboom De sneltest
De theaterzaal is leeg, maar de dame wijst me naar mijn plaats op een roodpluche stoel. Haar ogen lachen me toe, de rest is bedekt achter een masker en beschermingsfolie. Het lijkt een absurdistische kunstperformance, maar hier, in de grote zaal van het dorpstheater, haal ik mijn door de Duitse overheid goedgekeurde corona-sneltest - gratis, wekelijks, eindelijk. Dus: is nu alles goed?
Lees meer

De dorpsrappers

Columns - 9 maart 2021 - Auteur: Merlijn Schoonenboom De dorpsrappers
‘En toen stond ie bij de kassa, en gaf zomaar tweehonderd euro aan de kassier - en zei: hou de rest maar!’ De keurige oudere dame weet nog steeds niet of ze er nu om moet lachen of huilen, om dit bezoek van de bekende ‘gangstarapper’ in onze buurtsupermarkt. ‘Hoe heette hij ook alweer: Kapitein Bra?’ Bedoelt u misschien Capital Bra? help ik. Ja, dat moet hem zijn geweest, zegt ze.
Lees meer

De muis

Columns - 11 februari 2021 - Auteur: Merlijn Schoonenboom De muis
De Duitse publieke omroep heeft het niet makkelijk: ze had al de neiging tot zwaarmoedigheid bij haar journalistieke aanpak, en nu heeft zelfs Merkel laten vallen dat de komende maanden corona-technisch moeizaam zullen blijven. Dus is de sombere verwarring nu allesoverheersend? Nee, er is nog één baken van onverschrokken optimisme.
Lees meer

De aanslag

Columns - 8 januari 2021 - Auteur: Merlijn Schoonenboom De aanslag
‘Een aanslag op de democratie’, zo klonk het van Duitse politici na de bestorming van Trump-aanhangers op het Capitool in Washington. Ze zijn de enige niet die het zo omschrijven, maar: in Duitsland is deze uitdrukking de afgelopen jaren zó vaak gebruikt, dat hij bijna zijn betekenis had verloren.
Lees meer

Radicale stemmingsomslag in corona-crisis

Achtergrond - 18 december 2020 - Auteur: Merlijn Schoonenboom Radicale stemmingsomslag in corona-crisis
Ineens is hij er, de vergelijking die een paar maanden geleden zo onvoorstelbaar leek: toen deze week opnieuw een recordhoogte aan corona-besmettingen werd bereikt, schreef een Tagesspiegel-commentator dat Duitsland zich met deze cijfers ‘niet meer ver van de situatie bevindt waarin Italië en Spanje in het voorjaar zaten’. Maar klopt dat: is Berlijn het nieuwe Bergamo, Beieren het nieuwe Lombardije?
Lees meer

De snelheid

Columns - 9 december 2020 - Auteur: Merlijn Schoonenboom De snelheid
‘Jongens, stil nu!’, roep ik nerveus tegen de kinderen: ‘We rijden de grens over!’ Diep haal ik adem, de komende twee uur worden slopend. En nee, we rijden op deze vrijdagmiddag - kort voor de Lockdown Light - niet de Duitse Autobahn op, we komen juist Nederland binnen, waar de autosnelweg zich voor mij steeds weer aanvoelt als een overlevingsparcours.
Lees meer

De nieuwe Ossi

Columns - 2 november 2020 - Auteur: Merlijn Schoonenboom De nieuwe Ossi
De nieuwsgierigheid is groot; om de zoveel tijd staat er weer iemand voor het raam, en kijkt ongegeneerd naar binnen. Vooral de oudste buurtbewoners doen het, soms een verraste jonge moeder. Het is ook niet niks voor dit Brandenburgse dorp, ineens een ‘co-working space’ met neon-kleurige tekeningen op de ramen - en ik ben er deel van.
Lees meer

Zonder coronatest geen herfstvakantie

Achtergrond - 15 oktober 2020 - Auteur: Merlijn Schoonenboom Zonder coronatest geen herfstvakantie
Nieuwe reisbeperkingen in Duitsland zorgen voor onvrede en kunnen volgens critici de acceptatie voor het coronabeleid in gevaar brengen.
Lees meer

De stadsvlucht

Columns - 23 september 2020 - Auteur: Merlijn Schoonenboom De stadsvlucht
‘Steeds meer Berlijners verhuizen naar het ommeland’, lees ik in de hoofdstedelijke krant Der Tagesspiegel. Ik kijk op van het online-artikel, en zie in mijn nieuwe tuin een eekhoorntje over de takken van de dennenbomen rennen. Zonder het te weten ben ik deel van een trend geworden: die van de Stadtflucht uit Berlijn.
Lees meer

De corona-rebel

Columns - 31 augustus 2020 - Auteur: Merlijn Schoonenboom De corona-rebel
Op het eerste gezicht is er niets rebels aan haar te zien. Iets boven de zestig schat ik haar, met lange grijze haren in een paardenstaart. Ze kijkt me onderzoekend, niet onvriendelijk, aan. Maar als ze zich over me heen buigt en ik mijn mond open doe, besef ik dat mijn nieuwe tandarts bij het consult helemaal geen mondkapje droeg en nu slechts eentje half op de kin - en dat midden in de corona-pandemie.
Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger