Merlijn Schoonenboom

Merlijn Schoonenboom
© Merlijn Schoonenboom

Journalist en historicus Merlijn Schoonenboom was Duitsland-correspondent voor de Volkskrant tussen 2009 en 2012 en schrijft nu nog over dat land voor onder andere de Groene Amsterdammer en Duitslandweb. Hij woont en werkt in Berlijn. In 2013 verscheen zijn boek 'Waarom we ineens van de Duitsers houden (maar ze daar zelf van schrikken)'. In februari 2016 verscheen hiervan een geactualiseerde herdruk

De verdwenen stad

Columns - 8 augustus 2016 - Auteur: Merlijn Schoonenboom De verdwenen stad
Makkelijk is het niet, een van de indrukwekkendste stukjes Duitsland te bereiken. Dit is geen Brandenburger Tor, geen Neurenberger Reichsparteitagsgelände of Keulse Dom. Hier zie je van buitenaf alleen bomen, de brug erheen is een ruïne, de toegangswegen zijn overwoekerd, en: het ligt niet eens in Duitsland.

Lees meer

De datsja

Columns - 7 juli 2016 - Auteur: Merlijn Schoonenboom De datsja
Gekraak klinkt plotseling in de struiken, een schrille stem is te horen. "Onmiddellijk ophouden daarmee!" De oude man is woedend om het kleine vuurtje dat mijn dochter en ik in onze tuin hebben gestookt: "Dat mag niet, dat zijn de regels. Ik bel de politie!" Helemaal vergeten dat we hier in de natuur ook buren hebben.

Lees meer

Een verlengde kindertijd

Columns - 7 juni 2016 - Auteur: Merlijn Schoonenboom Een verlengde kindertijd
Eerst wordt er vandaag een sprookje voorgelezen, de rest van de ochtend staat er ‘knutselen’ op het programma. Voor de middag kunnen de kinderen in de zandbak spelen, of, als het regent, op de speelzolder. Ik heb net mijn dochter van vierenhalf jaar naar de Kita gebracht, de Kindergarten in Berlijn-Kreuzberg. 

Lees meer

Politiek-ideologische kledingcodes

Columns - 9 mei 2016 - Auteur: Merlijn Schoonenboom Politiek-ideologische kledingcodes
Op iedere andere locatie zou hij een hipster als alle anderen zijn geweest. Ongeveer 25 jaar oud is hij, draagt een zorgvuldig gestylede volle baard, een lichtblauwe korte blazer en bijpassende skinny jeans, die precies tot de juiste hoogte is afgezakt. 

Lees meer

De Oost-Duitse

Columns - 26 april 2016 - Auteur: Merlijn Schoonenboom De Oost-Duitse
Op het moment dat de moslims ter sprake komen, lijkt alles op zijn plek te vallen. We zitten op het terras van een weekendhuisje in een Brandenburgs dorpje, een klein uur van Berlijn verwijderd. Een weids landschap strekt zich voor me uit, zoals dat eigenlijk alleen nog maar in de voormalige DDR te vinden is.

Lees meer

Nieuwe Duitse humor

Columns - 12 april 2016 - Auteur: Merlijn Schoonenboom Nieuwe Duitse humor
Lastig was het altijd al met de Duitse humor in het buitenland. Een slechte reputatie had die. Zeker in Nederland, gewend aan cynische en harde politieke grappen, werd Duitse humor veel te braaf bevonden. 

Lees meer

Berlijnse braakliggende veldjes

Columns - 30 maart 2016 - Auteur: Merlijn Schoonenboom Berlijnse braakliggende veldjes
Eigenlijk had ik er niet meer over nagedacht, over dat braakliggende veldje bij mij om de hoek in Kreuzberg. Jarenlang had ik het aan iedereen die het maar horen wilde als ‘symbool van het veranderende Berlijn’ aangewezen, maar het belang van dit soort veldjes leek voorbij. Tot ik dit weekend in de Tagesspiegel las dat er nu tóch weer een nieuw hoofdstuk aan wordt toegevoegd.

Lees meer

Een lichtvoetig Duitsland

Columns - 16 maart 2016 - Auteur: Merlijn Schoonenboom Een lichtvoetig Duitsland
De dansvloer op het Boekenbal is nog slechts half gevuld, als ik het zinnetje hoor, dat ene zinnetje dat toch zo veelzeggend is. De zangeres in haar groene jurk zingt het niet zozeer, ze verzucht het eerder, met zachte stem. "Deutschland ist größer. Schöner. Besser!"

Lees meer

De AfD-vraag

Columns - 29 februari 2016 - Auteur: Merlijn Schoonenboom De AfD-vraag
Publicist Merlijn Schoonenboom, oud-correspondent van de Volkskrant, woont in Berlijn en schrijft in deze nieuwe columnserie over wat hem opvalt als ingeburgerde Nederlander in Duitsland. Momenteel is hij in Nederland om de herdruk van zijn boek aan de man te brengen.

Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger