Redactie Duitslandweb

‘DDR-Sportbond gaf doping aan kinderen’

Achtergrond - 15 september 2010 - Auteur: Redactie Duitslandweb ‘DDR-Sportbond gaf doping aan kinderen’
Dat DDR-sporters doping gebruikten is geen geheim. Nu geeft voor het eerst een hoge DDR-functionaris openlijk toe dat minderjarigen doping toegediend kregen.
Lees meer

Opmerkelijk: Verboden DDR-film alsnog vertoond

Achtergrond - 14 september 2010 - Auteur: Redactie Duitslandweb Opmerkelijk: Verboden DDR-film alsnog vertoond
Na bijna veertig jaar is de verboden DDR-film Die Taube auf dem Dach donderdag in première gegaan. De film is kritisch tegenover de socialistische arbeidersstaat en werd daarom vernietigd. De werkkopie bleef bestaan maar was jarenlang onvindbaar. 37 jaar later is Die Taube auf dem Dach eindelijk te bewonderen in de Duitse filmhuizen.
Lees meer

DDR-activiste Bärbel Bohley overleden

Achtergrond - 13 september 2010 - Auteur: Redactie Duitslandweb DDR-activiste Bärbel Bohley overleden
DDR-dissidente en burgerrechtenactiviste Bärbel Bohley is overleden. Duitse politici reageren geschokt op het verlies van de ‘moeder van de vreedzame revolutie’.
Lees meer

Duitsland voert nieuw systeem voor stipendia in

Achtergrond - 10 september 2010 - Auteur: Redactie Duitslandweb Duitsland voert nieuw systeem voor stipendia in
Duitsland krijgt in 2011 een studiebeurzensysteem naar Amerikaans voorbeeld. Wie goed presteert maakt kans op een aanvullende beurs. Het geld voor deze beurs komt deels van de overheid en deels van particuliere geldschieters, liefst oud-studenten.
Lees meer

Duitsland houdt kerncentrales 12 jaar langer open

Achtergrond - 6 september 2010 - Auteur: Redactie Duitslandweb Duitsland houdt kerncentrales 12 jaar langer open
Duitsland houdt zijn kerncentrales gemiddeld 12 jaar langer open. Dat is het compromis dat CDU/CSU en FDP hebben bereikt over het omstreden gebruik van kernenergie. De oppositie en milieuorganisaties zijn woedend. Zij vinden dat Merkel is gezwicht voor de lobby van de energiebedrijven.
Lees meer

Bankier Sarrazin ontpopt zich als islamhater

Achtergrond - 27 augustus 2010 - Auteur: Redactie Duitslandweb Bankier Sarrazin ontpopt zich als islamhater
Duitsland zit in zijn maag met Thilo Sarrazin (65), bestuurslid van de Duitse centrale bank. Politici spreken hun afschuw uit over zijn hetze tegen moslims. Gevreesd wordt dat zijn woorden weerklank vinden: hij verwoordt het onderbuikgevoel van veel Duitsers. Zijn uitspraken doen denken aan die van Geert Wilders. Maandag verschijnt zijn boek over het Duitse immigratiebeleid.
Lees meer

Protest tegen megaproject spoor Stuttgart groeit

Achtergrond - 25 augustus 2010 - Auteur: Redactie Duitslandweb Protest tegen megaproject spoor Stuttgart groeit
Het geldt als een van de grootste infrastructurele bouwprojecten van Europa: de aanleg van een nieuwe spoorlijn tussen de Zuid-Duitse steden Stuttgart en Ulm en een ondergronds station. Die moeten het gebied tot ‘het nieuwe hart van Europa’ maken. De Stuttgarter bevolking verwijt de beleidsmakers grootheidswaan.
Lees meer

Duitsland treurt om regisseur Schlingensief

Achtergrond - 23 augustus 2010 - Auteur: Redactie Duitslandweb Duitsland treurt om regisseur Schlingensief
Duitsland is zijn misschien wel meest omstreden en meest geliefde regisseur en kunstenaar verloren. Christoph Schlingensief stierf zaterdag na een twee jaar durend ziekbed op 49-jarige leeftijd aan longkanker. “Het is alsof het leven zelf is gestorven”, aldus schrijfster Elfriede Jelinek.
Lees meer

Deelstaten schaffen Hauptschulen af

Achtergrond - 19 augustus 2010 - Auteur: Redactie Duitslandweb Deelstaten schaffen Hauptschulen af
Een aantal Duitse deelstaten heeft met ingang van het nieuwe schooljaar de Hauptschule afgeschaft, het Duitse equivalent van het VMBO. Een nieuw soort middenscholen moet leerlingen beter onderwijs bieden. De Hauptschule heeft een slechte naam en geldt als vergaarbak van het Duitse onderwijssysteem.
Lees meer

Politieke chaos rond kernenergie

Achtergrond - 11 augustus 2010 - Auteur: Redactie Duitslandweb Politieke chaos rond kernenergie
Met de komst van de centrum-rechtse bondsregering haalden de Duitse energiebedrijven vorig jaar opgelucht adem. Eindelijk zou het linkse anti-kernenergiebeleid worden teruggedraaid. Negen maanden later is daarvan nog niets te merken. “De chaos is compleet.”
Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger