Lynn Stroo
Redacteur Duitslandweb

Lynn Stroo
© Kim Krijnen
Duitsland Instituut Amsterdam
l.m.stroo@uva.nl
+31 (0)20 525 1554

Lynn Stroo is redacteur voor Duitslandweb. Ze is journalist en historicus en studeerde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en de Albert-Ludwig Universität in Freiburg. Aan de Universiteit van Amsterdam deed ze de master Duitslandstudies. Eerder werkte ze als freelance journalist voor de NOS, Omroep West, het Historisch Nieuwsblad en Maarten!. Ze schrijft het liefst over moderne Duitse geschiedenis en de betrekkingen tussen Nederland en Duitsland.

2024:

  • Over de boerenprotesten in Duitsland bij NU.nl (31 januari 2024)
  • Waarom in heel Duitsland boeren de straat opgaan, uitlegvideo van NU.nl over de boerenprotesten in Duitsland (8 januari 2024)

2023:

  • Over de boerenprotesten in Berlijn bij het NOS radionieuws, NPO Radio1, vanaf 1:03:17 (18-12-2023)
  • Over de Kulturpass in Duitsland voor alle 18-jarigen bij Met het Oog op Morgen, NPO Radio 1 (13 juni 2023)

2022:

  • Over waarom het Oktoberfest plaatsvindt in september. Bij de podcast Alledaagse Vragen, NPO Radio1 (7 oktober 2022)

2020:

  • Over het einde van de Tweede Wereldoorlog 75 jaar geleden en hoe dat in Duitsland wordt herdacht. Bij De Ochtend, VRT Radio (8-5-2020)
  • Over het Verdrag van Versailles, dat 100 jaar geleden van kracht werd. Bij het NOS Radio 1 Journaal (10-1-2020, vanaf 6.41 uur)

2019:

  • Over de oud-adellijke familie Hohenzollern die bezittingen van de staat terugeist. Bij OVT, NPO Radio1 (15-12-2019)
  • Over de ruzie tussen de oud-adellijke familie Hohenzollern en de Duitse overheid, NOS Radio 1 Journaal, (9-12-2019)
  • Over het belang en de schoonheid van Duitsland. Bij Studio Haagse Bluf, Omroep West v.a. 37:50 min (29-8-2019) 
  • Over het belang van de Duitse taal bij Nieuws en Co op NPO Radio 1 (7-8-2019)

Duitsland herdenkt 75 jaar einde WO II

Achtergrond - 6 maart 2020 - Auteurs: Lynn Stroo, Wiebke Pittlik Duitsland herdenkt 75 jaar einde WO II
De Tweede Wereldoorlog eindigde in mei precies 75 jaar geleden. In Nederland wordt dit jubileum groots gevierd met herdenkingen, tentoonstellingen en speciale projecten. In Duitsland ligt herdenken van de capitulatie in 1945 gevoeliger. Hoe staat Duitsland stil bij het einde van de Tweede Wereldoorlog? (Update 31 maart: vanwege de corona-pandemie gaan veel initiatieven in het kader van 75 jaar 'Kriegsende' niet door. In het artikel is per activiteit aangegeven wat tot nu toe is afgelast.)

Lees meer

‘Vertel het door, ik ben er straks niet meer’

Achtergrond - 27 februari 2020 - Auteur: Lynn Stroo ‘Vertel het door, ik ben er straks niet meer’
Het is geen voordehandliggende vriendschap, die van een Holocaust-overlevende en een kleinkind van een kampcommandant. Maar Eva Weyl (84) en Anke Winter (54) bewijzen dat het kan. Samen spreken ze op scholen in Duitsland met een duidelijke boodschap: “Jullie hebben de verantwoordelijkheid de toekomst beter te maken.”

Lees meer

Duitsers vrezen gevolgen Brexit

Achtergrond - 27 januari 2020 - Auteurs: Lynn Stroo, Marja Verburg Duitsers vrezen gevolgen Brexit
Het gaat nu echt gebeuren: op 31 januari stapt het Verenigd Koninkrijk (VK) uit de Europese Unie. Voorlopig verandert er niet veel: de toekomstige relatie tussen het VK en de EU moet nog worden vormgegeven. Maar Duitse bedrijven en universiteiten vrezen de gevolgen na 2020.

Lees meer

Jaaroverzicht Duitsland 2019

Achtergrond - 19 december 2019 - Auteurs: Lynn Stroo, Marja Verburg Jaaroverzicht Duitsland 2019
De moord op CDU-politicus Lübcke en de aanslag in Halle schokten Duitsland en leidden tot grote bezorgdheid over extreem-rechts en antisemitisme. Duitsland stond in 2019 ook in het teken van 100 jaar Bauhaus en de viering van de 30e verjaardag van de val de Muur. Een selectie uit het nieuws van afgelopen jaar.

Lees meer

Claim loopt uit op pr-drama voor Hohenzollern

Achtergrond - 6 december 2019 - Auteur: Lynn Stroo Claim loopt uit op pr-drama voor Hohenzollern
Hebben de Hohenzollern, Duitslands belangrijkste adellijke familie, Adolf Hitler aan de macht geholpen? Van het antwoord op die vraag hangt veel af voor de nazaten van de familie. Zij willen eigendommen terug die na de Tweede Wereldoorlog werden afgenomen. De onderhandelingen met de Duitse staat lopen al jaren, maar zijn nu weer hoogst actueel.

Lees meer

4-12-1989: Burgeractivisten bezetten Stasi-centrales

Achtergrond - 4 december 2019 - Auteur: Lynn Stroo 4-12-1989: Burgeractivisten bezetten Stasi-centrales
Na de val van de Muur vreesden Oost-Duitse burgerrechtenactivisten dat de geheime dienst de Stasi waardevolle dossiers zou vernietigen. Op 4 december 1989, precies 30 jaar geleden, bezetten zij daarom Stasi-centrales in Erfurt en andere steden in de DDR. Zo hebben zij veel Stasi-aktes veilig weten te stellen. Een mijlpaal in de vreedzame revolutie.

Lees meer

3-12-1989: Macht DDR-regime breekt definitief

Achtergrond - 3 december 2019 - Auteur: Lynn Stroo 3-12-1989: Macht DDR-regime breekt definitief
De val van de Berlijnse Muur op 9 november 1989 geldt als het belangrijkste moment in de vreedzame revolutie in de DDR. Maar net zo cruciaal was het aftreden van het Centraal Comité, het hoogste partij- en machtsorgaan in de DDR, op 3 december, vandaag 30 jaar geleden. Dat maakte de Wende onomkeerbaar.

Lees meer

Muurherdenking draait om moedige DDR-burgers

Achtergrond - 11 november 2019 - Auteur: Lynn Stroo Muurherdenking draait om moedige DDR-burgers
Wie afgelopen weekend voor ’de Muur’ in Berlijn was, kwam bedrogen uit. Precies 30 jaar nadat hij was gevallen speelde de Muur in tegenstelling tot eerdere jubilea geen hoofdrol in de feestelijkheden. In de Duitse hoofdstad draaide het dit keer om de vreedzame protesten, die leidden tot het einde van de DDR.

Lees meer

‘Ik voel me schuldig dat we uit het Oosten vertrokken’

Achtergrond - 6 november 2019 - Auteur: Lynn Stroo ‘Ik voel me schuldig dat we uit het Oosten vertrokken’
De val van de Muur maakte weinig indruk op Antje Jung (1972). Ze ging zó op in het stadsleven in Dresden (Saksen), dat het Westen nauwelijks lonkte. Toch verhuisde ze niet veel later plotseling naar een klein dorpje in West-Duitsland. Daar voelde ze zich een zonderling. “Ik voel me schuldig dat we niet hebben kunnen bijdragen aan de verandering in het Oosten.”

Lees meer

‘Omgaan met Duitsland wordt niet makkelijker’

Achtergrond - 17 oktober 2019 - Auteur: Lynn Stroo ‘Omgaan met Duitsland wordt niet makkelijker’
Hoe staat het met de Nederlands-Duitse betrekkingen? Op die vraag lieten historicus Martijn Lak en journalist Kerstin Schweighöfer woensdag hun licht schijnen tijdens een lezing in Den Haag van het Nederlands Genootschap voor Internationale Zaken (NGIZ). Volgens beiden is de relatie nu opperbest, maar gevaren liggen op de loer. “Duitsland keert steeds meer naar binnen.”

Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger