Annemieke Hendriks

Annemieke Hendriks is journalist en publicist en woont in Berlijn. 

Eén stad, twee politiechefs en geen Muur

Achtergrond - 8 november 2014 - Auteur: Annemieke Hendriks Eén stad, twee politiechefs en geen Muur
Georg Schertz was hoofdcommissaris van politie in West-Berlijn toen op 9 november 1989 de Muur viel. Dirk Bachmann was dat in Oost-Berlijn. Samen moesten ze die nacht de veiligheid in de stad garanderen. Konden ze elkaar vertrouwen? 25 jaar na de val van de Muur blikken ze terug. Een fragment van de longread 'Wantrouwen in Berlijn' van uitgeverij Fosfor.
Lees meer

'Etalage van de vrije wereld' zoekt zelfbeeld

Achtergrond - 17 februari 2010 - Auteur: Annemieke Hendriks 'Etalage van de vrije wereld' zoekt zelfbeeld
De Berlinale viert zichzelf dit jaar. In 1951 was het filmfestival door de Amerikaanse bezettingsmacht opgezet als Schaufenster der freien Welt. Oost-Duitsers werden gelokt met speciale kortingen op de kaartjes. De zestigste editie die deze week plaatsvindt, gaat gepaard met menig nostalgische terugblik in tekst, foto en film op de gedeelde stad.
Lees meer

In de trein

Columns - 13 januari 2010 - Auteur: Annemieke Hendriks In de trein
Soms zijn Duitsers en Nederlanders opvallend gelijkgestemd: paniek om een beetje winterweer. Berlijners kunnen meevoelen met de ellende van Nederlandse treinreizigers; winstbejag heeft de S-Bahn genekt, daar was geen sneeuw voor nodig.
Lees meer

WBK dertig jaar succes in (Oost-)Duitsland

Achtergrond - 21 november 2005 - Auteur: Annemieke Hendriks WBK dertig jaar succes in (Oost-)Duitsland
(21 november 2005) Afgelopen weekend werd de Nederlandse componist en musicus Willem Breuker in Berlijn bekroond met een Ehrenurkunde van de Deutsche Schallplattenkritik. Achter deze wat archaïsche naam gaat een gerespecteerd gezelschap muziekrecensenten schuil. Een van de leden van het Willem Breuker Kollektief speelde zondag op het feestconcert in Oost-Berlijn een thuiswedstrijd: de virtuoze trompettist Andreas (Andy) Altenfelder. Al in 1980 sloot de Oost-Duitser Altenfelder zich in Berlijn, 'Hauptstadt der DDR' bij Breukers ensemble aan. Een dubbelinterview met Breuker en Altenfelder.
Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger