Ingrid Bosman

Ingrid Bosman
© Ingrid Bosman

Ingrid Bosman is freelance-journalist, gespecialiseerd in kunst en cultuur en in de grensregio.

Timm Ulrichs: 'Ik heb die steen leven gegeven'

Achtergrond - 19 juni 2020 - Auteur: Ingrid Bosman Timm Ulrichs: 'Ik heb die steen leven gegeven'
Dat hij er tachtig voor moest worden – ach. Kunstenaar Timm Ulrichs is blij met de aandacht en bijval die hem dit jaar ‘meer dan ooit’ ten deel vallen. In januari kreeg hij de Käthe Kollwitzprijs voor zijn oeuvre en zijn tachtigste verjaardag is aanleiding voor een reeks tentoonstellingen, van Berlijn tot Kassel en Worpswede. Net over de Duits-Nederlandse grens koestert Nordhorn al veertig jaar Der Findling, een naar Ulrichs’ lichaam uitgeholde zwerfkei waarin hij zich in 1981 even liet opsluiten. “Mensen zien meer dan die steen.”
Lees meer

In Bocholt staan scholieren te trappelen

Achtergrond - 23 april 2020 - Auteur: Ingrid Bosman  In Bocholt staan scholieren te trappelen
Een schoolboycot, waartoe scholieren oproepen op sociale media? Leerlingen in de Duitse grensgemeente Bocholt staan juist te trappelen om weer naar school te gaan. Van de 134 eindexamenkandidaten van het Euregio Gymnasium hadden zich er dinsdagochtend 110 aangemeld voor de lessen die vanaf vandaag op vrijwillige basis worden aangeboden. (Geactualiseerd op 23 april, eerder gepubliceerd op 21 april)
Lees meer

NRW heeft genoeg ruimte voor burenhulp

Achtergrond - 9 april 2020 - Auteur: Ingrid Bosman NRW heeft genoeg ruimte voor burenhulp
De opvang van Nederlandse corona-patiënten in ziekenhuizen in Noordrijn-Westfalen is mogelijk zonder dat de zorg aan Duitse patiënten ook maar op enige manier in het gedrang komt. Dat zegt professor Hugo van Aken van de Universiteitskliniek Münster, die de uitvoering in deze deelstaat coördineert. Tot nu toe verloopt de plaatsing volgens hem zonder problemen.
Lees meer

‘Begeleiding nodig voor IC-patiënten in Duitsland’

Achtergrond - 8 april 2020 - Auteur: Ingrid Bosman ‘Begeleiding nodig voor IC-patiënten in Duitsland’
Het is makkelijker gezegd dan gedaan om Nederlandse corona-patiënten op intensive care-afdelingen in Duitsland te plaatsen. Andrea Walraven-Thissen, specialist in incident-management en multinationale crisishulpverlening, pleit voor de inzet van een speciaal team dat de Duitse opvang van Nederlandse IC-patiënten begeleidt. Volgens haar wordt zorgpersoneel zo ontlast en gevolgschade bij de patiënt en diens naasten beperkt. “De verschillen worden onderschat”.
Lees meer

De grens over voor autogas en watermeloenlikeur

Achtergrond - 6 april 2020 - Auteur: Ingrid Bosman De grens over voor autogas en watermeloenlikeur
Nieuwe regels voor het grensverkeer tussen Nederland en Duitsland? Bij Holland Markt Ter Huurne - pal op de grens tussen Buurse en Alstätte – houden ze het maar op de uitleg van president Armin Laschet van de deelstaat Noordrijn- Westfalen: dat er geen grenscontroles komen. Vanmiddag deden Duitsers en Nederlanders in elk geval nog hun boodschappen. “Ik denk dat wij Duitsers een groter risico vormen voor jullie dan andersom.”
Lees meer

Het Udoversum ontstond in Gronau

Achtergrond - 17 januari 2020 - Auteur: Ingrid Bosman Het Udoversum ontstond in Gronau
In de Duitse bioscopen draait sinds deze week de film ‘Lindenberg! Mach dein ding’, over de jonge jaren van rockster en fenomeen Udo Lindenberg (73). Zijn geboorteplaats Gronau, prominent aanwezig in de film, kreeg woensdagavond een voorvertoning. “Dat die opnames niet hier zijn gemaakt is onzinnig.”
Lees meer

Berlin Geisterbahn: fascinerende spookstations

Achtergrond - 8 november 2019 - Auteur: Ingrid Bosman Berlin Geisterbahn: fascinerende spookstations
De herdenking van 30 jaar val van de Muur doet hem persoonlijk niet zoveel, maar kunstenaar Fons Brasser is blij dat zijn serie 'Berlin Geisterbahn' nu weer eens compleet is te zien, in Rijksmuseum Twenthe in Enschede. “In volle glorie”, zoals hij niet zonder ironie opmerkt. Want meer nog dan stille getuigen van de Koude Oorlog, zijn de dubbelportretten van verlaten stations in West-Berlijn monumenten van stilstand en achteruitgang.
Lees meer

'Ik ben een bevoorrecht kind van de Wende'

Achtergrond - 31 oktober 2019 - Auteur: Ingrid Bosman 'Ik ben een bevoorrecht kind van de Wende'
Ze zou gaan knutselen, dacht ze. Olivia Andiel kwam als 12-jarig meisje terecht in wat een massaal protest tegen het DDR-regime zou worden: de demonstratie op 7 oktober 1989 waarvoor een kwart van de stad Plauen in Saksen uitliep. Nu ze alweer 16 jaar in Nederland woont krijgt ze nog vaak de vraag of ze terug wil. “Er is geen terug.”
Lees meer

Kerkelijke banden met de DDR: Geloof in vriendschap

Achtergrond - 30 oktober 2019 - Auteur: Ingrid Bosman Kerkelijke banden met de DDR: Geloof in vriendschap
Op het hoogtepunt waren het er meer dan 400, maar nog altijd onderhouden een kleine 100 protestantse kerkgemeenschappen in Nederland een band met een partnergemeente in de voormalige DDR. Al hadden de contacten destijds ook een politieke lading, de betekenis ervan lag en ligt nog steeds vooral op het menselijke vlak, vertellen betrokkenen van de Arnhemse Parkstraatgemeente en de PKN-gemeente Eibergen-Rekken. “Met kritiek op het regime hadden we de vriendschap op het spel gezet.”
Lees meer

Nooit zeggen: ‘Schauen sie nur?’

Achtergrond - 11 oktober 2019 - Auteur: Ingrid Bosman Nooit zeggen: ‘Schauen sie nur?’
Duitsers komen graag naar de Achterhoekse gemeente Winterswijk om te winkelen. Maar hoe treed je ze in hun eigen taal tegemoet? De cursus Duits voor winkelpersoneel van de Grenzhoppers Business School zat binnen de kortste keren vol. “Een keertje Du zeggen is ook niet erg.”
Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger