Ingrid Bosman

Ingrid Bosman
© Ingrid Bosman

Ingrid Bosman is freelance-journalist, gespecialiseerd in kunst en cultuur en in de grensregio.

Expositie Oost-Berlijn: ‘Je kijkt naar ons leven’

Achtergrond - 28 mei 2019 - Auteur: Ingrid Bosman Expositie Oost-Berlijn: ‘Je kijkt naar ons leven’
Eindelijk een zakelijke inkijk, verzuchten bezoekers in het gastenboek. Maar hoe objectief 'Ost-Berlin, die halbe Hauptstadt' in het Berlijnse museum Ephraim-Palais ook mag zijn, de blik waarmee gewezen Oost-Berlijners er naar kijken – 30 jaar na de val van de Muur - blijft heel verschillend gekleurd. “Het was een dictatuur ja, maar het werkte wel.”
Lees meer

Theatermakers geen vreemden meer in Jena

Achtergrond - 19 april 2019 - Auteur: Ingrid Bosman Theatermakers geen vreemden meer in Jena
Wat gebeurt er wanneer een groep Nederlandse acteurs een stadstheater in het Oosten van Duitsland overneemt? Komende week vertellen ze het zelf, tijdens een speciale week in theater Frascati in Amsterdam. Met onder meer de voorstellingen 'Nackt' en 'Deutschkurs', die actrice en regisseur Lizzy Timmers in Jena maakte. “Het gestuntel om überhaupt ergens je plek te vinden, dat zal iedereen herkennen.”
Lees meer

Ook Krefeld pronkt met Bauhaus

Achtergrond - 4 april 2019 - Auteur: Ingrid Bosman Ook Krefeld pronkt met Bauhaus
Duitsland viert 100 jaar Bauhaus niet alleen in Weimar, Dessau en Berlijn. Net over de grens heeft Krefeld zijn erfenis van de invloedrijke kunstschool opgepoetst. Behalve twee villa’s liet architect Ludwig Mies van der Rohe in de voormalige textielstad zijn enige fabriekscomplex achter. “De helderheid is onwaarschijnlijk.”
Lees meer

Laatste steenkolenmijn blijft achter als lege batterij

Achtergrond - 3 december 2018 - Auteur: Ingrid Bosman Laatste steenkolenmijn blijft achter als lege batterij
Ze is er bij wijze van spreken voor gemaakt. Toch krijgt de laatste nog actieve steenkolenmijn in Duitsland geen nieuwe toekomst als ondergrondse waterkrachtcentrale. Nu volgende maand het licht in de schachten van Zeche Prosper-Haniel in Bottrop wordt gedoofd, moet projectleider André Niemann vaststellen dat de race tegen de klok is verloren. Maar: ”Dit blijft een goede investering.”
Lees meer

Helder tegengeluid tijdens herdenking Pogromnacht

Achtergrond - 12 november 2018 - Auteur: Ingrid Bosman Helder tegengeluid tijdens herdenking Pogromnacht
De gehoopte 'zee van licht' werd een bescheiden gloed van kaarsen. Toch was de voormalige synagoge in de Berlijnse wijk Schöneberg vrijdagavond weer even iets meer dan een stenen gedenkteken. Buurtbewoners en andere belangstellenden herdachten de Reichspogromnacht van 1938, waarmee 80 jaar geleden het systematische nazi-geweld tegen de Joden begon.
Lees meer

Tolle Woche: Gillen kent geen grenzen

Achtergrond - 8 oktober 2018 - Auteur: Ingrid Bosman Tolle Woche: Gillen kent geen grenzen
Enschede stond afgelopen week voor de derde keer in het teken van Die Tolle Woche, oftewel de Duitslandweek. Het festival FeierZeit! bracht 600 Duitse en Nederlandse jongeren uit het grensgebied samen. Voor echt contact blijkt meer nodig dan workshops graffiti of een speelse stormbaan. “Iedereen doet zo zijn eigen ding.”
Lees meer

'Lockere' patiënten in de tandartsstoel

Achtergrond - 24 september 2018 - Auteur: Ingrid Bosman 'Lockere' patiënten in de tandartsstoel
Het tekort aan tandartsen in Nederland blijft oplopen. Onder de buitenlandse collega’s die soelaas bieden zijn Duitsers nog altijd in de meerderheid, al doet de vorig jaar ingevoerde taaleis de animo geen goed. Duitsers die wel bereid zijn die hobbel te nemen, vinden een ander type patiënt in de stoel: “Mensen zeuren hier minder.”
Lees meer

Keizerrijk in een trein

Achtergrond - 16 juli 2018 - Auteur: Ingrid Bosman Keizerrijk in een trein
Honderd jaar nadat hij naar Nederland vluchtte, passeert de Duitse keizer Wilhelm II opnieuw de grens. In een trein, net als toen. Theatergezelschap Das Letzte Kleinod houdt vanaf 19 juli halt in het Spoorwegmuseum in Utrecht met de Duits-Nederlandse productie ‘Wilhelm*ina’. Een tragi-komisch portret van een afgedankte vorst. “We hoeven hem niet te sparen.”
Lees meer

Graven naar Heimat

Achtergrond - 15 juni 2018 - Auteur: Ingrid Bosman Graven naar Heimat
TaNDem heet het project waarbinnen Duits-Nederlandse koppels het thema Heimat (‘Waar voel ik me thuis?’) in kunst vertalen. Na vier jaar bestuurlijke voorbereiding hadden de kunstenaars zelf minder dan een maand nodig om op één lijn te komen. Twee duo’s over hun zoektocht: “Er ontstaat elke seconde nieuwe Heimat.”
Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger