Duitslandweb logo Duitslandweb

In Bocholt staan scholieren te trappelen

Achtergrond - 23 april 2020 - Auteur: Ingrid Bosman

Een schoolboycot, waartoe scholieren oproepen op sociale media? Leerlingen in de Duitse grensgemeente Bocholt staan juist te trappelen om weer naar school te gaan. Van de 134 eindexamenkandidaten van het Euregio Gymnasium hadden zich er dinsdagochtend 110 aangemeld voor de lessen die vanaf vandaag op vrijwillige basis worden aangeboden. (Geactualiseerd op 23 april, eerder gepubliceerd op 21 april)

 In Bocholt staan scholieren te trappelen
© Euregio Gymnasium

Het is een dubbel gevoel, vertelt leerling Simon Pas (17) donderdagochtend, na twee lesuren Duits met het inmiddels ook in Noordrijn-Westfalen verplicht mondkapje op. “Aan de ene kant is het goed om even terug te zijn in de vertrouwde omgeving van school, maar tegelijkertijd is het ook surrealistisch. Je bent jarenlang met elkaar opgetrokken en nu loop je hier allemaal rond met een mondmasker en angstvallig afstand houdend. Dat is heel gek.”

Wat het Euregio Gymnasium aanbiedt is ondersteuning bij de voorbereiding op het examen. Het was prettig om de docent live vragen te kunnen stellen, vindt Simon Pas, maar hij vraagt zich na vanochtend wel af hoe het straks moet bij het echte examen. “Dan zit je daar ook met die maskers.  Het voelt beklemmend. En dan moet je het vier uur volhouden.”

Toen het bericht over de heropening van de school kwam, was Pas aanvankelijk blij. “Omdat je dan je schooltijd nog enigszins normaal kunt afsluiten.” Maar de discussie op sociale media is niet aan hem voorbij gegaan. “In de loop van het weekend werd ik wel kritischer. Ik heb zelf gelukkig geen familieleden in de risicogroep, maar ik kan me voorstellen dat bij anderen de vrees voor besmetting overheerst.” Hij had liever gezien dat de examens net als in Nederland helemaal zouden zijn afgeblazen. “Dan was het niet nodig geweest om een afweging te maken tussen het infectiegevaar en het nut van het examen.”

De grote animo voor het ‘Serviceangebot’ heeft de schoolleiding wel verbaasd, zegt rector Christoph Schultheiß. “Op 80 tot 90 procent hadden we niet gerekend.” Daar heeft het verzet dat op sociale media klinkt tegen een heropening van de scholen in Duitsland overigens niets mee te maken. Schultheiß: “Zoveel enthousiasme zijn we normaal gesproken niet gewend. Maar ik vermoed dat deze leerlingen het na vijf weken wel hebben gehad met thuis zitten. Ze willen er gewoon weer uit, hun klasgenoten live zien en spreken.”

Hij heeft er alle begrip voor, maar tekent daar wel bij aan dat het contact binnen de schoolmuren beperkt zal zijn. Om aan de anderhalve meter afstand te kunnen voldoen worden er maximaal twaalf leerlingen in een klaslokaal geplaatst. Bovendien bevinden die lokalen zich verspreid door het hele gebouw. Elke groep krijgt per dag twee uur les, waarna de volgende groep pas een half uur later begint. Voor de aan- en afvoerroutes is een systeem uitgedokterd dat evenmin ruimte biedt voor gezelligheid. “Op sommige plekken, waar de gang zelf maar anderhalve meter breed is, geldt eenrichtingverkeer.”

Reguliere lessen worden er niet gegeven.

In principe gaan vanaf 4 mei de scholen in Duitsland geleidelijk aan weer open, maar de aanpak kan per deelstaat verschillen. In Noordrijn-Westfalen, waartoe Bocholt behoort, zijn de examenleerlingen als eersten aan de beurt om weer naar school te gaan. Nadat dit vrijdag bekend werd stuurde het gymnasium in Bocholt nog dezelfde dag een brief naar de examenkandidaten, met de vraag of ze van het ‘service-aanbod’ gebruik willen maken. Want reguliere lessen worden er niet gegeven. Het gaat puur om ondersteuning in de voorbereiding op het examen, aldus schoolleider Schultheiß. “Zodat ze daar met een goed gevoel aan kunnen beginnen.”

De start van de examens is op 12 mei, zo heeft minister-president Armin Laschet van Noordrijn-Westfalen vorige week bekend gemaakt. De lessen in Bocholt zijn vooralsnog gepland voor de periode vanaf aanstaande donderdag tot en met woensdag 30 april. In de brief van de school werd benadrukt dat deelname weliswaar vrijwillig is, maar dat de leerlingen die zich hebben aangemeld wel verplicht zijn ook te komen. Ook wie niet mee wil doen moest dat uiterlijk vanochtend om 10.00 uur melden. Er is geen sprake van beoordeling. Prestaties die tot en met 19 april online zijn geleverd kunnen nog wel meetellen in de eindbeoordeling.

De gemeente Bocholt stelt mondkapjes beschikbaar voor docenten en leerlingen.

Om zowel de lessen als de voorzorgsmaatregelen in goede banen te kunnen leiden zijn acht tot vijftien leerkrachten beschikbaar. Volgens Schultheiß was het geen probleem om in die bezetting te voorzien. De gemeente Bocholt stelt mondkapjes beschikbaar voor docenten en leerlingen. “Bovendien zijn een paar collega’s al bezig zelf mondkapjes te maken, die ze meebrengen naar school. Het is weliswaar niet verplicht, maar we vinden het toch belangrijk.” Naast de wasgelegenheid in de toiletruimtes komt er bij de ingang van de school een voorziening om de handen te desinfecteren. Ook is er een programma voor tussentijdse schoonmaak van bijvoorbeeld tafels en deurklinken.

De grote belangstelling voor de examenvoorbereiding in Bocholt is des te opmerkelijker, nu elders in de deelstaat en ook in andere delen van Duitsland scholieren in verzet komen omdat ze het onverantwoord vinden dat de scholen weer open gaan. Ze achten de risico’s te groot. Via sociale media wordt opgeroepen tot een boycot van de maatregelen om het onderwijs weer op gang te brengen. Christoph Schultheiß: “Ik geloof dat die actie hier niet zo erg leeft.”

Met de maatregelen die nu zijn genomen en de medewerking van de leerlingen zelf moet het mogelijk zijn om de komende dagen aan alle richtlijnen te voldoen, denkt hij. Over het vervolg, waarbij stukje bij beetje meer groepen in de schoolbanken moeten terugkeren, heeft hij z’n twijfels. “Ik denk niet dat er dit schooljaar nog sprake kan zijn van normale activiteit. Zelfs na de zomer zal dat heel moeilijk worden.” Het Euregio Gymnasium heeft in totaal 950 leerlingen.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Duitsland heeft de mondkapjesplicht in het ov en ook grotendeels in de zorg afgeschaft. Een overzicht van de corona-regels.


Lees meer

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Door de opkomst van de omikronvariant staat de Duitse vaccinatieplicht tegen corona ter discussie.


Lees meer

De schuldigen

De schuldigen

Het strenge Duitse moralisme heeft nu het thema vaccinatie in zijn greep, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Terwijl de besmettingen oplopen, leek de Duitse politiek verlamd. Maar nu zijn een nieuwe wet en extra maatregelen besloten.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger