Jaarverslag 2021:

Voorwoord

Voorwoord
© Kim Krijnen

In 2021 vierde het Duitsland Instituut Amsterdam (DIA) haar 25-jarige bestaan met een terugblik op mijlpalen, maar met de ogen gericht op de toekomst. Dat was niet voor niets: 2021 was een bijzonder jaar voor Duitsland. Na 16 jaar vertrok Angela Merkel als bondskanselier. Wat betekent de machtswisseling voor Duitsland en Europa en voor de grote uitdagingen waarvoor we staan zoals energie, klimaat en het veranderende geopolitieke landschap?

We hebben dit jubileumjaar op uiteenlopende manieren bij deze grote thema’s stilgestaan. Onder de noemer ‘Duitsland 2030’ hebben wij toekomstvragen over Duitsland onder de loep genomen. We zijn daartoe in gesprek gegaan met experts. Hoe kijken zij naar de toekomst vanuit hun vakgebied, zoals digitalisering, milieu, cultuur en economie? Ondanks de corona-maatregelen die ons werk en werkwijze sterk beïnvloedden kijken we terug op een succesvol programma.

Een voorbeeld is het online festival ‘Duitsland 2030’. Hier spraken wij op drie verschillende dagen met Europa-kenner Caroline de Gruyter over de rol van Duitsland in Europa, met de directrice van het Joods Museum in Berlijn Hetty Berg en hoogleraar Yra van Dijk over herinneringscultuur en ten slotte met Smart Industry Ambassador Peter van Harten en Moritz Schmid-Drechsler van de Duitse Ambassade Den Haag over Duitsland als innovatieland.

Een ander voorbeeld is de podcastreeks ‘Over de horizon’ in samenwerking met voormalig Duitsland-correspondent Wouter Meijer. In deze reeks spreekt Meijer met Nederlanders die in Duitsland bijzondere functies bekleden over de toekomst van hun vakgebied. Van cultuur tot bèta-wetenschappen, automotive en energietransitie. Zo is choreografe Nanine Linning, die vanuit Duitsland internationaal furore maakt met haar Dance Company in de reeks te gast evenals Selma de Mink, directrice van het prestigieuze Max-Planck-Institut für Astrophysik.

En natuurlijk gebruikten we juist ook dit jaar onze website, nieuwsbrief en sociale media om het Nederlandse publiek te informeren over Duitsland. Bovendien traden collega’s vaak op in de media. Vaak ging het over de Bondsdagverkiezingen en het vertrek van Angela Merkel. Zo maakten redacteur Marja Verburg en wetenschappelijk medewerker Hanco Jürgens deel uit van het Duitsland-panel van de Volkskrant. Maar ook een thema als het belang van talenstudies kwam aan bod. Het lustrumjaar werd afgesloten met een speciaal magazine “Zukunft”.

Wij hebben sinds de oprichting van het DIA  kunnen zien dat het Duitslandbeeld in Nederland in 25 jaar positief is veranderd. Het DIA heeft hieraan als kennisinstituut haar eigen bijdrage mogen leveren. Graag zetten wij ons blijvend in voor meer kennis over Duitsland in Nederland.  

Ton Nijhuis
Directeur


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger