Jesse Oude Egberink
Redacteur Duitslandweb

Jesse Oude Egberink
© DIA
Duitsland Instituut Amsterdam
Oude Hoogstraat 24
1012 CE Amsterdam

Postadres
Postbus 1628
1000 BP Amsterdam
j.oudeegberink[a]uva.nl
+31(0)20 - 525 3690

Jesse Oude Egberink studeert Duitslandstudies aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn bachelor geschiedenis behaalde hij aan de Universiteit van Leiden. Jesse is redacteur bij de redactie Duitslandweb.

Factsheet: Duitsland en Europa

Achtergrond - 29 juli 2020 - Auteurs: Marja Verburg, Jesse Oude Egberink Factsheet: Duitsland en Europa
Duitsland speelt een belangrijke rol in Europa. Andersom heeft het land de Europese Unie ook nodig. Sinds 1 juli 2020 is Duitsland EU-voorzitter en is de hoop dat de Duitsers knopen doorhakken in enkele al jaren slepende dossiers. Welke rol speelt Duitsland in de EU? En hoe kijken Duitsers naar Europa? In dit factsheet een overzicht van de Duits-Europese verhoudingen.
Lees meer

Marieke Oprel: Onteigening Duitsers vaak onterecht

Achtergrond - 25 juni 2020 - Auteur: Jesse Oude Egberink Marieke Oprel: Onteigening Duitsers vaak onterecht
Duitsers die in Nederland of in de Nederlandse koloniën zoals Suriname of Indonesië woonden, werden na de oorlog tot vijandelijk onderdaan verklaard en onteigend. Velen van hen vochten deze status aan, soms met, soms zonder succes. Marieke Oprel promoveerde woensdag aan de VU Amsterdam op dit beleid en de impact ervan op de mensen die het betrof. Duitslandweb stelde haar enkele vragen:
Lees meer

Duitse regering biedt hulp aan noodlijdende studenten

Achtergrond - 16 juni 2020 - Auteur: Jesse Oude Egberink Duitse regering biedt hulp aan noodlijdende studenten
Studenten in Duitsland kunnen vanaf vandaag bij de overheid aankloppen voor corona-noodhulp. Veel studenten zijn door de coronacrisis in de problemen gekomen. Met toeslagen wil het Duitse ministerie van Onderwijs deze studenten uit de brand helpen.
Lees meer

Duitsland lanceert corona-tracing-app

Achtergrond - 11 juni 2020 - Auteur: Jesse Oude Egberink Duitsland lanceert corona-tracing-app
Duitsland komt volgende week met een corona-tracing app. De Corona-Warn-App moet helpen bij het doorbreken van corona-infectieketens en wordt met een aantal maanden vertraging gelanceerd.
Lees meer

EU-voorzitter Duitsland moet plannen bijstellen

Achtergrond - 4 juni 2020 - Auteur: Jesse Oude Egberink EU-voorzitter Duitsland moet plannen bijstellen
Duitsland neemt op 1 juli het stokje van Kroatië over als halfjaarlijkse voorzitter van de Raad van de Europese Unie. Tijdens het Duitse voorzitterschap zouden de Green Deal, de Brexit, de Europese meerjarenbegroting en het migratievraagstuk de belangrijkste thema’s zijn. Maar de coronapandemie vraagt zoveel aandacht dat de ambities moesten worden bijgesteld.
Lees meer

Tijdlijn 'Kriegsende' in Duitsland

Achtergrond - 8 mei 2020 - Auteurs: Wiebke Pittlik, Jesse Oude Egberink Tijdlijn 'Kriegsende' in Duitsland
Kriegsende, het einde van de Tweede Wereldoorlog in Duitsland: op 8 mei 1945, vandaag 75 jaar geleden, gaf nazi-Duitsland zich onvoorwaardelijk over. De nazi's vochten door tot het bittere einde en sleepten het land mee in de ondergang. Deze tijdlijn laat zien wat er in de laatste maanden van de oorlog en de eerste maanden na de capitulatie gebeurde in Duitsland. 
Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger