Lynn Stroo
Redacteur Duitslandweb
Duitsland Instituut Amsterdam
l.m.stroo@uva.nl
+31 (0)20 525 1554
Lynn Stroo is historicus en redacteur voor Duitslandweb. Ze deed een opleiding journalistiek en studeerde geschiedenis aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en de Albert-Ludwig Universität in Freiburg. Aan de Universiteit van Amsterdam deed ze de master Duitslandstudies.
Eerder werkte ze als freelance journalist voor de NOS, Omroep West, het Historisch Nieuwsblad en Maarten!. Ze schrijft het liefst over moderne Duitse geschiedenis, herinneringscultuur en de betrekkingen tussen Nederland en Duitsland.
2024:
- Over het nazi-verleden van de Duitse koekjesfabrikant Bahlsen bij het Vlaamse radioprogramma 'De wereld vandaag', radio 1 (BE) (21 augustus 2024)
- Over de boerenprotesten in Duitsland bij NU.nl (31 januari 2024)
- Waarom in heel Duitsland boeren de straat opgaan, uitlegvideo van NU.nl over de boerenprotesten in Duitsland (8 januari 2024)
2023:
- Over de boerenprotesten in Berlijn bij het NOS radionieuws, NPO Radio1, vanaf 1:03:17 (18-12-2023)
- Over de Kulturpass in Duitsland voor alle 18-jarigen bij Met het Oog op Morgen, NPO Radio 1 (13 juni 2023)
2022:
- Over waarom het Oktoberfest plaatsvindt in september. Bij de podcast Alledaagse Vragen, NPO Radio1 (7 oktober 2022)
2020:
- Over het einde van de Tweede Wereldoorlog 75 jaar geleden en hoe dat in Duitsland wordt herdacht. Bij De Ochtend, VRT Radio (8-5-2020)
- Over het Verdrag van Versailles, dat 100 jaar geleden van kracht werd. Bij het NOS Radio 1 Journaal (10-1-2020, vanaf 6.41 uur)
2019:
- Over de oud-adellijke familie Hohenzollern die bezittingen van de staat terugeist. Bij OVT, NPO Radio1 (15-12-2019)
- Over de ruzie tussen de oud-adellijke familie Hohenzollern en de Duitse overheid, NOS Radio 1 Journaal, (9-12-2019)
- Over het belang en de schoonheid van Duitsland. Bij Studio Haagse Bluf, Omroep West v.a. 37:50 min (29-8-2019)
- Over het belang van de Duitse taal bij Nieuws en Co op NPO Radio 1 (7-8-2019)
Jaaroverzicht Duitsland 2019
Achtergrond - 19 december 2019 - Auteurs: Lynn Stroo, Marja VerburgDe moord op CDU-politicus Lübcke en de aanslag in Halle schokten Duitsland en leidden tot grote bezorgdheid over extreem-rechts en antisemitisme. Duitsland stond in 2019 ook in het teken van 100 jaar Bauhaus en de viering van de 30e verjaardag van de val de Muur. Een selectie uit het nieuws van afgelopen jaar.
Lees meer
Claim loopt uit op pr-drama voor Hohenzollern
Achtergrond - 6 december 2019 - Auteur: Lynn StrooHebben de Hohenzollern, Duitslands belangrijkste adellijke familie, Adolf Hitler aan de macht geholpen? Van het antwoord op die vraag hangt veel af voor de nazaten van de familie. Zij willen eigendommen terug die na de Tweede Wereldoorlog werden afgenomen. De onderhandelingen met de Duitse staat lopen al jaren, maar zijn nu weer hoogst actueel.
Lees meer
4-12-1989: Burgeractivisten bezetten Stasi-centrales
Achtergrond - 4 december 2019 - Auteur: Lynn StrooNa de val van de Muur vreesden Oost-Duitse burgerrechtenactivisten dat de geheime dienst de Stasi waardevolle dossiers zou vernietigen. Op 4 december 1989, precies 30 jaar geleden, bezetten zij daarom Stasi-centrales in Erfurt en andere steden in de DDR. Zo hebben zij veel Stasi-aktes veilig weten te stellen. Een mijlpaal in de vreedzame revolutie.
Lees meer
3-12-1989: Macht DDR-regime breekt definitief
Achtergrond - 3 december 2019 - Auteur: Lynn StrooDe val van de Berlijnse Muur op 9 november 1989 geldt als het belangrijkste moment in de vreedzame revolutie in de DDR. Maar net zo cruciaal was het aftreden van het Centraal Comité, het hoogste partij- en machtsorgaan in de DDR, op 3 december, vandaag 30 jaar geleden. Dat maakte de Wende onomkeerbaar.
Lees meer
Muurherdenking draait om moedige DDR-burgers
Achtergrond - 11 november 2019 - Auteur: Lynn StrooWie afgelopen weekend voor ’de Muur’ in Berlijn was, kwam bedrogen uit. Precies 30 jaar nadat hij was gevallen speelde de Muur in tegenstelling tot eerdere jubilea geen hoofdrol in de feestelijkheden. In de Duitse hoofdstad draaide het dit keer om de vreedzame protesten, die leidden tot het einde van de DDR.
Lees meer
‘Ik voel me schuldig dat we uit het Oosten vertrokken’
Achtergrond - 6 november 2019 - Auteur: Lynn StrooDe val van de Muur maakte weinig indruk op Antje Jung (1972). Ze ging zó op in het stadsleven in Dresden (Saksen), dat het Westen nauwelijks lonkte. Toch verhuisde ze niet veel later plotseling naar een klein dorpje in West-Duitsland. Daar voelde ze zich een zonderling. “Ik voel me schuldig dat we niet hebben kunnen bijdragen aan de verandering in het Oosten.”
Lees meer
‘Omgaan met Duitsland wordt niet makkelijker’
Achtergrond - 17 oktober 2019 - Auteur: Lynn StrooHoe staat het met de Nederlands-Duitse betrekkingen? Op die vraag lieten historicus Martijn Lak en journalist Kerstin Schweighöfer woensdag hun licht schijnen tijdens een lezing in Den Haag van het Nederlands Genootschap voor Internationale Zaken (NGIZ). Volgens beiden is de relatie nu opperbest, maar gevaren liggen op de loer. “Duitsland keert steeds meer naar binnen.”
Lees meer
Omas gegen Rechts: ‘Geen botox maar levenservaring’
Achtergrond - 15 oktober 2019 - Auteur: Lynn StrooIn Duitsland zijn de ‘Omas gegen rechts’ een bekend fenomeen: ouderen die de straat op gaan om hun stem te laten horen. “Ze laten zien dat senioren niet zijn afgeschreven, maar juist een bijdrage kunnen leveren”, zegt Adèle Atzert, die een lezing over de beweging organiseert in Amsterdam. Ze hoopt dat ook Nederlandse ‘oma’s’ zich gaan roeren.
Lees meer
‘De Muur viel voor mij op het juiste moment’
Achtergrond - 9 oktober 2019 - Auteur: Lynn StrooToen Ingo Dittrich (1972) de schok van de val van de Muur te boven was, bood het einde van de DDR hem vooral kansen. In Senftenberg, het stadje in Brandenburg waar hij woonde, maakte hij een carrièreswitch en genoot hij van de vrijheid. “Ik voelde me nooit een Ossi, maar in de hoofden van sommige Oost-Duitsers bleef de Muur torenhoog.”
Lees meer
800 miljoen moet stervende bossen redden
Achtergrond - 26 september 2019 - Auteur: Lynn StrooDe bossen in Duitsland zijn in nood. Droogte, hitte, bosbranden en de rap oprukkende schorskever zorgen ervoor dat bomen in groten getale doodgaan. Op een crisistop woensdag in Berlijn over dit Waldsterben werd duidelijk dat er 800 miljoen euro overheidsgeld komt om de bossen te redden.
Lees meer