Duitslandweb logo Duitslandweb

Vaccinatie Merkel past in Duits coronabeleid

Achtergrond - 24 maart 2020 - Auteur: Lynn Stroo

De Duitse bondskanselier Merkel (65) zit sinds zondag in thuisquarantaine. Afgelopen vrijdag liet ze zich inenten tegen pneumokokken, bacteriën die longontstekingen kunnen veroorzaken. De arts die Merkel de prik gaf bleek later besmet met het coronavirus. Mogelijk gaf Merkel met de vaccinatie gehoor aan de oproep van gezondheidsminister Jens Spahn. 

Vaccinatie Merkel past in Duits coronabeleid
© Pixnio CC
De pneumokokkenvaccinatie is bedoeld voor senioren

De dringende oproep voor een pneumokokkenziekte-vaccinatie voor senioren kwam begin maart, samen met een reeks andere maatregelen die de Duitse minister van Volksgezondheid Jens Spahn (CDU) afkondigde om de gevolgen van de corona-epidemie te beperken. Pneumokokken zijn bacteriën die onder meer een longontsteking kunnen veroorzaken. Bij coronapatiënten is de afweer verzwakt en de kans op infectie door pneumokokken groter. Toch worden in Nederland niet in allerijl alle ouderen ingeënt in de strijd tegen de corona-epidemie.

Het pneumokokkenvaccin kan het coronavirus of de ziekte Covid-19 die het virus veroorzaakt niet voorkomen, maar het kan zogenoemde risicogroepen wel beter beschermen tegen een dubbele longinfectie. Pneumokokken en het coronavirus tasten allebei de longen aan. Dat kan een gevaarlijke combinatie zijn, zegt de Duitse longarts Doc Esser tegen de regionale omroep WDR. “Vooral ouderen en mensen met een zwak immuunsysteem ontwikkelen een zogeheten pneumokokkenpneumonie, een ernstige longontsteking die kan leiden tot de dood.”

'Pneumokokken en het coronavirus tasten allebei de longen aan'

In Duitsland sterven jaarlijks meer dan 5000 mensen aan pneumokokkeninfecties, blijkt uit cijfers van het Robert Koch Institut, het Duitse onderzoeksinstituut dat verantwoordelijk is voor ziektebestrijding en preventie. Het wordt volgens longarts Esser echt gevaarlijk als een pneumokokkeninfectie bovenop een coronabesmetting komt. Het verzwakte afweersysteem moet dan ook tegen de bacteriën vechten. Dat moet voorkomen worden, stelt Esser, net als gezondheidsminister Spahn. 

Vaccinatieprogramma

Zijn vaccinatieoproep is overigens niet nieuw. De Duitse vaccinatiecommissie - de Ständige Impfkommission (Stiko) - adviseert al een aantal jaar alle zuigelingen vanaf twee maanden, ouderen vanaf 60 jaar en mensen met onder meer chronische luchtweginfecties preventief te vaccineren tegen pneumokokkenziektes. Spahn doet nu vooral een oproep aan ouderen die dat nog niet hadden gedaan.

Het advies wordt massaal opgevolgd. Inmiddels is er in Duitsland zelfs een tekort aan het pneumokokkenvaccin ontstaan. De overheid heeft het leeftijdsadvies daarom verhoogd: in plaats van 60-plussers wordt nu mensen van 70 jaar en ouder extra aangeraden zich te laten inenten.

Overigens was de eerste coronatest bij Merkel maandag negatief. Dat duidt erop dat ze niet besmet is met het coronavirus. Er volgen de komende dagen nog meer tests. Ze blijft daarom nog in thuisquarantaine.

60-plussers vaccineren

In Nederland klinkt de oproep voor een pneumokokkenvaccinatie voor ouderen in de huidige coronacrisis niet. “Dat komt omdat hier het vaccinatieprogramma tegen pneumokokken voor ouderen nog niet is ingevoerd”, legt Loes Hartman van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) uit. "We zijn bezig dat voor te bereiden." De pneumokokkenvaccinatie voor zuigelingen zit wel al in het huidige vaccinatieprogramma.

De zorg loopt over. Er worden zelfs niet-noodzakelijke vaccinaties uitgesteld

Het ministerie van Volksgezondheid besloot vorig jaar dat de vaccinatie voor ouderen in het programma wordt opgenomen. Hartman: “Er wordt aan gewerkt. Het is de bedoeling dat in het najaar van 2020 alle mensen vanaf 60 jaar een vaccinatie tegen pneumokokkenziekte krijgen aangeboden. Of we dat gaan halen is de vraag, het coronavirus kan voor vertraging zorgen.”

Het is niet haalbaar nu versneld alle ouderen tegen pneumokokken te vaccineren, vertelt Hartman. “De zorg loopt over. Sommige groepsvaccinaties binnen het Rijksvaccinatieprogramma zijn zelfs uitgesteld tot na de zomervakantie. Een nieuw vaccinatieprogramma invoeren is een enorme logistieke operatie. Er moeten dan voldoende vaccins besteld en geleverd worden, en verspreid over het hele land. Ook moeten er genoeg mensen zijn die de inentingen kunnen geven. Dat is niet eventjes geregeld", aldus Hartman. “Op dit moment gaat de bestrijding van het coronavirus voor.”

Mensen kunnen ervoor kiezen zich individueel te laten vaccineren tegen pneumokokken. De kosten zijn dan wel voor eigen rekening. De vaccins zijn alleen op recept verkrijgbaar, via een (huis)arts of vaccinatiecentrum. Lees meer op de website van het RIVM.

Dit artikel is op 25 maart aangevuld met de informatie over individuele vaccinatie in Nederland

Reacties

Joke - 16 december 2020 09:28

Moet af en toe wat hoesten en niezen maar dat word al minder...kan ik alsnog de pneumokokkenvaccinatie van de week halen?

Reageer
Marja Verburg Joke - 16 december 2020 15:11

Daarover hebben wij als redactie van Duitslandweb geen informatie. U kunt dat waarschijnlijk het best nagaan bij uw huisarts.
Mvg, de redactie

M.Versteeg - 20 november 2020 20:31

Ik heb een vraag kan ik eigenlijk ook al als ik dat zou willen gevaccineerd worden over de grens in Duitsland?,want hier als je dat wil moet je zo lang wachten.

Reageer
Wiebke Pittlik M.Versteeg - 23 november 2020 11:17

Ik vermoed dat dat niet kan. Ook in Duitsland gaan risicogroepen en zorgpersoneel overigens voor, dus ook veel Duitsers zullen moeten wachten.

Leo - 23 juli 2020 21:09

Na mijn milt extractie iedere 5jaar een pneumovax 23 injectie en heb al 37jr. Geen griep of longontsteking gehad, ik ben nu 77 en nog steeds in goede gezondheid, Leo

Reageer
Michael - 15 juni 2020 14:28

En NL deed niets, want hier weet men het immers beter. “De dringende oproep voor een pneumokokkenziekte-vaccinatie voor senioren kwam begin maart, samen met een reeks andere maatregelen die de Duitse minister van Volksgezondheid Jens Spahn (CDU) afkondigde om de gevolgen van de corona-epidemie te beperken.” Begin maart al! Response enorm, mede dankzij Merkel. Was die massa-vaccinatie in Duitsland mogelijk een reden voor het relatief veel minder grote aantal Duitse coronadoden vergeleken met NL?

Reageer
Jeannet Michael - 27 juli 2020 08:56

En intussen zijn de leeftijdsgrenzen in Nederland voor het pneumokokken vaccin alweer versmald naar 73 tot 79 jaar vanwege tekorten voor het vaccin. Net zoals tekorten voor mondkapjes loopt Nederland weer eens achteraan. Het RIVM is met alles te laat en geeft onduidelijke adviezen. Misschien goed als ze eens afkijken hoe de buren (Duitsland) het doen.

Geert Bos - 27 april 2020 14:44

Ik heb meegedaan aan het Capita onderzoek in 2008. In 2013 is Prevenar-13 goedgekeurd voor ouderen. Het is gewoon misdadig, dat de volksinjectie, nu, na 7 jaar nog steeds niet heeft plaatsgehad ! Voor hoeveel te vroeg gestorven mensen is onze overheid in deze verantwoordelijk ?

Reageer
lucas - 16 april 2020 15:22

woon als Nederlander al 20 jaar in België waar wel gevaccineerd wordt (en vergoed voor 65 + en hartpatiënten e.d.) tegen pneumonie vaccin geeft 5 jaar bescherming vorig jaar (2019) voor de 3e keer gevaccineerd

Reageer
Hans - 26 maart 2020 15:41

Geen gerandomiseerd dubbelblind bewijs dat dit werkt

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Duitsland heeft de mondkapjesplicht in het ov en ook grotendeels in de zorg afgeschaft. Een overzicht van de corona-regels.


Lees meer

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Door de opkomst van de omikronvariant staat de Duitse vaccinatieplicht tegen corona ter discussie.


Lees meer

De schuldigen

De schuldigen

Het strenge Duitse moralisme heeft nu het thema vaccinatie in zijn greep, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Terwijl de besmettingen oplopen, leek de Duitse politiek verlamd. Maar nu zijn een nieuwe wet en extra maatregelen besloten.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger