Lynn Stroo
Redacteur Duitslandweb
Duitsland Instituut Amsterdam
l.m.stroo@uva.nl
+31 (0)20 525 1554
Lynn Stroo is historicus en redacteur voor Duitslandweb. Ze deed een opleiding journalistiek en studeerde geschiedenis aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en de Albert-Ludwig Universität in Freiburg. Aan de Universiteit van Amsterdam deed ze de master Duitslandstudies.
Eerder werkte ze als freelance journalist voor de NOS, Omroep West, het Historisch Nieuwsblad en Maarten!. Ze schrijft het liefst over moderne Duitse geschiedenis, herinneringscultuur en de betrekkingen tussen Nederland en Duitsland.
2024:
- Over het nazi-verleden van de Duitse koekjesfabrikant Bahlsen bij het Vlaamse radioprogramma 'De wereld vandaag', radio 1 (BE) (21 augustus 2024)
- Over de boerenprotesten in Duitsland bij NU.nl (31 januari 2024)
- Waarom in heel Duitsland boeren de straat opgaan, uitlegvideo van NU.nl over de boerenprotesten in Duitsland (8 januari 2024)
2023:
- Over de boerenprotesten in Berlijn bij het NOS radionieuws, NPO Radio1, vanaf 1:03:17 (18-12-2023)
- Over de Kulturpass in Duitsland voor alle 18-jarigen bij Met het Oog op Morgen, NPO Radio 1 (13 juni 2023)
2022:
- Over waarom het Oktoberfest plaatsvindt in september. Bij de podcast Alledaagse Vragen, NPO Radio1 (7 oktober 2022)
2020:
- Over het einde van de Tweede Wereldoorlog 75 jaar geleden en hoe dat in Duitsland wordt herdacht. Bij De Ochtend, VRT Radio (8-5-2020)
- Over het Verdrag van Versailles, dat 100 jaar geleden van kracht werd. Bij het NOS Radio 1 Journaal (10-1-2020, vanaf 6.41 uur)
2019:
- Over de oud-adellijke familie Hohenzollern die bezittingen van de staat terugeist. Bij OVT, NPO Radio1 (15-12-2019)
- Over de ruzie tussen de oud-adellijke familie Hohenzollern en de Duitse overheid, NOS Radio 1 Journaal, (9-12-2019)
- Over het belang en de schoonheid van Duitsland. Bij Studio Haagse Bluf, Omroep West v.a. 37:50 min (29-8-2019)
- Over het belang van de Duitse taal bij Nieuws en Co op NPO Radio 1 (7-8-2019)
'DNA-analyse blijft gevoelig in Duitsland'
Achtergrond - 17 september 2019 - Auteur: Lynn StrooEen druppel bloed, een haar of sperma op een plaats delict: het zijn sporen die cruciale informatie kunnen geven over een onbekende dader. Maar in Duitsland mag de politie die DNA-sporen slechts beperkt analyseren. Daarmee loopt het land jaren achter op Nederland, zegt de Duitse professor Manfred Kayser, een vooraanstaand DNA-onderzoeker aan het Erasmus MC in Rotterdam. Een nieuwe wet moet uitgebreider DNA-onderzoek in Duitsland mogelijk maken.
Lees meer
Den Bosch toont nazidesign uit Duitse depots
Achtergrond - 29 augustus 2019 - Auteur: Lynn StrooVan uniformen tot architectuur, het naziregime besteedde uitzonderlijk veel aandacht aan vormgeving. Zondag opent de omvangrijke overzichtstentoonstelling ‘Design van het Derde Rijk’ in het Design Museum in Den Bosch. De expositie roept veel reacties op en vanuit Duitsland wordt er met grote belangstelling meegekeken.
Lees meer
Speelkwartier voorbij voor e-step; Berlijn maakt regels
Achtergrond - 9 augustus 2019 - Auteur: Lynn StrooVerkeersovertredingen, ongelukken en volgeparkeerde trottoirs; de elektrische step zorgt voor problemen in Berlijn, sinds zijn intrede aan het begin van de zomer. Verhuurbedrijven hebben de steps in grote hoeveelheden over de stad verspreid. Omdat een einde aan de groei van het aantal steps nog lang niet in zicht is, neemt de hoofdstad nu maatregelen.
Lees meer
In München hangt verandering in de lucht
Achtergrond - 26 juli 2019 - Auteur: Lynn StrooHet is rumoerig in het parlement van de deelstaat Beieren in München. Op de een-na-laatste dag voor het zomerreces wordt er druk gediscussieerd over milieukwesties en de zorg. Vooral vanuit de rechter- en linkervleugel van de zaal klinkt gezucht, gejuich, gemopper en geklap. Het is vanaf de publieke tribune goed merkbaar dat hier een politieke aardverschuiving heeft plaatsgevonden.
Lees meer
Groningse gaskraan dicht: dit gebeurt er in Duitsland
Achtergrond - 5 juli 2019 - Auteur: Lynn StrooDat de gaswinning in Nederland flink wordt teruggeschroefd, voelen ze ook in Duitsland. Zo’n vijf miljoen huishoudens in Noord- en West-Duitsland zijn aangesloten op het Groningse gas. Nu de levering binnen uiterlijk tien jaar stopt, moet een deel van het Duitse gasnetwerk op de schop.
Lees meer
'Koloniale kunst kan niet zomaar terug naar Afrika'
Achtergrond - 12 juni 2019 - Auteur: Lynn StrooDe discussie over de omgang met koloniaal erfgoed in Duitsland zorgt ervoor dat musea kritisch naar hun collecties moeten kijken. De Nederlandse Léontine Meijer-van Mensch, directeur van drie volkenkundige musea in het Oost-Duitse Saksen, is daar juist blij mee. “Meer onderzoek is broodnodig.”
Lees meer
Koloniale kunst in musea: teruggeven of tonen?
Achtergrond - 12 juni 2019 - Auteur: Lynn StrooDuitse musea liggen er vol mee; koloniale objecten. De grootste collectie ‘roofkunst’, die van het etnologische Museum, verhuist volgend jaar naar een nieuw, omstreden onderkomen in hartje Berlijn. Daarmee laait de discussie op over de omgang met etnologische werken. Prangende vraag: moet het koloniale erfgoed niet terug naar het land van herkomst?
Lees meer
Duitse amateurfoto's tonen inval in Nederland
Achtergrond - 1 mei 2019 - Auteur: Lynn StrooIn de morgen van 10 mei 1940 valt het Duitse leger Nederland binnen. Er wordt hard gevochten om Nederland op de knieën te krijgen. Niet alleen met hun wapens, ook met hun fotocamera’s schieten de Duitse soldaten erop los. Het resulteert in stapels amateurfoto’s die letterlijk een beeld geven van die meidagen in Nederland. Onderzoeker Gerard Groeneveld maakte het boek ‘Nach Holland’ en de gelijknamige tentoonstelling in het Verzetsmuseum Amsterdam. “Je kijkt door Duitse ogen naar de oorlog die in Nederland begint.”
Lees meer
Bèta-wetenschappers werken graag in Duitsland
Achtergrond - 21 december 2018 - Auteur: Lynn StrooDuitsland heeft een grote aantrekkingskracht op oud-studenten en werknemers van de technische universiteiten in Nederland. Ruim 6000 alumni van de TU’s van Delft, Twente, Eindhoven en Wageningen vonden een baan in Duitsland. Daarmee staat Duitsland op eenzame hoogte. Tijd om een netwerk te bouwen, vonden de universiteiten. Ze organiseerden een alumni-tour door Duitsland.
Lees meer
Kerk botst met staat over kerkasiel
Achtergrond - 14 december 2018 - Auteur: Lynn StrooAls voor een asielzoeker uitzetting dreigt, is bescherming zoeken in een kerk vaak de laatste strohalm. De afgelopen jaren nam het beroep op kerkasiel in Duitsland fors toe. Door verscherpte regels lopen de spanningen tussen kerk en overheid op.
Lees meer