Duitsland en Europa:

Overzicht
De kleine stapjes van Angela Merkel 2005-heden

Kanselier Angela Merkel (CDU) bleek net zo gecommitteerd aan het proces van Europese integratie als haar voorgangers. Ze probeerde wel andere accenten aan te brengen dan Schröder. Vooral Merkels leiderschapsstijl was heel anders dan die van Schröder. Zij stelde zich naar buiten toe vaak bescheiden en afwachtend op.

Overzicht
© Wikimedia / Aleph / CC
Angela Merkel

De bemiddelende stijl van Merkel leidde gedurende de eerste jaren van haar kanselierschap tot successen. Onder Duitse leiding zette Europa, na het mislukken van de Europese Grondwet, nieuwe stappen richting een nieuw verdrag. Daarnaast formuleerde de EU ambitieuze doelen voor het besparen van energie en het beperken van de uitstoot van broeikasgassen. Kanselier Merkel oogstte met deze prestaties veel lof.

Het EU-beleid van kanselier Merkel werd sinds de financiële crisis van 2008 zwaar op de proef gesteld. Veel lidstaten concentreerden zich op hun eigen problemen maar werden tot een gezamenlijke aanpak gedwongen toen enkele zuidelijke eurolanden in de bankencrisis werden meegezogen. De afwachtende houding van Merkel kwam haar vooral tijdens de Griekse schuldencrisis op veel kritiek te staan. Deze crisis vroeg om een daadkrachtige oplossing maar die leek in eerste instantie niet uit Duitsland te komen. Merkel is de kanselier van de kleine stappen. Ze houdt haar hand stevig op de knip omdat grote Duitse bijdragen aan Europa niet populair zijn bij de belastingbetaler.

In het voorjaar van 2009 besloten Merkel en de Franse president om meer gezamenlijk op te treden, een inspanning die tot belangrijke maatregelen als het Europese noodfonds voor de euro (EFSF) leidde.


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger