Film:

Langdurige reorganisatie
Burgerlijkheid en wedergeboorte, BRD 1949-1990

In de BRD was het filmbedrijf veel later op orde dan in de DDR. In de Sovjetzone werd in al 1946 de nieuwe filmmaatschappij DEFA opgericht terwijl de reorganisatie in de BRD pas in 1956 werd afgerond.

Langdurige reorganisatie
© Bundesarchiv, 183-1990-1002-500
Hitler op bezoek bij het UFI. Na de oorlog duurde de opsplitsing van het staatsfilmbedrijf jaren.

De trage reorganisatie van de film in de BRD had verschillende oorzaken. De belangrijkste was dat de westerse geallieerden op de Duitse markt het liefst hun eigen films afzetten. Tegelijkertijd probeerden ze de concurrentie te stimuleren door meerdere kleine productiemaatschappijen licenties te geven. De opsplitsing en privatisering van de UFI, het voormalige staatsfilmbedrijf van de Nazi’s, werd ook nog eens vertraagd door ruzies tussen de verschillende deelstaten die allemaal aanspraak maakten op onderdelen van het megabedrijf.

Pas in 1953 werd het UFI-Abwicklungsgesetz van kracht en de reorganisatie van de UFI werd in 1956 officieel afgesloten. Het grote staatsconcern UFI was nu opgesplitst in kleinere privébedrijven. Maar de markt werd grotendeels beheerst door verschillende Duitse film- en distributiemaatschappijen die hoofdzakelijk Amerikaanse, Engelse en Franse producties aan de man brachten.


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger