Paul Kerssemakers
Duitsland Instituut Amsterdam
Paul Kerssemakers is germanist en schrijft voor de redactie Duitslandweb. Hij rondde de bachelor Duitse taal en cultuur af aan de Universiteit Utrecht. Tijdens zijn studie was hij van november 2022 tot maart 2023 als stagiair verbonden aan de redactie van Duitslandweb. Kerssemakers doet momenteel de master Germanistische Linguistik (Duitse taalwetenschap) aan de Universität Hamburg en is stipendiaat van de DAAD.
'Hamburgse Banksy' hangt overal bordjes op
Achtergrond - 16 augustus 2023 - Auteur: Paul KerssemakersWie in Hamburg door de straten loopt, ziet ze regelmatig hangen: gebaksbordjes met leuzen die honderden muren in de stad decoreren. Het creatieve brein achter deze straatkunst is Frau Jule. Met de beschilderde bordjes snijdt ze thema’s aan als humane vluchtelingenopvang, antifascisme en veganisme. Haar doel: mensen verbinden én aanzetten tot nadenken. "Het is echt een schande wat er aan de grenzen van het rijke Europa gebeurt."
Lees meer
‘Wat als extreem-rechts Duitsland regeert?’
Boeken - 7 juni 2023 - Auteur: Paul KerssemakersNora Burgard-Arp schetst in ‘Wir doch nicht’ een toekomstscenario voor Duitsland: extreemrechts regeert het land en iedereen die niet binnen het hokje ‘witte, Duitse heteroman’ past, wordt onderdrukt. Een dystopie die minder ver van de werkelijkheid afstaat dan het op het eerste gezicht lijkt. Paul Kerssemakers sprak de Hamburgse schrijfster over haar debuutroman.
Lees meer
Het markante taalgebruik van Robert Habeck
Achtergrond - 31 januari 2023 - Auteur: Paul KerssemakersWie één Instagram-video van Robert Habeck heeft gezien, weet genoeg. Deze Duitse minister communiceert anders. Zijn strategie: geen vage termen en gewichtigdoenerij, maar begrijpelijke woorden en rechtdoorzee. Met zijn groot gevoel voor taal luidt Habeck in Duitsland een nieuw tijdperk in op het gebied van politieke communicatie.
Lees meer
Poetry Slam in de Elbphilharmonie
Achtergrond - 12 januari 2023 - Auteur: Paul KerssemakersHet is 5 januari 2023, een zonnige winterdag in Hamburg en bepaald geen Schietwetter (hondenweer) zoals de Hamburgers dat noemen. De Elbphilharmonie stroomt langzaam vol. In het imposante concertgebouw aan de Elbe – dat de inwoners van de Hanzestad sinds de opening in 2017 liefkozend Elphi noemen – vindt vandaag geen concert plaats, maar een poetry-slam-dag.
Lees meer
Duitsland 2022: Jaar van de 'Zeitenwende'
Achtergrond - 20 december 2022 - Auteur: Paul KerssemakersDe nieuwe Duitse regering had grootse plannen voor 2022. Klimaatbeleid had de hoogste prioriteit tot Rusland op 24 februari Oekraïne binnenviel en alles veranderde. Zo moest bondskanselier Olaf Scholz het Duitse defensiebeleid herijken en minister van Klimaat Robert Habeck een energiecrisis bolwerken: een 'Zeitenwende' op meerdere fronten. Daarnaast speelden in het Duitse nieuwslandschap van het afgelopen jaar ook nog andere gebeurtenissen een belangrijke rol. Een overzicht van Duitsland in 2022.
Lees meer
'Reichsbürger'-beweging explosief gegroeid
Achtergrond - 7 december 2022 - Auteurs: Wiebke Pittlik, Paul KerssemakersDe Duitse politie heeft woensdagochtend een grootschalige antiterreuroperatie uitgevoerd. Een gewapende groep van rond de vijftig zogenoemde Reichsbürger en Querdenker (coronademonstranten) had volgens de politie plannen om een staatsgreep te plegen en de Bondsdag te bestormen. In elf deelstaten werden op meer dan 130 locaties huiszoekingen gedaan. Aan de operatie werkten 3000 politiemensen mee.
Lees meer
Hiphop-scholieren-battle: ‘Was wird aus dem Klima?’
Achtergrond - 2 december 2022 - Auteur: Paul KerssemakersIn het Duits rappen over diversiteit, klimaatverandering en toekomstperspectieven. Zes middelbare scholen uit heel Nederland hebben woensdag hun beste hiphop-formaties naar Amsterdam afgevaardigd. Na twee jaar corona vond de hiphop-battle voor scholieren voor het eerst weer ‘live’ plaats.
Lees meer
Erpenbeck: ‘Het beste aan de DDR was de hoop’
Boeken - 28 november 2022 - Auteur: Paul KerssemakersIn ‘Kairos’ vertelt Jenny Erpenbeck (1967) het liefdesverhaal van twee mensen in Oost-Berlijn tijdens de ondergang van de DDR. De Berlijnse schrijfster gaf vorige week een lezing in Utrecht en sprak na afloop met Duitslandweb.
Lees meer
‘Gendern’: Duitse worsteling met inclusieve taal
Achtergrond - 18 november 2022 - Auteur: Paul KerssemakersWil ik gendern of niet? Wie Duits spreekt, komt niet meer om deze vraag heen. De reden hiervoor is de verhitte discussie over inclusief taalgebruik in de Duitse taal. Wat begon als een idee om álle mensen in de samenleving – mannen, vrouwen en iedereen die daar tussenin zit – aan te spreken, is nu onderdeel van het Duitse politieke debat geworden en uitgemond in een ware cultuurstrijd. Veel Duitsers zijn in dubio over hun omgang met de gender-taalkwestie.
Lees meer