Duitse leger mag op piratenjacht
Nieuws
Achtergrond - 10 december 2008
(10 december 2008) Duitsland stuurt een fregat en militairen naar de kust van Somalië om te helpen de piraterij te bestrijden. Dat doet het in het kader van de deze week gestarte EU-missie ‘Atalanta’.
Het Duitse leger stelt in totaal 1400 militairen beschikbaar voor de missie. Dat heeft de regering gisteren besloten. Die worden niet allemaal tegelijk ingezet. De acht Europese landen, die deel uitmaken van de zogeheten EU NAVFOR Somalia, vaardigen samen zes fregatten, drie verkenningsvliegtuigen en zo’n twaalfhonderd militairen af naar Somalië.
Het is de eerste maritieme missie die in Europees verband wordt uitgevoerd. De legermacht moet de Somalische wateren bewaken en heeft een mandaat om met geweld tegen piraten op te treden. Zodoende moeten kwetsbare schepen in het algemeen en de schepen die in het kader van het Wereldvoedselprogramma (WFP) op Somalië varen in het bijzonder beschermen.
Daarmee lost de EU-missie de landen af die tot dusver onder VN-vlag WFP-schepen begeleidden. Zo escorteerde het Nederlandse fregat Hr.Ms. De Ruyter de afgelopen maanden zeven schepen richting Somalië. Met dit besluit wil de Duitse regering ook actiever kunnen optreden tegen piraterij. De Duitse marine had, hoewel aanwezig in de regio, die bevoegdheden nog niet.
Het Duitse fregat Mecklenburg-Vorpommern ligt bij de Hoorn van Afrika in het kader van de Amerikaanse anti-terreurmissie Operation Enduring Freedom. Het fregat Karlsruhe ligt in NAVO-verband in het gebied. Dat laatste schip kan zodra het besluit door het parlement wordt goedgekeurd, naar het kustgebied van Somalië varen. Ook de Mecklenburg-Vorpommern mag bij nijpende situaties straks steun verlenen.
De Bondsdag vergadert op 19 december over het regeringsbesluit. De missie duurt voorlopig tot 15 december 2009.
FAZ.NET / Spiegel Online
Afbeelding:
Reacties
Geen reacties aanwezig