CSU zet zich schrap voor verkiezingen
Nieuws
Achtergrond - 7 april 2009
(7 april 2009) In aanloop naar de bondsdagverkiezingen in september zet de CSU zich weer ouderwets af tegen de CDU. Voornaamste doelen: belastingverlagingen en een conservatiever landelijk profiel. Een directe confrontatie met CDU-bondskanselier Merkel wordt niet geschuwd.
Als het kleinere katholieke zusje van de CDU zet de CSU hoog in. Vorige week werd de partij het eens over haar speerpunten voor de komende verkiezingen. Rode draad in de Beierse plannen zijn aanzienlijke belastingverlagingen. “Zonder lastenverlichtingen is een gezamenlijk verkiezingsprogramma met de CDU niet aan de orde”, zo waarschuwde de Beierse partijtop vrijdag.
Openlijke ruzie
De CSU pleit al maanden voor verregaande belastingverlagingen om de aangeslagen economie te stimuleren. De CDU was verklaarde tegenstander van lastenverlichtingen. Dit leidde tot een openlijke ruzie binnen de partij. Merkel wilde de staatsschuld niet verder laten oplopen, maar bond in januari met het oog op de verkiezingen en de eenheid toch in. Maar belastingverlagingen die de CDU voorstaat, gaan de CSU niet ver genoeg.
De Beierse christen-democraten trekken op landelijk niveau altijd op met zusterpartij CDU. De partijen zijn politieke geestverwanten, maar in de praktijk vormt de CSU de conservatieve vleugel van de centrum-rechtse partij. Binnen de combinatie CDU/CSU, kortweg Union, is de CSU de onderliggende partij. Maar Merkels CDU heeft de Zuid-Duitsers wel nodig.
Vooral als landelijke verkiezingen in aantocht zijn, is de CSU er veel aan gelegen zoveel mogelijk invloed op de gezamenlijke politieke lijn uit te oefenen. Het verkiezingsprogramma van beide partijen komt in de regel pas tot stand na een langdurige en moeizame paringsdans, bestaande uit talloze compromissen.
Conservatieve smoel
Met de lastenverlagingen is het wensenlijstje van de Zuid-Duitsers nog niet vervuld. De CSU wil de Union op landelijk niveau een scherpere, conservatievere smoel geven. De gewezen Beierse minister-president en CSU-erelid Edmund Stoiber, riep de CDU onlangs nog op zich meer te richten op de conservatieve core vote van de christen-democraten.
Zo zou de partij volgens Stoiber zich meer moeten inzetten voor traditionele familiewaarden. Ook Merkels kritiek op de paus viel bij Stoiber niet in goede aarde. Haar scherpe veroordeling van de katholieke leider naar aanleiding van zijn aarzelende optreden in de affaire-Williamson, zou het katholieke electoraat van de CDU vervreemden.
Europese verkiezingen
Begin juni hoopt de CSU zich sterk te profileren bij de Europese verkiezingen. Samen met de CDU gaat de partij op in de EVP, de Brusselse paraplu van alle Europese christen-democratische partijen. Maar de Zuid-Duitsers voeren op Europees vlak los van de CDU campagne.
Naarmate de landelijke verkiezingen naderen, neemt de spanning tussen de twee zusterpartijen weer af. Uiteindelijk is ook de CSU gebaat bij een sterke Union. Want een permanent verdeeld christen-democratisch kamp speelt alleen maar de concurrentie in de kaart. De huidige zusterstrijd is een vierjaarlijks terugkerend fenomeen. Een typisch verschijnsel van het politieke seizoen, waarin verkiezingskoorts heerst.
Sueddeutsche Online / Spiegel Online
Afbeelding:
derteaser, www.flickr.com
Reacties
Geen reacties aanwezig