Duitsland actiever in wederopbouw Afghanistan
Regering stuurt toch extra soldaten

Achtergrond - 26 januari 2010

Duitsland stuurt vijfhonderd soldaten extra naar Afghanistan en trekt 50 miljoen uit voor de opvang van Talibanstrijders die uit de guerrillabeweging willen stappen. Met deze plannen vertegenwoordigt minister van Buitenlandse Zaken Westerwelle Duitsland donderdag op internationale Afghanistan-conferentie in Londen.

Duitsland actiever in wederopbouw Afghanistan
© Afb.: dpa/picture-alliance
Westerwelle, Merkel en Guttenberg sturen extra soldaten naar Afghanistan

Kanselier Merkel (CDU) presenteert de nieuwe plannen voor de Duitse inzet in Afghanistan woensdag in de Bondsdag. Daarin zet Duitsland sterker in op de opbouw van het land en de bescherming van de Afghaanse bevolking. Zo komt er extra geld voor het opleiden van Afghaanse soldaten en politie.

In totaal wil Duitsland de komende jaren 430 miljoen euro investeren, melden de Duitse media. Dat is 210 miljoen euro meer dan oorspronkelijk gepland. Dat gaat onder andere naar ontwikkelingsprojecten in Noord-Afghanistan, zoals een programma voor strijders die uit de Taliban willen stappen. Voor hen moeten er banen, opleidingen en financiële hulp komen. Naast de vijfhonderd extra soldaten biedt Merkels regering ook nog 350 man in reserve. Vanaf 2011 wil Duitsland het aantal troepen troepen verminderen.

Omstreden

Met de plannen komt Merkels regering tegemoet aan de wensen van de NAVO voor meer Duitse betrokkenheid, maar ook aan die van de grootste oppositiepartij SPD. De sociaaldemocraten dringen sinds ze zelf niet meer regeren aan op een snelle beëindiging van de missie en zijn tegen extra soldaten. De nieuwe afspraken zijn het resultaat van overleg dat Merkel maandag had met onder meer haar ministers Westerwelle, Zu Guttenberg (Defensie), Niebel (Ontwikkelingssamenwerking) en De Mazière (Binnenlandse Zaken).

Merkel wil brede steun in Duitsland voor haar plannen. De inzet in Afghanistan is omstreden. Betrokkenheid bij oorlog ligt in Duitsland nog steeds gevoelig ondanks het feit dat Duitsland al sinds 1991 meedoet aan internationale missies. Sinds bij een luchtaanval onder Duits commando in Kunduz in september vorig jaar zeker 150 slachtoffers vielen, onder wie ook burgers, is de kritiek alleen maar toegenomen. Zo’n 70 procent van de Duitsers is tegen de militaire missie in Afghanistan, blijkt uit opiniepeilingen.

Mandaat

Ook de betrokken ministers waren het lange tijd niet eens. Westerwelle (FDP) pleitte steeds voor meer humanitaire hulp en zei eerder deze maand dat hij niet naar de conferentie in Londen ging als daar alleen over meer troepen zou worden gesproken. Zu Guttenberg (CSU) is juist voor extra troepen. Naar verluidt zou hij vannacht bij het overleg gepleit hebben voor 1500 extra soldaten.

Duitsland heeft op dit moment 4500 soldaten in het relatief rustige noorden van Afghanistan. Dit jaar moet de Bondsdag het mandaat, dat tot december loopt, verlengen. Ook de nieuwe plannen hebben de instemming van het parlement nodig. Die instemming hangt mede af van de resultaten van de conferentie in Londen.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger