Künast wil burgemeester van Berlijn worden
Verkiezingsstrijd Duitse hoofdstad voor 2011 barst los

Achtergrond - 2 november 2010

Renate Künast, fractievoorzitter van de Groenen, wil de nieuwe regeringsleider van Berlijn worden. Ze neemt het bij de deelstaatverkiezingen van 2011 op tegen Klaus Wowereit (SPD). De flamboyante burgemeester kan nog een zware dobber krijgen aan de politieke vechter Künast.

Künast wil burgemeester van Berlijn worden
© flickr.com/boellstiftung/cc
Renate Künast in september 2010

Künast wil haar kandidatuur vrijdag officieel bekendmaken op een partijbijeenkomst in Berlijn. Toch lekte het nieuws vorige week al uit. De Groenen hebben lang gewacht met de beslissing Künast kandidaat te stellen. De partij wil haar alleen laten meedoen als ze een serieuze kans maakt. Dat lijkt nu het geval.

De Groenen doen het goed in de Duitse hoofdstad. Hoewel de peilingen nogal schommelen, ligt Künasts partij al geruime tijd voor op de SPD. De sociaaldemocraten lopen wel in. Als er deze week een Berlijns parlement moest worden gekozen, krijgen de Groenen 29 procent en de SPD 27 procent , meldt Die Welt

Sympathieker

Toch is Wowereit populairder dan Künast. Als de Berlijners hun burgemeester direct mochten kiezen – wat overigens niet het geval is - zou Wowereit 40 procent van de stemmen krijgen en Künast 36. Volgens gerenommeerd opiniepeiler Infratest dimap vinden de kiezers de SPD’er sympathieker en economisch competenter dan zijn uitdaagster. Künast wordt in de peilingen wel als sociaal rechtvaardiger en geloofwaardiger gezien, schrijft die tageszeitung (taz).

Hoewel Künast nog niet heeft bevestigd dat ze aan de verkiezingen meedoet, lijkt de verkiezingsstrijd een jaar voor de stembusgang op 18 september 2011 al begonnen. Vorige week deelde ze de eerste speldenprikken uit aan Wowereit, die wat haar betreft op economisch gebied meer voor de stad had kunnen doen, schrijft de Berliner Morgenpost.

Volgens Wowereit bewijst Künasts kandidatuur dat de Groenen er in Berlijn niet goed voorstaan. De partij heeft kennelijk de hulp van haar belangrijkste vrouw uit de landelijke politiek nodig, zei hij in een gesprek met een Duits persbureau. Ook verwijt hij Künast dat ze de achterdeur naar de landelijke politiek openhoudt en alleen in Berlijn blijft als ze de verkiezingen wint. Dat zou inderdaad nog wel eens haar achilleshiel kunnen zijn, schrijft Die Zeit. Het weekblad vraagt zich af of het burgemeesterschap niet te saai is voor de politieke vechter Künast.

Künast

Renate Künast (54) geldt als pragmatisch, koppig, strijdlustig en als iemand die zich snel inwerkt. In 2001 werd ze onverwacht minister op het nieuwe departement Consumentenbelangen in de rood-groene regering van Gerhard Schröder. Binnen de kortste keren maakte ze zich de onderwerpen eigen en bond ze de strijd aan met onder meer de landbouwlobby. Ze bracht de zogenoemde Agrarwende tot stand: meer nadruk op consumentenbelangen, stimulering van biologische landbouw en betere bescherming van dierenrechten.

Van huis uit is Künast advocaat. Haar studie rechten volgde op haar baan als sociaal werkster in een Berlijnse gevangenis. Via de Westberliner Alternative Liste, die zich later aansloot bij Die Grünen, kwam ze in de jaren tachtig en negentig in de Berlijnse politiek terecht, waar ze onder meer fractievoorzitter was.

Uit die tijd kent ze ook Wowereit. De kandidaten mogen elkaar naar verluidt graag. Dat weerhoudt de huidige burgemeester van Berlijn er niet van een “eerlijke maar harde verkiezingsstrijd” aan te kondigen.

Wowereit

Klaus Wowereit (57), eveneens jurist, klom binnen de Berlijnse SPD op en werd in 2001 burgemeester. Bij zijn aantreden maakte hij zich direct populair door aan te kondigen dat hij homoseksueel is: “Ich bin schwul und das ist auch gut so.” Een van zijn andere gevleugelde uitspraken, uit 2003, is: “Berlin ist arm aber sexy.” De stad heeft daadwerkelijk hoge schulden. In 2001 nam Wowereit de erfenis over van zijn CDU-voorgangers, die de stad hadden opgezadeld met een schuld van 60 miljoen euro.

Critici zeggen dat Wowereit die schuld zelf niet heeft doen slinken. Hij had al snel de bijnaam ‘Regierender Partymeister’, omdat hij altijd op feesten en partijen te zien was. Hij gold als te glamoureus, wat een burgemeester van een failliete stad niet past, luidde de kritiek. Zijn eigen partij had grote moeite met het feit dat hij een coalitie aanging met Die Linke. Samenwerken met de voormalige Oost-Duitse communisten is voor veel SPD’ers nog steeds taboe. Wowereit zat er niet mee. Hij werkt al jaren goed met Die Linke samen. Dat komt ook omdat die partij in Berlijn een stuk pragmatischer is dan in andere deelstaten.

Zwart-groen

Wowereit maakte al begin dit jaar bekend dat hij weer burgemeester van Berlijn wil worden. Daarmee lijken eventuele landelijke politieke ambities van de SPD’er definitief van de baan.

Overigens leggen de Groenen zich niet vast op een samenwerking met de SPD. De afgelopen week hebben meerdere Groenen- politici benadrukt een coalitie met de CDU niet uit te sluiten.

Afb. 2: Wowereit en Künast op Christopher Street Day in Berlijn in 2009. Afb.: flickr.com/potsdam/cc

 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger