Oppositie vecht besluit kerncentrales aan
Constitutioneel Hof moet zich over nieuwe wet buigen

Achtergrond - 2 november 2010

De strijd rond de Duitse kerncentrales is nog niet voorbij. Afgelopen vrijdag besloot de Bondsdag tijdens een rumoerige zitting de centrales gemiddeld nog twaalf jaar open te houden. Tegenstanders willen de plannen nu via het Constitutioneel Hof dwarsbomen.

Oppositie vecht besluit kerncentrales aan
© Flickr.com/Thomas Duchnicki/cc
De strijd rond kernenergie verplaatst zich nu naar de hoogste rechter.

Tijdens een tumultueuze vergadering van bijna acht uur botsten oppositie en regering hard over de vraag hoe lang Duitse kerncentrales nog open mogen blijven. In 2002 besloot de toenmalige rood-groene coalitie de centrales voor 2020 te sluiten. De huidige coalitie van CDU/CSU en FDP draaide deze beslissing terug en stelde voor de zeventien Duitse kerncentrales gemiddeld nog twaalf jaar open te houden. De laatste kerncentrale sluit dan in 2035.

De verlenging van de looptijd kwam de zwart-gele coalitie op een hoop kritiek vanuit de oppositie en de samenleving te staan. Voor de Bondsdag vormden 2000 demonstranten een menselijke ketting en activisten bezetten het dak van het CDU-partijbureau in Berlijn.

Dinosauriërs

De Groene fractie in de Bondsdag was tijdens de vergadering geheel in het zwart gekleed. De oppositie windt zich vooral op over de manier waarop de regering haar plannen doorvoert. De plannen zouden niet afdoende zijn besproken in de commissie voor milieuzaken. Daarnaast gaan de plannen ten koste van groene energie. “U creëert een voordeel voor de dinosauriërs van de energievoorziening”, aldus SPD-leider Gabriel vrijdag in Der Spiegel.

De minister van Milieu Röttgen wuifde de bezwaren weg. Volgens hem heeft de oppositie geen alternatief concept voor de Duitse energievoorziening. Maar later gaf de voorzitter van de Bondsdag, een CDU’er, de oppositie gelijk. Volgens hem had de Bondsdag te weinig tijd genomen om de voorstellen te bespreken en had de coalitie de Bondsraad, de vertegenwoordiging van de deelstaten, in het besluitvormingsproces moeten betrekken. Daarmee legde hij de vinger op de zere plek.

Bondsraad

De oppositie hamert er al langer op dat de regering de verlenging van de looptijd aan de Bondsraad moet voorleggen. Voor de regering is dit onaantrekkelijk omdat de zwart-gele coalitie daar geen meerderheid heeft. De regering vindt dat de verlenging niet de zaak van de deelstaten is. De oppositie meent dat dat ingaat tegen de grondwettelijk vastgelegde rol van de deelstaten.

Om de geplande verlenging van de looptijd te blokkeren heeft de oppositie nog één wapen in handen: een klacht bij het Constitutioneel Hof. De hoogste Duitse rechtbank toetst wetgeving aan de Grondwet. Der Spiegel meldde vorige week dat de meeste deskundigen denken dat het Constitutioneel Hof de tegenstanders in het gelijk stelt.

Een klacht bij het Constitutioneel Hof in Karlsruhe is pas mogelijk als bondspresident Wulff de nieuwe wet ondertekend heeft. Naar verwachting doet hij dat in januari. De discussie rond de langere looptijd van kerncentrales lijkt daarmee nog niet voorbij. Of, zoals het Hamburger Abendblatt schrijft: “Looptijd kerncentrales: verlengd tot Karlsruhe.”

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger