Onrust over kanker bij kernopslag Asse groeit
Nedersaksen wil meldplicht bij kanker; Berlijn ziet geen verband

Achtergrond - 13 december 2010

Nedersaksen wil een meldingsplicht voor kankergevallen in de deelstaat invoeren. Aanleiding is het schrikbarend hoge aantal gevallen van kanker rond Asse, waar radioactief afval niet veilig blijkt te zijn bewaard. Het ministerie van Milieu in Berlijn ontkent een verband tussen dit kernafval en de verhoogde kans op kanker.

Onrust over kanker bij kernopslag Asse groeit
© flickr.com/Grüne Baden-Württemberg

Het aantal gevallen van kanker bij mannen is in de omgeving van de bergketen Asse bij Wolfenbüttel twee keer hoger dan gemiddeld. Schildklierkanker bij vrouwen komt zelfs drie keer vaker voor. Dat maakte de deelstaatregering van Nedersaksen twee weken geleden bekend.

Minister van Sociale Zaken van Nedersaksen Aygül Özkan (CDU) wil naar aanleiding van deze cijfers een meldingsplicht voor kankergevallen invoeren. Ook wordt het aantal gevallen van kanker in andere gemeentes waar kernafval ligt opgeslagen inmiddels onderzocht.

Nedersaksen besloot twee weken geleden ook het Bundeskanzleramt van Angela Merkel aan te klagen. Al meer dan een jaar weigert de kanselarij documenten vrij te geven met informatie over Asse, omdat het volgens Berlijn geen deelstaataangelegenheid betreft.

'Statistisch toeval'

Het landelijke ministerie van Milieu in Berlijn liet begin december weten dat de opslagplaats voor kernafval Asse niet de oorzaak van het verhoogd aantal kankergevallen kan zijn en spreekt van “een statistisch toeval”. Özkan heeft zich vorige week in het deelstaatparlement van Nedersaksen van deze conclusie gedistantieerd. Zij wil op dit moment geen enkele mogelijkheid uitsluiten.

De opmerking van het ministerie van Milieu is voorbarig, reageerden deelstaatpolitici. De Bondsdagfractie van De Groenen toonde zich teleurgesteld. “De regering probeert de zorgen van de mensen sussen”, tekende Die Zeit eerder deze maand uit de fractie op.

Minder meisjes

In de zoutmijn Asse II zijn tussen 1967 en 1978 rond de 126 duizend vaten met zwak en middelactief kernafval opgeslagen. Dat gebeurde niet veilig, naar nu blijkt. De zoutkoepel dreigt in te storten. Ook sijpelt er al decennia water door naar de vaten. Onlangs werd bekend dat het aantal vaten met middelactief afval veel groter is dan bekend: vijftienduizend in plaats van de eerder gemelde dertienhonderd, aldus verschillende Duitse media.

De SPD en de Linkspartei in Nedersaksen willen dat ook wordt uitgezocht wat het verband is tussen radioactief afval en het duidelijk lager aantal geboortes van meisjes in de regio-Asse. Volgens de artsenorganisatie International Physicians for the Prevention of Nuclear War IPPNW komen ook in andere Duitse en Zwitserse plaatsen waar kernafval wordt opgeslagen minder meisjes ter wereld, schrijft Der Spiegel. Na de kernramp in het Russische Tsjernobyl bleef het aantal geboortes van meisjes eveneens achter, zegt de IPPNW.

Onrust

Tot 2008 was het beheer van de opslagplaats Asse in handen van het prestigieuze Helmholtz-Zentrum München. De Groenen in Nedersaksen beschuldigen het instituut ervan bewust storingen en ongelukken te hebben verzwegen. Ook zouden regels voor de opslag van kernafval niet zijn nagekomen. Vorig jaar nam het Bundesamt für Strahlenschutz (BfS) het beheer van Asse over.

De bedoeling is dat alle 126 duizend vaten worden weggehaald. Naar verwachting duurt het nog zeker twee jaar voor duidelijk is hoe dat moet gebeuren, aldus de regionale omroep NDR. Daarnaast werkt het BfS nog aan een noodplan voor het geval de opslagplaats overstroomt. De onrust in de omgeving van Asse is groot. Ook in Gorleben, waar sinds 1984 kernafval wordt opgeslagen, maken mensen zich zorgen.

Een speciale werkgroep van deelstaatinstanties en het Bundesamt für Strahlenschutz wil deze week nog met de eerste resultaten komen van het onderzoek naar het aantal kankergevallen in de buurgemeentes van Asse.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger