Journalistes willen vrouwenquotum in mediatop
Campagne 'Pro Quote' eist een vrouwenquotum van 30 procent
Achtergrond - 7 maart 2012
Zo'n 350 Duitse journalistes voeren actie voor een vrouwenquotum voor leidinggevende functies in de media. Nu is slechts 2 procent van alle hoofdredacteuren van de ruim 360 Duitse dag- en weekbladen vrouw; van de twaalf omroepbazen zijn er zelfs maar drie vrouw. Donderdag 8 maart is het Internationale Vrouwendag.
Taz-hoofdredacteur Ines Pohl steunt de campagne voor een vrouwenquotum in de journalistiek.
In een open brief aan hoofdredacteuren, uitgevers en omroepbazen roepen de journalistes hen op in actie te komen. “Het is tijd iets te doen. Wij eisen dat binnen vijf jaar minstens 30 procent van de leidinggevende functies vervuld wordt door vrouwen. Lukt u dat?”, schrijven de vrouwen in de brief. Op hun campagnewebsite Pro Quote leggen ze uit waarom ze voor een vrouwenquotum zijn.
Handelsblatt
Aanleiding voor de Pro Quote-campagne vormde het vrouwenquotum van 30 procent dat het financiële dagblad Handelsblatt vorig jaar invoerde. “Vrouwen zijn niet het probleem, maar de oplossing”, zegt Gabor Steingart, hoofdredacteur van Handelsblatt. “Het gaat niet alleen om gelijkstelling, ook economisch is het verstandig.” Steingart beroept zich daarbij op verschillende onderzoeken die aantonen dat bedrijven met meer vrouwen in leidinggevende functies succesvoller zijn, schrijft Zeit Online. Bedrijven functioneren volgens die onderzoeken beter bij meer diversiteit en komen tot creatievere oplossingen.
Anne Will, presentatrice van de gezaghebbende politieke talkshow op de ARD, is één van de ondertekenaars van de brief. Zij noemt de schaarste van vrouwen aan de top een “catastrofale fout”. “Zonder een quotum verandert er overduidelijk niets.” Ines Pohl, hoofdredactrice van de linkse krant taz, bereikte als één van de weinige vrouwen in de media de top. De taz voert een vrouwvriendelijk personeelsbeleid. “Ik ben een ‘quotum-vrouw’. Voor mij is dat geen schande. Ik weet zeker dat dat voor veel andere vrouwen ook geldt”, schrijft Pohl op de Pro-Quote-website.
Wettelijk vrouwenquotum
In de politiek is de discussie omtrent vrouwenquota voor topfuncties al langer aan de gang. Die discussie laait in aanloop naar de Internationale Vrouwendag op 8 maart weer op. Ook Eurocommissaris Viviane Reding neemt de dag als aanleiding voor een pleidooi voor een Europees vrouwenquotum. Reding sluit niet uit deze zomer met zo’n quotum voor heel Europa te komen, schrijft Spiegel Online. “Ik hou niet van quota, maar wel van de resultaten die quota bewerkstelligen”, aldus de Eurocommissaris.
De Duitse minister van Werkgelegenheid, Ursula von der Leyen (CDU), pleit al geruime tijd voor een wettelijk vastgelegd vrouwenquotum. Slechts 2,4 procent van de topposities in de 500 grootste Duitse bedrijven wordt door vrouwen vervuld, blijkt uit onderzoek van het Deutsche Institut für Wirtschaftforschung. (DIW) Von der Leyen - van huis uit arts, moeder van zeven kinderen en voorheen minister van Gezinszaken - wil dat in het bedrijfsleven en in raden van bestuur voor 2018 een vrouwenquotum van 30 procent is ingevoed. “Duitsland kan het zich niet langer veroorloven het zonder goed opgeleide vrouwen te doen. Zonder wet zal het niet gaan”, citeert Spiegel Online de minister. Het bedrijfsleven heeft tot nu toe verzuimd vrijwillig iets aan het geringe aantal vrouwen in de top te doen, aldus Von der Leyen.
Kristina Schröder
De minister die over vrouwenquota gaat is Von der Leyens partijgenoot en minister van Gezinszaken Krisitina Schröder (CDU). Schröder - die eerder al feministen tegen zich in het harnas joeg toen ze zei dat vrouwen zelf verantwoordelijk zijn voor het salarisverschil tussen mannen en vrouwen - is tegen een algemeen wettelijk vrouwenquotum. Volgens haar is dat slecht voor de economie.
Als alternatief heeft Schröder een zogenaamde Flexi-Quote in het leven geroepen. Met beursgenoteerde bedrijven sprak zij in 2011 af dat die voor 2015 in totaal 35 procent van de topfuncties met vrouwen bezetten. Andere branches, waar traditioneel weinig vrouwen werken, zoals de werktuigbouw, kunnen andere percentages hanteren. Schröder ziet zich in haar standpunt gesteund door kanselier Merkel, die ook niet voor het invoeren van een algemeen wettelijk vrouwenquotum is.
Axel Springer Verlag
Een derde vrouwelijke minister, Sabine Leutheusser-Schnarrenberger (FDP) van Justitie, wil bedrijven nog tot tenminste eind 2013 de tijd geven om op eigen initiatief het vrouwenaandeel in topposities te verhogen. Leutheusser-Schnarrenberger is tegen een wettelijk quotum en heeft zich ook uitgesproken tegen de Flexi-Quote van Schröder.
Met hun open brief willen de journalistes de politiek voor zijn. De reacties op de Pro-Quote-site zijn bemoedigend, maar hoofdredacteuren en uitgevers lijken zich vooralsnog nergens op te willen vastleggen. Zo schrijft de personeelschef van het Duitse mediaconcern Axel Springer Verlag dat zijn bedrijf wel “binnen vijf tot acht jaar” minstens 30 procent vrouwen in topfuncties wil hebben, maar dat “zonder star quotum”.
Lees meer over 'Media':
Controverse rond machtige Duitse uitgever
Controversiële mails en appjes van Mathias Döpfner, een machtige Duitse mediamagnaat, liggen op straat. Toch lijkt hij ermee weg te komen.
Nieuws in grensgebied gaat ook over begrip
Een nieuw project in de grensstreek moet inwoners op de hoogte houden van het nieuws net over de grens.
Chronologie affaire-Böhmermann
Delen van Böhmermanns gedicht over Erdogan blijven verboden, oordeelde de rechter in Hamburg. Een overzicht.
Lügenpresse: de comeback van een omstreden leus
De term 'Lügenpresse' wordt vaak aan de nationaal-socialisten toegeschreven, maar bestaat al langer.
Reacties
Geen reacties aanwezig