Bezoek Dalai Lama dilemma voor SPD
Nieuws

Achtergrond - 20 mei 2008

(20 mei 2008) Vijfentwintigduizend enthousiaste fans juichten de Dalai Lama gistermiddag toe in Berlijn. De politiek, en vooral de SPD, zat echter met het bezoek van de Tibetaanse geestelijk leider in haar maag. De vraag was wie hem kon ontvangen zonder de betrekkingen met China te schaden.

De Dalai Lama gisteren bij de Brandenburger Tor. Afbeelding: SpreePix-Berlin, www.flickr.comDe Dalai Lama bezocht Berlijn als onderdeel van een vijfdaagse reis door Duitsland. Kanselier Angela Merkel kon de geestelijk leider niet ontvangen omdat ze door Latijns-Amerika reist, minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier (SPD) wilde hem niet ontvangen om China niet voor het hoofd te stoten.

Uiteindelijk was het minister van Ontwikkelingssamenwerking Heidemarie Wieczorek-Zeul (SPD) die de Dalai Lama zelf uitnodigde. “Ik spreek regelmatig met religieuze leiders. Waarom niet met de Dalai Lama?” Het gesprek duurde gisterochtend zo’n drie kwartier en was volgens de minister “zeer goed” en “vruchtbaar”.

Direct na de ontvangst kwam de reactie van China: niemand, ook Duitsland niet, wordt geacht zich met de binnenlandse aangelegenheden van China te bemoeien. En Tibet is zo’n binnenlandse aangelegenheid. Sinds de inlijving van Tibet bij China in 1950 beschouwt het land de Dalai Lama, die naar autonomie voor Tibet streeft, als separatist.

Kwestie-Tibet

In september vorig jaar werd de Dalai Lama wel door Merkel persoonlijk op het Bundeskanzleramt ontvangen. Dat stond voor de Chinezen gelijk aan een officieel staatsbezoek. De betrekkingen tussen Duitsland en China bleven maandenlang uiterst koel.

Steinmeier heeft zich de laatste maanden ingezet voor betere betrekkingen met de Chinezen. De SPD-er staat een subtielere omgang met de kwestie-Tibet voor, om China, een belangrijk handelspartner van de Duitsers, gunstig gestemd te houden. Hij is het niet eens met Merkel, die mensenrechtenkwesties nadrukkelijk op de agenda zet.

Dagenlang geruzie tussen SPD-ers onderling ging aan het bezoek vooraf. Steinmeier was tegen een officiële ontvangst door een Duitse regeringsvertegenwoordiger. Zijn partijgenote Wieczorek-Zeul trok zich daar echter niets van aan en na haar uitnodiging was de ontvangst niet meer terug te draaien. 

Dit zeer tot onvrede van Steinmeier en SPD-voorzitter Kurt Beck. De SPD probeerde het bezoek nog bij de media af te doen als een privé-aangelegenheid van Wieczorek-Zeul, maar zij liet gisteren na het gesprek nogmaals duidelijk weten dat ze namens de Duitse regering met de Dalai Lama had gesproken.

Aardbeving

Beck riep zijn partij vanmorgen op meer “sensibiliteit” aan de dag te leggen bij de omgang met China. Het past volgens hem niet kritiek te leveren op een land dat treurt om meer dan vijftigduizend doden na de aardbeving van vorige week.

De Dalai Lama heeft zijn medeleven met de slachtoffers van de aardbeving gisteren ook uitgesproken, zowel bij een gesprek met Duitse journalisten als toen hij bij de Brandenburger Tor de vijfentwintigduizend enthousiaste fans toesprak. Hij riep de mensen op niet tegen de Chinese regering te demonstreren als teken van solidariteit met deze slachtoffers.

Hij benadrukte tevens dat het geenszins in zijn bedoeling ligt Tibet van China af te scheiden. “We hebben de economische ontwikkeling van China nodig. We willen alleen graag een echte autonomie, die onze cultuur beschermt.”

De Dalai Lama werd in Berlijn overigens ook ontvangen door de buitenlandcommissie van de Bondsdag, meerdere CDU-functionarissen en door Die Grünen.

                                              Spiegel Online / FAZ.NET / Sueddeutsche Zeitung

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger